ERC manté la innocència d'Estefanell en les converses amb CDC arran de la crisi de les gravacions

Valentí Junyent s'enfronta a la decisió que una destitució provoqui la renúncia de la resta de regidors republicans

18 d'abril del 2017
Actualitzat a les 16:39h
Mireia Estefanell i Valentí Junyent durant la signatura d'acord de govern
Mireia Estefanell i Valentí Junyent durant la signatura d'acord de govern | Pere Fontanals
De forma discreta, però continuada, els grups locals d'ERC i CDC han abordat aquest cap de setmana de Setmana Santa la crisi oberta entre tots dos partits arran de la gravació i filtració de les paraules que David Bonvehí va pronunciar en una reunió amb militants al restaurant el Vermell de Manresa i que els nacionalistes atribueixen a l'excap de llista d'ERC Pere Culell, i a la primera tinent d'alcalde i, per tant, número 2 del govern de Valentí Junyent, Mireia Estefanell.

Dissabte passat, l'alcalde de Manresa advertia que havia "perdut la confiança" en Mireia Estefanell i instava a ERC a "prendre mesures" per reconduir la situació. Tota la crisi esclatava mentre el president local dels republicans, Ramon Fontdevila, es trobava de viatge als EUA i per això, Junyent es mostrava disposat a esperar fins aquest dimarts, de tornada de la Setmana Santa. Diumenge, amb Fontdevila aterrat a Catalunya, ERC es prenia la jornada de "meditació", però durant aquest dilluns hi ha hagut diverses reunions, tant en clau interna com entre les dues formacions.

Les converses s'allarguen en el temps

Tot i que els protagonistes de les converses han emplaçat els mitjans a, com a mínim, aquest dimecres per saber com es resol la situació, "aquestes coses van més lentes del que un voldria", ERC manté, com ja va fer en el seu dia en un comunicat, la innocència de Mireia Estefanell de manera que qui té la pilota a la seva teulada és Valentí Junyent i, sobretot, l'executiva local de CDC i el propi David Bonvehí.

A partir d'aquí s'obren diversos escenaris. Si els republicans insisteixen en la innocència de Mireia Estefanell i es neguen a fer-la renunciar de les seves responsabilitats de govern, hauria de ser el propi Valentí Junyent qui, després d'advertir que li havia "perdut la confiança" li retirés les responsabilitats de govern. Això, però, podria comportar conseqüències més greus al govern manresà, com que, en resposta, la resta de regidors republicans decidissin sortir del govern i deixar-lo en franca minoria, en una minoria més marcada que la de l'inici del mandat ja que els convergents no compten amb Miquel Davins, que va "saltar" arran del pacte de govern amb ERC.

A aquesta hipòtesi, que tots dos partits tenen ben present, se n'hi ha d'afegir una de nova com és el fet que el grup municipal d'ERC no és homogeni i que hi ha diversos regidors que van entrar a la llista com a independents i que, per tant, no són militants republicans. Podria donar-se el cas que aquests regidors no acatessin les instruccions del partit, oimés quan és una decisió tan dràstica, i decidissin continuar en un govern convergent.

Pendents de decidir-ho abans del ple de dijous

En qualsevol cas, si les converses que es reprendran aquest dimarts continuen amb aquests extrems, és Valentí Junyent qui ha de moure fitxa. Empassar-se el gripau i mantenir Mireia Estefanell en el govern per evitar una crisi que encara seria més profunda, o destituir-la i assumir el risc de pendre gairebé la meitat d'efectius. És clar que aquesta mateixa responsabilitat, la d'evitar deixar el govern de la ciutat en franca debilitat, també es pot exigir als republicans que actualment ostenten les carteres que han impulsat més iniciatives, des del POUM fins al Pla d'Igualtat o l'elaboració del catàleg dels llocs de treball.

O tot plegat només és una posició de força d'ERC que aspira, durant la negociació, a vendre cara la destitució d'Estefanell. En aquest cas, fins i tot podria recordar que pot articular un govern alternatiu amb la CUP i PSC. Tot i la calma en el temps de les converses, cal recordar que aquest dijous hi ha ple municipal ordinari i es faria molt estrany veure que s'arriba a la sessió sense una resolució a la crisi.