ICV-EUiA proposa que la Catalunya Central tingui 14 diputats

Els ecosocialistes proposen que el votant pugui triar l'ordre dels diputats en les llistes electorals

Publicat el 06 de maig de 2014 a les 19:42
El grup d'ICV-EuiA al Parlament de Catalunya ha presentat aquesta setmana la seva proposta de nova llei electoral catalana. Segons el diputat ecosocialista, membre de la ponència encarregada de redactar la llei, Jaume Bosch la proposta presentada pretén millorar de manera important la proporcionalitat del sistema actual, apropar els territoris als diputats i diputades tot preveient un nombre fix de representants per territoris, així com permetre que els votants mostrin les seves preferències de diputats a través d'un sistema de lliure desbloquejades. 
 
Així, a partir d'aquests tres objectius, les comarques centrals (Bages, Berguedà, Solsonès, Osona i Anoia) tindrien un nombre fix de 14 diputats i diputades a escollir. Per a Bosch, "suposa un canvi important respecte el sistema actual ja que garanteix la representació de les comarques centrals i no com ara que la presència de veïns de les comarques centrals a la llista de Barcelona (a la de Lleida, la comarca del Solsonès) depèn de la voluntat de les direccions dels partits". 
 
A més la proposta dels ecosocialistes preveuria l'elecció dels diputats i diputades per mitjà de llistes desbloquejades (en les que l'elector pot expressar les seves preferències per determinats candidats independentment del lloc que ocupin) tal com van proposar els experts nomenats pels grups parlamentaris l'any 2007, com una opció que dona més capacitat de decisió a la ciutadania enfront dels districtes uninominals propugnats pel PSC que permeten escollir tan sols un diputat decidit pels partits per districte convertint de fet el sistema d'elecció en majoritari.
 
El sistema electoral proposat pels ecosocialistes, basat en el que s'aplica a Holanda, permetria que els partits presentessin llistes desbloquejades a cada vegueria (o agrupació de comarques segons la proposta dels experts); els candidats i candidates haurien d'estar empadronats amb temps a la vegueria per evitar la presència de candidats d'altres territoris. La ciutadania votaria la llista del partit que volgués a la seva vegueria. L'atribució d'escons es faria en circumscripció única nacional a Catalunya, que és el sistema que permet assegurar el màxim de proporcionalitat i l'únic que garanteix que un vot valgui igual a qualsevol punt del territori, entre els partits que haguessin superat el 3 per cent de vots a nivell nacional.
 
Per a Jaume Bosch, la proposta d'ICV-EUiA quie pren el sistema holandès com a referència "demostra que quan CIU i ERC diuen que defensen el territori, el que estan fent és defensar els seus interessos partidistes ja que el sistema actual atorga 5 diputats més a CIU i un més a ERC dels que els hi pertocarien, i que quan el PSC presenta el seu model com el que incrementa la proporcionalitat amaga que l'índex de proporcionalitat del seu model és del 92'14 (una petitíssima millora en relació al 91'40 actual) mentre que el que presenta ICV-EUIA és del 94'10".
 
Bosch remarca també que el sistema electoral no ha de fer perdre de vista "la importància decisiva dels altres continguts d'una Llei Electoral: repartiment únic del material electoral amb el lògic estalvi per la Generalitat, increment de la transparència i del control de les despeses dels partits, revisió del sistema de blocs electorals als mitjans públics de comunicació, majors facilitats per votar, i creació d'una Sindicatura Electoral catalana, que ja no dependria de la Junta Electoral Central. Bosch ha afegit que espera que les discrepàncies sobre el sistema electoral no siguin excuses per no millorar la transparència dels comicis".