Eren faves comptades. La proposició sobre "la commemoració a Manresa de la Festa Nacional de l'11 de Setembre", o sigui, de suport a la campanya "Penja l'estelada i no la despengis fins a la independència", a la Marxa de Torxes i d'adaptació de la Diada a la nova condició consistorial de Municipi per la Independència, la presentaven CiU, ERC i la CUP, que conformen una majoria sobrada a l'Ajuntament manresà.
Potser per això quan li ha tocat intervenir a Javaloyes a pensat "de perdidos al río" i ha acompanyat la seva loquacitat a pedregars orals difícils d'entendre si no és per la impotència de veure una majoria en el ple que es pot donar cada tercer dijous de mes per tractar temes de calat nacional.
Després d'una breu introducció el president del grup municipal del PP ha etzibat que la estelada comporta una simbologia equiparable a "la bandera espanyola amb l'àliga" i per documentar-ho ha afirmat que brandant aquesta bandera "s'havia matat molta gent durant la Guerra Civil", gent que segons el seu llibre d'història, fins i tot "havien quedat a les cunetes de les carreteres del país".
Tres minuts abans, el regidor de PxC, Albert Pericas ha tancat els ulls i s'ha imaginat al volant d'una furgoneta plena d'amics seus i ha rescatat del baül dels records l'expressió "cubana" per referir-se a la bandera independentista, amb certa voluntat ofensiva.
Amb tot, dels grups que han votat en contra de la proposició, encara Sònia Díaz, dels socialistes, ha estat la que ha tingut la intervenció més curosa, recordant que extremant l'acció per la Diada, pot ser que molts manresans que la volen gaudir, no la sentin pròpia.
La proposició ha estat defensada des del públic per Josep Camprubí.
PP i PxC difamen l'estelada en el ple de la seva entronització
Javaloyes la compara amb la bandera espanyola amb l'àliga i diu que s'ha matat molta gent brandant-la. Pericas fa una regressió en el temps i la rebateja com a "cubana"
20
de juliol
de
2012
Xavier Javaloyes en una imatge d'arxiu al ple de Manresa. Foto: Càndido Ramallo
El més llegit