La moció també constata que "la monarquia espanyola i el règim del 78 són successors del règim franquista" i reprova el govern espanyol per la seva "col·laboració necessària" en la sortida de l'Estat del rei emèrit. Per aquest motiu, exigeix al president Sánchez i a la vicepresidenta Calvo "totes les explicacions necessàries per esclarir el paper del govern espanyol en aquesta operació".
Finalment, la moció insta el govern i en congrés a "investigar la corrupció de la monarquia", a "retirar els privilegis de Juan Carlos I", a "derogar els delictes de calúmnies i injúries contra la Corona", a permetre la fiscalització dels comptes de la Casa Reial" i a "retornar els diners que la monarquia hagi obtingut de manera il·lícita".

Joan Carles I, en una reunió antiga amb el ministre d'Afers Estrangers dels Emirats Àrabs Units. Foto: Europa Press
En la defensa de la moció, el regidor d'ERC, Pol Huguet, va posar sobre la taula que "la corrupció és sistèmica a l'Estat, que prioritza la venda d'armes als Emirats Àrabs Units o l'Aràbia Saudita per sobre de la vida dels civils del Iemen". El regidor de Junts, Toni Massegú, va aclarir que "no estem a favor ni de la monarquia ni de la república espanyola, només cal recordar l'empresonament de Companys", i va demanar "esclarir el que ens costa la fugida de Juan Carlos I a Abu Dhabi". Finalment, Roser Alegre, de Fem Manresa, va assegurar que "ens trobem en un Estat de pandereta" en que resulta evident "la connivència entre el govern i la monarquia".
El representant de Ciutadans, Andrés Rojo, va assegurar que la moció "és una performance". "Per atacar l'Estat qualsevol cosa els val", va ventar. I va recordar que Juan Carlos I "no està imputat i ha dit que es posarà a disposició de la justícia quan calgui", per això ha demanat respectar la seva "presumpció d'innocència". En aquest sentit, Gemma Boix va recordar-li a Rojo, que ell no la va respectar just fa un any quan es van detenir 9 CDR acusats de terrorisme.
Per part dels socialistes, Felip González, no entenia com "si dèieu que Puigdemont no era un fugitiu, com és que ara feu servir aquesta expressió per referir-vos al rei". I va insinuar que la moció era oportunista: "si jo ara mateix presento una moció perquè el Parlament avanci les eleccions autonòmiques, segurament aconseguiré una votació diferenciada entre els socis de govern de Manresa", però "prefereixo parlar de reciclatge, de la presència del Síndic de greuges a la ciutat, del PAM o del pla estratègic".
Com era d'esperar la moció va prosperar amb els vots d'ERC, Junts i Fem Manresa, i els vots en contra de PSC i Ciutadans.