ERC i el PSC ja treballen en un pacte de govern «fort i estable»... amb Impulsem Manresa

Els republicans constaten "una gran desconfiança i profundes discrepàncies programàtiques" amb el nou equip de Junts, que "impossibilita assolir un acord per governar conjuntament la ciutat"

El pacte que s'albira: Anjo Valentí (PSC), Marc Aloy (ERC) i Joan Vila (Impulsem)
El pacte que s'albira: Anjo Valentí (PSC), Marc Aloy (ERC) i Joan Vila (Impulsem) | Pere Fontanals
Redacció
12 de juny de 2023, 21:02
Actualitzat: 22:51h


La negociació entre ERC i el PSC per assolir un acord de govern va a velocitat de creuer, i en breu podria afegir-s'hi, també, Impulsem, més encara després que aquest dilluns a la tarda els republicans s'hagin reunit amb Junts per Manresa i els hagin exposat "les profundes discrepàncies" en qüestions cabdals de programa i model de ciutat i constaten que el "clima de desconfiança" impossibilita assolir un acord per governar conjuntament la ciutat.

Segons raona ERC, la nova candidatura de Junts ja s'havia mostrat "molt crítica" amb l'acció de govern d'ERC i Junts a l'Ajuntament, "malgrat que sis dels vuit regidors actuals de Junts eren també a la candidatura d'aquest 2023". Tot i aquests precedents, i a la vista del resultat electoral, ERC recorda que "la primera opció" va ser treballar i reeditar un acord de govern amb Junts, tal com es va posar de manifest des del mateix vespre del dia 28 de maig.

Els republicans afirmen que han constatat que el nou equip de Junts "no es fa seu el llegat dels alcaldes Valentí Junyent i Marc Aloy", i que demana una "revisió o replantejament de diversos projectes estratègics", que "havien estat aprovats per ells mateixos", i majoritàriament també consensuats amb la resta de grups municipals, altres administracions, ciutadania o entitats.

ERC assegura que tampoc no pot "passar per alt" que des del primer moment el nou equip de Junts va posar sobre la taula "exigències sobre les responsabilitats a l'eventual futur govern, abans d'arribar a qualsevol acord sobre el programa o els projectes de ciutat". Per als republicans les exigències suposaven "una segregació de l'Ajuntament en dos blocs" i unes "atribucions desmesurades" per al cap del seu grup, Ramon Bacardit.

Finalment, en un moment en què ERC ja havia tingut converses amb diverses formacions, però que no tenia "ni de bon tros" cap acord segellat, Junts va fer públic un comunicat "de to molt agressiu", del qual els republicans van entendre que, definitivament, "el grup no tenia la voluntat d'arribar a cap acord i que, de fet, aprofundia encara més en el clima de desconfiança".

Per tot plegat, ERC considera que "no hi ha ni la confiança ni la necessària unitat en el model de ciutat i en el programa per fer possible un pacte amb el nou equip de Junts". ERC assegura que aquesta és una "constatació dolorosa", perquè vol posar en valor "la bona entesa, la unitat i la feina conjunta que s'ha dut a terme amb Junts els darrers anys". En aquest sentit, posen per exemple, no hi ha hagut "ni un sol dictamen o proposició, dels centenars que s'han tractat al ple municipal durant els quatre anys de mandat, en què ERC i Junts no hagin votat el mateix".

 

"Gran coincidència" amb el PSC

Davant d'aquesta situació, ERC no ha deixat de treballar amb la voluntat de "conformar un govern el màxim de sòlid i estable". En aquest sentit, els darrers dies ha mantingut trobades amb els representants del PSC, amb qui s'ha constatat una "gran coincidència en els projectes engegats perquè hi ha donat suport al llarg del darrer mandat", cosa que "facilita la tasca per arribar a un acord de govern".

Segons exposen els republicans, totes dues formacions comparteixen la "preocupació per la davallada de la participació" i pel "toc d'atenció" que representa la pèrdua d'una part del suport de totes les opcions majoritàries a les eleccions municipals del 28 de maig passat. Per aquest motiu, es proposen "fer esforços per interpretar aquests resultats, esbrinar els motius i sobretot donar resposta a aquesta desafecció".

ERC i el PSC asseguren tenir coincidències programàtiques i "estan d'acord també en la necessitat de culminar els projectes iniciats que ja han generat grans consensos en el darrer mandat". Alhora, afirmen veure la necessitat d'afrontar "polítiques de proximitat i iniciatives que millorin el dia a dia de la ciutadania", des de diversos punts de vista (promoció econòmica, cohesió social, seguretat i civisme, habitatge, manteniment, mobilitat i via pública, etc), i constaten la necessitat "d'acostar-se més, escoltar i fer partícip la ciutadania" de l'acció municipal.

Els propers dies, ERC i el PSC continuaran les converses encaminades a assolir un acord, alhora que incorporen la representació d'Impulsem, "amb qui també es perceben molts punts d'acord programàtic".