ICV demana als grups de Manresa que es posicionin per la dignificació del mercat de treball

Els ha presentat una moció per a que l'aprovin en el proper ple municipal

Publicat el 14 d’octubre de 2016 a les 17:30
El passat dia 7 d'octubre es va celebrar la Jornada Mundial pel Treball Digne, una diada de mobilització on tots els sindicats del món es manifesten per reivindicar el dret a un treball en condicions decents a tot el món. 

Al nostre país, les successives reformes laborals, les polítiques d'austeritat i algunes lleis de caràcter autoritari, com l'anomenada Llei Mordassa, han generat un increment de la precarietat, els baixos salaris i la desigualtat. La proliferació de fórmules de subcontractació, deslocalització i franquícies fan augmentar els mecanismes d'explotació i les seves conseqüències negatives per al conjunt del treballadors. 

El poder econòmic, i el poder polític que el representa, s'orienta cap a un model de creixement econòmic que genera desigualtats. Cal contraposar-hi una política específica de protecció dels treballadors. De pressió, denúncia i exigència, que permeti millorar condicions de treball, garantir la innovació i unes relacions laborals justes. Es necessari establir mecanismes reals i efectius que permetin exigir responsabilitats a les empreses i garanteixin unes condicions de treball dignes i adequades.

Per això, ICV Manresa s'adreça a tots els grups municipals de l'Ajuntament de Manresa i els sol·licita que, en el proper ple municipal, prenguin els acords adients per tal d'instar als governs de l'Estat Espanyol i de la Generalitat de Catalunya, en l'àmbit de les seves respectives competències, per tal de: 

- Garantir per llei que les empreses que subcontracten, mitjançant qualsevol fórmula, siguin responsables subsidiaris dels salaris i la protecció social dels treballadors i treballadores de les empreses subcontractades, es trobin allà on es trobin.

- Establir per llei, com a requisit per a la contractació pública, el respecte per part de les empreses als convenis col·lectius aplicables.

- Derogar les reformes laborals de 2010 i 2012 i recuperar els drets laborals arrabassats als treballadors i treballadores.

- Combatre la desigualtat i la pobresa mitjançant una Prestació d'Ingressos Mínims que garanteixi ingressos bàsics per les persones que no tenen feina i han esgotat les prestacions.

- Fixar un SMI de 800 euros el primer any i increment successius fins arribar al 60% dels salari mitjà del país. 

- Derogar la llei 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana (llei mordassa) i l'article 315.3 del Codi Penal que criminalitza facultats essencials per exercir el dret de vaga.