Segons el govern municipal es tracta d'un pressupost que s'ha elaborat tenint en compte tres pilars: les persones, l'ordenació de l'espai municipal i la contenció en la despesa. En aquest sentit, s'ha fet un pressupost perquè es puguin dur a terme diverses accions socials, com la implementació de nou habitatge social, o l'augment d'ajuts a persones i entitats. L'àrea d'Infància rep un augment de pressupost del 25% i la de Joventut d'un 15%, respecte de l'any anterior. També augmenten les partides de Cultura, Fires i Festes i Esports. El pressupost reserva una partida per al desenvolupament urbanístic previst al POUM, els plans de millores als diferents espais verds i parcs municipals i diferents actuacions en els Polígons industrials.
Pel que fa a les despeses ordinàries del dia a dia, les financeres i les de personal, sumen 9.534.000 euros, un increment de 484.000 euros respecte al 2023. Referent als ingressos ordinaris, les aportacions corrents, que inclouen impostos, taxes, preus públics i transferències sumen 9.606.505 euros, un increment de 556.050 euros.
El regidor d'Hisenda, Jordi Hernàndez i Sanz, va voler "agrair a les entitats, partits polítics i veïns i veïnes la participació i aportacions fetes, així com a totes les persones que van assistir a la presentació de l'avantprojecte de pressupostos que es va fer a la Nau". També va valorar l'esforç i comprensió de la ciutadania en l'increment d'impostos directes de l'IBI i taxa d'escombraries "continguts però inevitables" que s'han fet.
Destaca del pressupost la "contenció de les despeses ordinàries, en un context que hem passat una pandèmia, d'emergència climàtica i on hem conviscut en conflictes bèl·lics de despeses i costos de subministrament que s'han disparat de preu". I explica una previsió d'inversions "poc significativa de 533.000 euros amb la voluntat d'acabar durant el 2024 els projectes importants que s'han fet durant els últims anys".
La proposta de pressupost passa ara a un període d'exposició pública.
L'emergència per sequera, protagonista al ple de febrer
L'aigua i l'emergència per sequera van ser també protagonistes de la sessió d'ahir en dos dictàmens aprovats per unanimitat.D'una banda, es va aprovar de manera inicial l'ordenança municipal reguladora de mesures aplicables a l'abastament d'aigua potable i usos de l'aigua en situació de sequera per tal de garantir el servei públic d'abastament i distribució d'aigua potable a Santpedor.
Es tracta d'unes mesures que s'aplicaran en el marc del Pla especial per a cadascun dels escenaris de sequera (alerta, excepcionalitat, preemergència i emergència) que marca l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). En aquesta línia, el reglament recull multes des de 750 i fins a 3.000 euros, segons si es tracta de faltes lleus, greus o molt greus que incompleixin les restriccions marcades en cada escenari de sequera. Actualment, Santpedor es troba en fase 1 per emergència per sequera. L'ordenança també contempla més restriccions, talls percentuals d'aigua o reducció de la pressió de l'aigua, en el cas que s'avancessin fases en la situació d'emergència.
Un altre dels dictàmens aprovats amb relació a l'aigua va ser l'adhesió de l'Ajuntament al pacte social de l'aigua entre diversos ajuntaments i entitats públiques accionistes d'Aigües de Manresa. El pacte conté compromisos per millorar la gestió pública de l'aigua, amb indicadors i mesures de control de fuites que facilitin l'eficiència de solucions, així com campanyes dels ajuts socials i bonificacions existents. També inclou un Fons de Solidaritat de mesures urgents per a famílies vulnerables, i vol instar a les administracions que promoguin l'accés d'aigua per a l'agricultura i ramaderia de proximitat, per afavorir l'alimentació sostenible a les comarques.
En l'últim punt de precs i preguntes, l'equip de govern va respondre qüestions sobre la gestió dels recursos hídrics gestionats per l'Ajuntament formulades per part del grup municipal CUP-Amunt.
Més temes del ple
El ple de febrer, que va durar 4 hores, va tractar nou dictàmens més i una moció del SEAM sobre la gestió del pavelló, a més de respondre precs i preguntes formulades per part de l'oposició.Santpedor comptarà amb una màquina expenedora de bosses compostables. Així ho va aprovar el ple amb 9 vots a favor per part d'ERC, SxS i la CUP i 4 vots en contra per part del SEAM, amb el dictamen de ratificació de l'acord de la Junta de Govern Local sobre l'aprovació de les bases i l'adscripció de l'Ajuntament de Santpedor al servei de distribució de bosses compostables mitjançant màquines expenedores al municipi.
L'Ajuntament va aprovar resoldre les incidències per poder finalitzar l'obra d'urbanització del Mirador de Montserrat. D'una banda, es ratificava el decret d'alcaldia 2024/25 de 12 de gener sobre la modificació no prevista del contracte de les obres de les fases 2,3,4,5 i 6 del projecte d'urbanització complementària del Mirador de Montserrat, que fa referència al carrer Llorer, amb un pressupost de 73.494,04 euros (amb IVA). Es tracta d'unes obres que ja s'han executat, que es pagaran amb la garantia d'obra i que no suposaran cap cost extra a l'Ajuntament.
El ple també aprovava el dictamen sobre la ratificació d'incoació de procediment per vicis apareguts en les obres d'urbanització complementària del Mirador i resolució del mateix procediment, que afecten a l'empresa que va començar les obres en la fase 1 del projecte per defectes en el clavegueram. Un cop es conegui el cost real de les obres de reparació serà posat de manifest a les empreses adjudicatàries de l'obra.
Els dos dictàmens referents al Mirador de Montserrat es van aprovar amb 9 vots a favor per part d'ERC, SxS i la CUP, i 4 vots en contra per part del SEAM.
Com cada inici d'any, l'Ajuntament va aprovar els nous preus de tarifes de taxi que circulen per dins del municipi, que enguany pugen una mitjana d'un 2,6%. A tall d'exemple, si abans un viatge costava 2,60 euros ara costarà 2,65 euros. El Dictamen per l'aprovació de tarifes del servei de taxi 2024 (tarifes urbanes) es va aprovar per unanimitat.
El ple també va aprovar l'adhesió de l'Ajuntament al contracte de l'acord marc de subministrament de gas natural amb destinació als ens locals de Catalunya per un any més amb 11 vots a favor per part d'ERC, SxS i SEAM; i 2 vots en contra per part de la CUP.
[superfillagrantema]1722[/superfillagrantema]
Altres temes aprovats per unanimitat
El ple va aprovar per unanimitat la designació del representant de l'Ajuntament a la comissió de la xarxa intermunicipal de mobilitat verda, perquè ho sigui el regidor d'Acció Climàtica, Josep Illa Antich. També l'aprovació inicial del reglament d'ús de la piscina municipal de Santpedor que recull el funcionament públic de la piscina, els drets i deures de les persones usuàries de la piscina, també de convivència i l'ús correcte de les instal·lacions.Tal com marca la llei, calia aprovar per ple el dictamen per a la concessió del dret funerari del nínxol 825 a 50 anys. Els regidors i regidores també van aprovar el conveni entre el Consell Comarcal del Bages i l'Ajuntament de Santpedor per a la prestació de serveis de gestió de cementiris municipals desenvolupat en el marc del projecte CBGESCEM (Sistema de Gestió de Cementiris Municipals).
La moció per a la creació d'una comissió especial de seguiment de les obres d'ampliació i reforma del pavelló Rafa Martínez presentada pel grup municipal de SEAM. Va rebre 7 vots en contra per part d'ERC i SxS i 6 vots a favor per part de SEAM i la CUP.
El plenari va acabar l'ordre del dia amb el control i fiscalització dels acords adoptats per la Junta de Govern Local i resolucions d'alcaldia i precs i preguntes per part de l'oposició.
[naciomanresa]