El nou govern municipal es proposa millorar la «quotidianitat» dels manresans

ERC, PSC i Impulsem situen la percepció de poca atenció en el "dia a dia" com un dels motius de l'abstenció i la fragmentació de vots

Anjo Valentí, Marc Aloy i Joan Vila signant el pacte amb la resta de regidors de govern a la seva esquena
Anjo Valentí, Marc Aloy i Joan Vila signant el pacte amb la resta de regidors de govern a la seva esquena | Pere Fontanals
15 de juny de 2023, 21:40
Actualitzat: 22:06h

El nou govern municipal de Manresa, que aquest dijous s'ha vestit de llarg amb la signatura de l'acord al Pou de Llum de la Balconada, es proposa millorar la "quotidianitat" dels manresans en aquelles polítiques que són més perceptibles en el "dia a dia", sense deixar d'atendre els "grans projectes iniciats" ni els que seran "projectes estratègics" de la ciutat. Així ho ha explicat l'alcalde encara en funcions i cap d'ERC, Marc Aloy, en la roda de premsa que ha celebrat al costat del socialista Anjo Valentí i el cap de llista d'Impulsem, Joan Vila.

En les converses que han mantingut les comissions dels tres partits durant la negociació del pacte, han coincidit que un dels motius de l'alta abstenció i la fragmentació de vot a les darreres eleccions municipals és que "al costat dels grans projectes iniciats", els manresans no han percebut "millores en el seu dia a dia", en qüestions "quotidianes com la neteja, el manteniment o la seguretat". Per això, els tres caps de files han assegurat que treballaran per millorar-la.

Els tres partits signants s'han compromès a tirar endavant la Fàbrica Nova i el polígon del Pont Nou, reformar la carretera de Cardona i remodelar i fer créixer la zona esportiva del Congost, però també a impulsar polítiques "per donar resposta al malestar de la ciutadania i millorar el seu dia a dia". Per a fer-ho, el govern municipal s'organitzarà en quatre àrees: Serveis Generals, Territori, Serveis a les Persones i Desenvolupament Local.

 

Desenvolupar els projectes estratègics

El pacte de govern per als propers quatre anys posa el focus en el desenvolupament dels projectes estratègics que ja estan en marxa a Manresa i que aquest darrer mandat han estat aprovats per un ampli consens de grups polítics, entitats i ciutadania. Així, en el document que han signat les tres formacions polítiques, es fa esment específic al projecte de la Fàbrica Nova, per "posicionar Manresa com a pol de coneixement destacat a Catalunya i atraure persones amb talent i iniciativa, que aportin un valor afegit a l'economia manresana" i al polígon del Pont Nou per crear sòl industrial, atraure empreses i generar llocs de treball. També fa referència la transformació de la carretera de Cardona i el disseny de la nova carretera de Vic, a la millora de l'Anella Verda i a la incorporació de nous carrils bici estratègics, i a la remodelació i creixement de la zona esportiva del Congost.

En l'àmbit social, els tres partits es comprometen a estimular l'oferta d'habitatge digne i a prendre mesures per reduir la xifra d'habitatges buits a la ciutat. El pacte també recull que "abordarem decididament el problema de les ocupacions d'habitatges, especialment les que generen situacions conflictives". Pel que fa al Centre Històric, les tres formacions polítiques consideren estratègic "transformar-lo i revitalitzar-lo amb noves iniciatives".

La distribució de les àrees, de les tinences d'alcaldia i regidories, i la resta d'atribucions del cartipàs municipal, que es donarà a conèixer en una setmana, es farà de manera equitativa en funció del nombre de regidors i regidores obtinguts en les darreres eleccions. A més, tots tres grups es fan corresponsables de l'acció de govern i es comprometen a treballar transversalment per assolir els objectius fixats amb la "confiança mútua" com a base de la relació.
 

Anjo Valentí, Marc Aloy i Joan Vila, molt riallers després de signar el pacte. Foto: Pere Fontanals

 

Donar resposta al malestar ciutadà

ERC, PSC i Impulsem comparteixen la diagnosi que els resultats electorals mostren "la desafecció d'una part de la ciutadania" i, amb aquest acord, afirmen, es proposen donar-hi resposta i treballar per incrementar la seva implicació i "millorar el seu dia a dia", amb iniciatives que abordin tant els aspectes més quotidians com els grans reptes relacionats amb la promoció econòmica i industrial, la cohesió social, la inseguretat i l'incivisme, l'habitatge, la mobilitat sostenible i la millora de la via pública.

D'aquesta manera, les tres formacions segellen un pacte per a Manresa basat en "projectes i propostes de ciutat que donin resposta a les demandes de la ciutadania". L'acord recull que "només una coalició àmplia, amb mirada llarga, que representa una part molt important de la centralitat política manresana i que fa valdre tot allò que ens uneix, amb la necessària confiança mútua, pot liderar aquests grans reptes".
 

"Problema de desconfiança" amb Junts

Aquest dijous al matí, hores abans de la roda de premsa, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha assenyalat que el trencament de les negociacions amb Junts "no és per un problema entre ells i ERC, però sense confiança és impossible pactar". També ha afegit que "les exigències" de Junts eren "inassumibles".

"Des del primer dia han qüestionat els projectes estratègics de ciutat i, abans de consensuar models, van presentar exigències molt grans. Sense la confiança necessària no era possible el pacte", ha assegurat Aloy, qui ha subratllat que la prioritat dels republicans, des d'un primer moment, ha estat sempre Junts. Junts, però, ho nega i assegura que mai hi ha hagut cap tipus de negociació amb ERC "perquè els republicans no ho han volgut".

Pacte de govern de Manresa entre ERC, PSC i Impulsem by La muntanya russa on Scribd