Joan Calmet: «El debat partidista sobre la Casa Fàbregas forma part del folklore electoral»

El regidor de Turisme surt al pas de les crítiques de Ramon Bacardit a l'emplaçament de la nova Oficina de Turisme

Joan Calmet parla amb Valentí Junyent durant el ple d'aquest dijous
Joan Calmet parla amb Valentí Junyent durant el ple d'aquest dijous | Pere Fontanals
27 de gener del 2023
Actualitzat a les 16:01h
El regidor de Turisme de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, que forma part del grup municipal de Junts Manresa, ha titllat de "folklore electoral" les crítiques que l'alcaldable de Junts a les properes eleccions municipals, Ramon Bacardit, ha fet al procés d'ubicació de la nova Oficina de Turisme municipal a la Casa Fàbregas de la plaça Major i el fet que el portaveu del PSC, Anjo Valentí, hagi volgut encarar-les a la postura del govern municipal. "En política es diuen moltes coses, i quan s'acosta el període electoral, encara se'n diuen més", ha afirmat Calmet responent al requeriment que li havia fet el portaveu del PSC, Anjo Valentí. "Forma part del folklore electoral", ha respost entre rialles dels assistents.

Aquest episodi ha tingut lloc durant el debat d'un dictamen sobre una modificació de crèdit de 220.000 euros a favor de les obres que es porten a terme a la Casa Fàbregas per establir-hi la futura Oficina de Turisme de Manresa.

Abans que Valentí qüestionés Calmet sobre la postura que defensava la que és, a priori, la seva formació política, els altres grups municipals ja havien qüestionat que l'Ajuntament porti invertits 550.000 euros en un immoble que "ni tan sols és municipal, sinó que és de lloguer, un lloguer, tot sigui dit, no gens econòmic, de 4.500 euros al més que no inclou l'IBI". Aquesta postura tant l'ha defensat Fem Manresa com el PSC durant el debat del dictamen.

Calmet, com a titular de la cartera de Turisme ha defensat que el preu de lloguer "és dins del barem de mercat que es paga al Centre Històric de Manresa, o sigui 4 euros per metre quadrat", i ha situat les intervencions en l'immoble de "necessàries per preservar un llegat patrimonial i històric de la ciutat". A més, ha apuntat que "l'immoble no estava a la venda, i si el propietari no vol vendre, tu no el pots obligar".

Anjo Valentí, que ple rere ple intenta, amb més o menys encert, evidenciar les possibles fractures entre ERC i Junts, o dins dels mateixos partits, ha vist l'oportunitat, en aquesta ocasió, d'assenyalar la disparitat de versions que existeix entre el grup municipal de Junts Manresa, i el partit, que fa temps que es troba en precampanya electoral amb el seu alcaldable al capdavant, Ramon Bacardit.

Cal tenir en compte que després del divorci entre el Junts de Puigdemont i el PDECat de Bonvehí, el grup municipal de Junts Manresa no és homogeni entre les dues opcions, malgrat que en el govern mantenen una aparença d'unitat. Calmet, que, preguntat diverses vegades per NacióManresa, no es pronuncia per ara sobre les seves simpaties, històricament era més proper als postulats del PDECat que als de Junts. Per acabar-ho de reblar, la campanya que porta a terme Bacardit, orientada a desgastar ERC, obvia que en el govern municipal també hi són els regidors de Junts Manresa.

La pregunta de Valentí incidia en aquesta divergència essent totalment conscient dels desajustos que pot existir entre la candidatura de Junts, els regidors que militen o simpatitzen amb Junts i els que, essent del mateix grup municipal, serien més propers al PDECat.

Amb aquest panorama, no és d'estranyar la resposta de Calmet traient ferro a les declaracions de precampanya de Junts, però amb una expressió prou eloqüent com la de titllar-les de "folklore electoral".