La Generalitat ha licitat les obres de construcció de la nova seu del Govern a Manresa, un edifici que allotjarà la delegació territorial, diversos serveis territorials fins ara dispersos per la capital del Bages i l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC), que s'hi traslladarà des de la ubicació provisional actual (a la plaça del Salt, 2). La nova seu aprofita en part l'edifici de l'Antic Palau del Consell de Ciutat, conegut com a edifici dels antics jutjats, i hi afegeix una nova construcció, sumant en total de 9.075,34 m2, dels quals 460 m2 es destinaran a la nova OAC. Les obres de construcció podrien començar, un cop adjudicades, aquesta propera tardor i s'allargaran uns tres anys, amb un pressupost de licitació de 23,9 milions d'euros (IVA inclòs).
El nou edifici de la Generalitat, on es preveu que hi treballaran unes 250 persones, se situarà al cor del Centre Històric manresà, entre la plaça Major i la Seu de Manresa, en l'illa delimitada pel Parc de la Seu i pels carrers Baixada de la Seu, Galceran Andreu i Codinella. Part del complex aprofitarà l'edifici dels antics jutjats, del segle XVIII i d'estil barroc classicista, i la sala gòtica, catalogats com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), i s'hi afegirà un edifici de nova construcció, amb un disseny modern i sostenible energèticament.
Pel que fa al disseny del nou equipament, redactat per la UTE formada per CDB Arquitectura SLP - RFArq Arquitectos SLP, aplica criteris de sostenibilitat energètica i incorpora mesures d'integració paisatgística i de qualitat ambiental. Així, la calefacció i refrigeració passives, la ventilació natural i els sistemes de climatització d'elevada eficiència, combinats amb controls intel·ligents, s'incorporaran conjuntament amb la producció d'energia renovable. La nova seu preveu reduir el consum d'aigua potable mitjançant la recuperació d'aigües pluvials i/o reciclatge d'aigües grises per reduir el consum en sanitaris i en reg.
També millorarà la qualitat de l'ambient interior amb el compliment del nivell d'emissions de compostos orgànics volàtils (COV) exigit per l'estàndard europeu als acabats interiors: parets, sostres i terres. El disseny escollit assegura igualment un nivell adequat d'il·luminació natural durant el dia en tots els espais d'oficines. A més, serà un edifici funcional amb espais de treball oberts, col·laboratius i d'ús polivalent, accessible i que fomentarà la utilització de les noves tecnologies.
Un equipament obert a la ciutat
El projecte del nou edifici proposa un edifici compacte, suma del conjunt històric i del nou edifici administratiu, amb acabat de pedra, adequat al context del Centre Històric on se situa. El complex tindrà un pati central que actuarà com a interior d'illa per a la ciutadania, accessible des dels carrers Codinella i Galceran Andreu, connectat amb el Parc de la Seu. El pati central tindrà una coberta vidriada que actuarà com a pulmó tèrmic i acústic. Així, durant l'hivern afavorirà l'escalfament de les capes altes per l'efecte d'estratificació tèrmica i a l'estiu permetrà la renovació de l'aire a l'interior, evitant l'acumulació de calor.
A més, es reurbanitzarà l'entorn del complex, amb incidència en les façanes del carrer de la Codinella i el Parc de la Seu. També es potenciarà l'eix de comunicació entre el Centre Històric i la resta de la ciutat, donant continuïtat a la passarel·la sobre la via de Sant Ignasi a través del carrer Galceran Andreu. També es reservaran places d'aparcament per a vehicles pertanyents a persones amb mobilitat reduïda i es crearan places per aparcar bicicletes.
L'execució de les obres es va dividir en fases i actualment han acabat els enderrocs, que van començar el setembre de l'any 2022, i s'han dut a terme gran part de les prospeccions arqueològiques. Amb l'inici de les obres ara licitades, es faran les que no s'han pogut executar per garantir la seguretat dels treballadors.