La gestió del futur de l'Ateneu la Sèquia preocupa al ple

CiU, PSC i PxC voten a favor de la permuta de la casa Amigant pel terreny dels Comtals més un diferencial de 128.000 euros, però el debat se centra en què passarà a partir d'ara

Publicat el 15 de maig de 2014 a les 21:25
Tots els grups que han intervingut en el dictamen per aprovar la permuta que permetrà a l'Ajuntament de Manresa adquirir la casa Amigant, en ple nucli antic de la ciutat, han estat d'acord a l'hora d'assegurar que l'operació, que puja 685.000 euros, comptant el valor del terreny que s'ofereix més els 128.000 a pagar en dos anys, és una bona inversió per a la ciutat ja que permet adquirir un immoble en una zona molt cèntrica per un preu molt raonable. Oi més quan, com ha afirmat el regidor d'Urbanisme Ramon Bacardit, amb el terreny de sòl industrial que s'ofereix en la permuta, i valorat en 557.000 euros, l'Ajuntament "no en pot fer res" i les vegades que s'havia intentat posar a la venda no havia trobat comprador.
 
Tot i així, a l'hora d'apuntar que l'ocupació de l'immoble per part dels vuit col·lectius que formen l'Ateneu la Sèquia hagi pogut ser un factor determinant a l'hora d'aconseguir unes condicions tant avantatjoses, la CUP s'ha quedat sola, o gairebé, fins al punt que Bacardit ha afirmat que el preu en aquests tipus d'operacions el fixen uns criteris definits per coeficients objectius. "Aquest conveni demostra", apuntava el regidor de la CUP Adam Majó, "que l'ocupació serveix per combatre l'especulació". A l'altra banda, José Luís Irujo, del PSC, es dirigia a Majó dient que "no han de ser aquests vuits col·lectius els que valorin la idoneïtat d'aquesta operació, sinó tota la ciutadania".
 
Aquesta afirmació ha vingut donada perquè el regidor de la CUP, Adam Majó, ha explicat que s'abstindrien en la votació, en part, "perquè ens ho han demanat els col·lectius de l'Ateneu la Sèquia". A part, Majó també ha justificat l'abstenció dient que "aquest edifici ja era de la ciutat des del moment que va ser ocupat per l'Ateneu la Sèquia", ara "només hi ha hagut un canvi de propietari". Majó també s'ha preguntat "com pot ser que si les Religiosas Hijas de San José no tenen afany de lucre, no han cedit l'edifici a la ciutat", o perquè si en la permuta se'ls ofereix "un terreny catalogat com a industrial, seguiran estan exemptes de pagar l'IBI".
 
El protagonisme que puguin tenir els vuit col·lectius de l'Ateneu la Sèquia en el futur de l'immoble, més que no pas el conveni per ell mateix, ha centrat la intervenció de la resta de grups. Les intervencions de Sebastià Llort, de PxC, Domingo Beltran, del PP, Joan Vinyes, d'ERC, i de José Luís Irujo, del PSC, s'han focalitzat en com es farà front a les reformes que calen a l'edifici perquè compleixi les normatives, i en quines entitats tindran dret a instal·lar-s'hi.
 
Llort ha demanat un estudi sobre l'estat de la seguretat de l'edifici i que hi puguin anar altres entitats de la ciutat. Beltran ha afirmat que "solucionar aquest problema a l'Ateneu la Sèquia no pot resultar gratuït" i també ha preguntat quin ús es donaria a l'espai a partir d'ara. Vinyes ha assegurat que ERC creia que "fer mediació entre dos col·lectius en conflicte era una altra cosa, no pas comprar un edifici". "L'operació ens genera dubtes, ja que abans teníem un problema, i ara en tindrem un altre" ha apuntat. El regidor republicà també ha trobat a faltar que durant tota l'operació "no es parlés amb els col·lectius que ara fan ús de l'immoble".
 
El president del grup municipal Socialista, Josep Luís Irujo, ha estat el més contundent en la seva intervenció. D'una banda per assegurar que el "preu és excel·lent" i que permetrà "dinamitzar el barri vell". "És una compra adient", ha continuat, "tot i la situació econòmica actual" no es podia deixar passar. En un altre sentit però, ha incidit en la pregunta de com s'encararà el futur del nou equipament, i com es regularitzarà la situació dels vuit col·lectius que formen ara l'Ateneu la Sèquia, "perquè s'ha de regular!", ha sentenciat.
 
Al final del torn d'intervencions ha estat el regidor d'Urbanisme de CiU, Ramon Bacardit, qui ha advertit que aquest debat "no toca ara", però que en tot cas "serà un debat que hauran d'encarar tots els grups plegats en el futur".