Conesa, doncs, cobrarà 7.107,85 euros bruts mensuals per 14 pagues, en comparació amb els 8.265,98 que cobrava Salvador Esteve durant l'anterior mandat. Els vicepresidents Dionís Guiteras (àrea de territori i sostenibilitat), Marc Castells (desenvolupament econòmic local), Martí Pujol (cultura, educació i esports) i Meritxell Budó (atenció a les persones), els membres de les comissions executives i els presidents dels grups polítics (Joaquim Forn -CiU-, Josep Ramon Mut -ERC-, Núria Marín -PSC-, Alexandra Sevilla -Entesa-, Xavier García Albiol -PP-, Miguel Ángel Ibáñez -C's- i Eulàlia Sabater -CUP) cobraran 6.367,47 euros, en comparació amb els 6.921,17 de l'anterior mandat.

El grup parlamentari de la CUP, amb Maria Rovira, Joaquim Jesús Duran i Eulàlia Sabater. Foto: BF.
La ciutadana Sonia Sierra també ha carregat contra les "retribucions excessives" i ha reclamat una "reducció de sous sense arribar a posicions populistes i demagògiques", en referència a la CUP. "Entre els sous desmesurats que es proposen i els excessivament baixos, hi ha un punt entremig", ha assegurat. Així mateix, s'ha exclamat: "Ja ni parlem de les retribucions dels càrrecs donats a dit, que ens semblen absolutament desmesurades."
En nom de l'Entesa -que agrupa tant ICV com Barcelona en Comú, per bé que el regidor barceloní Jaume Asens es trobava absent del ple-, Alexandra Sevilla ha criticat tímidament que en l'anterior mandat hi havia 31 diputats amb dedicació exclusiva i que, ara, n'hi haurà 32. Així mateix, ha ressaltat: "La proposta dels càrrecs de Barcelona és un bon punt per començar a debatre."
ERC es defensa
CiU, PSC i PP han optat per no entrar en el debat. No així l'execosocialista Jordi Fàbrega, en nom d'ERC, que ha recalcat que el nou equip de govern ha fet "un esforç" per abaixar-se el sou "que és d'agrair". Tot seguit, ha criticat el discurs de la CUP, recalcant que "s'intenta fer un cert electoralisme sobre el sou dels càrrecs electes", i ha reclamat la necessitat de "dignificar la política". "No fem demagògia. Quan parlem d'un sou de 5.000 euros, estem parlant de sou brut", ha puntualitzat.
Fàbrega també ha fet incís en el fet que l'equip de govern CiU-ERC ha posat a disposició de cada grup parlamentari una partida de 42.000 euros "independentment del nombre de diputats que tinguin". El vicepresident Dionís Guiteras, en roda de premsa, ha concretat posteriorment: "Els grups necessiten eines i personal per poder fer la seva feina i per poder fiscalitzar l'equip de govern."
Corresponsabilitat sou-dedicació
Conesa també ha emfasitzat que la nova institució ha retallat recursos fins i tot per sota dels que determina l'ARSAL. "Hi ha hagut una reducció important de sous a càrrecs electes", així com s'han reduït fins a un 48% les retribucions dels diputats per assistir al ple. Fins ara, cobraven 1.640,63 euros bruts per assistir a un ple en concepte de dietes, mentre que ara en cobraran 850. Sobre el seu salari, ha deixat clar que és l'única percepció que rep, havent renunciat al d'alcaldessa de Sant Cugat.
Guiteras, al seu torn, ha exposat: "Hem intentat ajustar la maquinària a la responsabilitats que els ciutadans ens han donat. Hem adequat la normativa agafant-la no pas per la banda ampla, evidentment." Segons la llei, la Diputació està obligada a tenir el mateix nombre de personal eventual que el de la capital de la demarcació. En aquest cas, 92. Però la Diputació, asseguren Conesa i Guiteras, es quedarà en 72. Que són més que els 65 que hi havia la legislatura anterior, però que s'expliquen per l'aparició dels nous grups parlamentaris de C's i CUP. "Cada grup minoritari tindrà la possibilitat de nomenar cinc persones per informar-se de l'acció de la casa i poder-la fiscalitzar adequadament", ha reblat.

El nou govern de la Diputació, conformat per Martí Pujol, Dionís Guiteras, Mercè Conesa, Marc Castells i Meritxell Budó. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.