El ple esclata al crit d'«independència» després del suport a la consulta del 9-N

El ple de l'Ajuntament de Manresa aprova la proposició amb els vots de CiU, ERC i la CUP, i l'oposició de PSC, PP i PxC

Publicat el 22 de setembre de 2014 a les 19:27
El públic esclata al crit d'independència al final del ple. Foto: Pere Fontanals

"In, in-de, in-de-pen-dèn-ci-a!". El públic que ha omplert aquest dilluns al vespre el saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa no ha pogut, ni volgut, escanyar la felicitat de veure com el procés sobiranista de Catalunya avança, també a Manresa, pas a pas cap a la consulta del proper 9 de novembre. "In, in-de, in-de-pen-dèn-ci-a!". Acompanyats discretament per l'alcalde i diversos regidors sobiranistes, el centenar llarg de persones que ocupaven cadires i passadissos per seguir en directe el ple extraordinari i urgent de suport a la consulta, mostraven cares somrients, amables, però també reivindicatives. "In, in-de, in-de-pen-dèn-ci-a!". I la gent no volia que el moment finalitzés, i la gent s'ha quedat sota les arcades del porxo de l'edifici consistorial petant la xerrada, resistint-se a passar pàgina a un nou full, i en comencen a ser molts, històric d'aquest procés. I és que no fa gaires anys que en el ple de Manresa era impensable veure aprovada una moció massa nacionalista catalana, per no dir ja si era directament independentista.
 
Les previsions s'han acomplert i els setze vots a favor de CiU, ERC i la CUP han pogut més que els vuit de PSC, PP i PxC. El ple ha estat curt, amb el pacte entre les forces per fer una sola intervenció per grup i no perdre's amb rèpliques que, avui, no haurien servit per canviar el sentit de vot de ningú. Amb un públic que ha aplaudit cada una de les intervencions sobiranistes i que només ha murmurejat suaument en una intervenció del president del grup municipal popular Xavier Javaloyes. Ha estat un ple previsible, però ple de sensacions i sentiments.
 
Com quan el portaveu de CiU, Toni Llobet, ha recordat el suport del 80% del Parlament a la llei de consultes, i les 2/3 parts dels representants a la consulta del 9 de novembre. Com quan ha afirmat que "si sempre s'acaba imposant a Catalunya la voluntat dels partits que tenen minoria al Parlament, és que les coses no van bé". O com quan el president del grup municipal d'ERC, Pere Culell ha afirmat que "la principal diferència entre Catalunya i Espanya és com valoren la relació del poder respecte del poble". O com quan el representant de la CUP, Adam Majó, ha assegurat que "si s'atura la consulta només serà per culpa nostra", ja que darrera d'ella "hi ha el Parlament, els ajuntaments, els consells comarcals i, fins i tot, les diputacions, però sobretot, hi ha una societat civil organitzada i mobilitzada".
 
A l'altra banda, el socialista, José Luís Irujo, ha defensat l'esmena que han presentat, com han fet a altres ajuntaments del país, recordant que el PSC "no està en contra de la consulta, però sí del procediment que s'ha seguit". Segons Irujo per celebrar la consulta sobre la independència "cal una reforma constitucional" i ha recordat que "votar és democràcia, sempre que es faci seguint els procediments establerts". Per la seva part, el representant popular, Xavier Javaloyes, s'ha centrat, principalment, en criticar la urgència amb que ha estat convocat el ple. "Quan he rebut la convocatòria he pensat que havíem de decidir alguna cosa important que no podia esperar", ha bromejat. Ha insistit en el discurs de partit, "en democràcia les lleis no s'incompleixen ni s'ignoren" i ha arribat a criticar el fet que el 9-N podran votar persones "que no poden ni triar els regidors del seu ajuntament", en referència als menors de 18 anys i als estrangers, com ha aclarit poc després.
 
Nit històrica al saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa. Històrica perquè el públic que ha acompanyat tota la sessió, ha volgut donar-li la solemnitat que han cregut que havia de tenir.
 
Els regidors de CiU, ERC i la CUP votant a favor del suport al 9-N. Foto: Pere Fontanals