«Que sigui diputat no em condicionarà a l'hora de presentar-me a alcalde»

Cristòfol Gimeno combinarà la seva tasca orgànica a la X Federació del PSC, amb la d'alcalde -amb menys atribucions i retribucions- amb el nou encàrrec que li ve a sobre, ser diputat al Parlament. Sí que deixarà la cadira al Consell Comarcal

Publicat el 12 de març de 2014 a les 20:47
Critòfol Gimeno Foto: PSC

Mentre espero al vestíbul de l'Ajuntament de Castellgalí sona el butlletí horari per la ràdio i quan parlen de la nova designació de Cristòfol Gimero com a diputat recorden que està imputat en el tema dels sous i plans de pensions de Todó i companyia a l'època que formava part del consell d'administració de Caixa Manresa com a president del Consell Comarcal. Crec que tothom ha de ser responsable dels seus actes, però el fet d'aixecar la mà en una votació és una imputació menor, veient el què es veu cada dia a les notícies. No trauré el tema. Tampoc crec que aportés massa a l'entrevista.
 
Felicitats, alcalde
Gràcies.
 
Entres per les primàries de Barcelona. T'ho esperaves?
Per aquest fet concret de les primàries de Barcelona no m'ho esperava. Venim d'una situació en que es podia haver produït en altres moments, Ha estat una mica per sorpresa, però en aquest sentit les coses vénen com vénen i les has d'entomar. El possible alcalde o alcaldessa de Barcelona ha permès que sigui diputat un alcalde del cor de Catalunya, d'un municipi de 2.000 habitants.
 
Tens la fama de ser de l'aparell del partit
Ahir ja vaig llegir en algun diari, just quan es va saber, “afí a la direcció”. I ens fotem unes hòsties com un general a vegades. Evidentment jo tinc clar, com a organització, on estic, i a partir d'aquí si afeblim l'organització, ens afeblim tots. Jo sempre he defensat les discrepàncies, però això no és incompatible amb la unitat d'acció, i per tant, perquè aquesta és la meva vocació com a alcalde, o com a regidor, quan ho he estat, quan hi ha veus amb opinions diferents, en que a vegades la meva ha estat la minoritària, però quan he hagut de sortir al ple i aixecar la mà perquè es el que hem decidit entre tots, això és el que he fet. Si amb això s'interpreta que sóc afí a la direcció i que sóc molt d'aparell, doncs és així, sí.
 
A partir d'això, la teva postura amb els díscols, quina és?
El partit ja ha decidit, la comissió de garanties hi està treballant. Jo, com he dit en altres moments, no comparteixo la deslleialtat i no acceptar la democràcia interna. I no parlo de disciplina de vot. Hem de ser disciplinats, però un a vegades ho és més o menys, però el que és important és acceptar la democràcia interna. La democràcia interna al partit té diferents nivells. Hi ha òrgans de participació en que les postures a vegades són molt distants. Per tant, si no som capaços de reforçar aquests òrgans i que el que allà es decideixi no tingui translació política als grups parlamentaris. La posició política dels partits qui la marca són els diferents grups parlamentaris. Als ajuntaments és una mica diferent. Als díscols els retrec aquesta deslleialtat.
 
Com veus la consulta del 9 de novembre. Castellgalí facilitarà el cens per fer la consulta?
Això del cens no només depèn de l'alcalde. Hi ha tota una organització administrativa i jurídica als ajuntaments que són els que decideixen més que la voluntat política dels alcaldes. No m'imagino el departament de Governació de la Generalitat de Catalunya que vulgui fer cometre alguna il·legalitat als ajuntaments. Però aquestes dades del cens depenen de l'INE i per tant la Generalitat ja les té, no cal que posin en un compromís als ajuntaments. 
 
Pel que fa a la consulta, jo no m'hi pronunciaré fins que no estigui convocada. Ja veurem si hi ha consulta, si no hi ha consulta, si és legal, si no és legal, si és amb la llei catalana... Tot plegat ha de seguir el seu tràmit parlamentari i quan passi ja ens anirem posicionant. Jo ara mateix, com a alcalde, tinc dubtes sobre si hi haurà consulta tal i com es va plantejar a finals de l'any passat.
 
Ciutadans no para de créixer
A nosaltres ens ha fet mal com a partit tota aquesta dispersió, tot aquest estirament de l'eix nacional. L'eix nacional no ens ha caracteritzat mai com a PSC. La nostra característica ha estat la defensa de les llibertats, la defensa de la igualtat d'oportunitats. Estar al costat de la gent des del municipalisme.
 
Quan ara algú per els seus motius estratègics i polítics ha centrat el debat polític només en l'eix nacional, a nosaltres ens distorsiona molt perquè nosaltres hem tingut des de sempre gent molt catalanista, fins i tot independentista, i gent molt, com diríem, espanyolista. El gruix de la nostra base, és un eix central. Quan ara s'ha estirat des dels extrems, ens provoca això. I a partir d'aquí, els diferents posicionaments en l'eix nacional ens ha debilitat. De totes maneres, estic convençut que Ciutadans vol fer aquest mossegada. Però també ho està fent ICV, ERC. Ara resulta que hem de donar de menjar i de beure a tots els partits. ERC faria bé de recordar èpoques anteriors, en que alguns vàrem ser respectuosos amb el seu procés intern... hi ha uns objectius, però hi ha unes maneres d'arribar a aquests objectius... en política no tot s'hi val.
 
Vols dir que vàreu anar massa tard cap a un dels extrems?
El que ha costat és traslladar la nostra proposta. La nostra proposta és el model federal i encara que algú pugui dir “que el model federal està esgotat”, és cert que hi ha un grau de complexitat que no hem estat prou capaços de saber-lo explicar perquè la gent ho entengui. I potser aquesta dificultat per posicionar-nos en una alternativa, ens ha fet perdre un cert temps, que altres ho han aprofitat. Estic convençut que a la llarga la nostra proposta guanyarà terreny, serà cada vegada més creïble i fins i tot qui ha perdut la confiança en el PSC la tornarà a recuperar. Ens hem d'esmerçar en això, i en l'atenció a les persones, les polítiques laborals, de reactivació econòmica. I intentar tancar files en aquesta divisió interna.
 
Veníem des d'una situació gairebé idíl·lica governant a tot arreu i encara estem patint les conseqüències d'algunes decisions que es van prendre. És lògic que encara hi hagi qui ens culpi d'algunes coses, i això només es recupera amb temps, energia, esforç i confiança, que s'ha de guanyar ciutadà a ciutadà.
 
I el Bages
Haurem d'insistir el temes viaris, en temes ferroviaris, amb aquesta necessitat que tenim que es desdobli la C-55 o s'alliberi l'autopista. Sense voler dir que això s'arreglarà en quatre dies, hi hem d'esmerçar esforços. L'únic és que deixo l'escó al Consell Comarcal.
 
I com a alcalde?
Com a alcalde vull seguir. Tinc un compromís polític, moral i social amb el poble de Castellgalí. I la dedicació que tenia al Consell Comarcal la dedicaré a la feina de diputat i depenent de la feina que tingui i tenim prevista reunió amb el grup municipal per ordenar la meva dedicació i la seva en funció de la dedicació que em suposi el Parlament
 
Hi haurà canvis en el cartipàs?
Segurament sí. Alguna de les atribucions que tinc poden passar a altres membres del grup, i també a nivell de retribució econòmica ja que ara estic en dedicació exclusiva a l'Ajuntament i per tant, en funció a la dedicació que hagi de tenir al Parlament també es reduirà la d'aquí. Quedaré entre Ajuntament i Parlament, en una situació retributiva similar a la que tinc ara, com a mínim no perdre-hi.
 
Et pots replantejar no anar de cap de llista a les properes municipals?
No alterarà la decisió. No serà determinant en la meva decisió el fet que estigui o no estigui en el Parlament. A més a més hi ha diferents escenaris. Pot ser que hi hagi la consulta, pot ser que hi hagi eleccions i ni tan sols no sigui a les llistes, i per tant no seria diputat... o pot ser que s'allargui tot el procés i m'hagi de presentar a alcalde essent diputat.
 
I la teva tasca orgànica?
Aquesta la mantindré. Tenim molta feina de cara a les municipals, però ja l'estem fent. Compto que entre els nous contactes i els grups que existeixen de cara a les municipals presentarem un número similar de llistes a les eleccions de 2011.