1.500 alumnes nous a la Catalunya Central

A més del centre de Navàs, també s'estrenarà una escola a Centelles i una nova secció a l'institut de Manlleu

Publicat el 09 de setembre de 2011 a les 17:07
Els centres educatius de la Catalunya Central acolliran 1.500 alumnes més que el curs passat. Foto: Lourdes Casademont/ACN

Els centres educatius de la Catalunya Central acolliran 1.500 alumnes nous aquest curs. Així ho ha explicat aquest divendres durant la presentació de les dades d'inici del curs escolar 2011-12 el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a la Catalunya Central, Josep Ramírez. El titular del departament al territori ha afegit que "en total començaran el curs gairebé 80.000 alumnes". D'aquests, 50.000 són d'Infantil i Primària, 20.000 cursaran ESO, 5.700 s'han inscrit a Batxillerat i 3300 seran alumnes de cicles formatius. El pròxim 12 de setembre, amb l'inici de curs, s'estrenarà una escola a Centelles (Osona), un institut a Navàs, a més d'una nova secció a l'Institut de Manlleu (Osona).

El director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a la Catalunya Central, Josep Ramírez, ha destacat que enguany "començarem el curs amb normalitat". Ramírez ha assenyalat que el territori no ha tingut cap problema amb partides pressupostàries ja adjudicades "i tot i que a nivell d'obres no s'ha pogut fer tot allò que voldríem i això ens ha obligat a prioritzar".

Gairebé uns 80.000 alumnes començaran el curs escolar 2011-2012. Pel que fa a Infantil i Primària, seran una mica més de 50.000. Per comarques, a l'Anoia en començaran 12.671, al Bages 17.475, al Berguedà 3.083, a Osona 15.249, al Solsonès 1.331 i als municipis del Vallès Oriental que formen part dels Serveis Territorials de la Catalunya Central, 353. Així, en comparació al curs 2010-2011, hi ha un increment de 42 grups amb un total de 974 alumnes nous. La relació de matriculats entre l'ensenyament públic i concertat és de 70%-30% en totes les comarques.

Segons ha explicat Ramírez el ritme a l'alça de nous inscrits "ja no és tan fort com en èpoques anteriors, entre d'altres per la davallada de nouvinguts, i això farà que la tendència de nous alumnes vagi a la baixa".

Quant a l'Ensenyament Secundari Obligatori (ESO), en què uns 20.000 alumnes iniciaran el curs a la Catalunya Central, es dóna que per comarques, l'Anoia gestionarà 4667 alumnes, el Bages 6922, el Berguedà 1331, Osona 6317, el Solsonès 553 i el Vallès Oriental 70. Així, en comparació al curs 2010-2011, hi ha un increment de 50 alumnes. En aquest cas, es dóna la paradoxa que el curs de segon d'ESO té unes xifres negatives (-246 alumnes) però, segons ha explicat Josep Ramírez, es tracta de qüestions territorials i de demografia pròpies d'aquesta generació. La relació de matriculats entre l'ensenyament públic i concertat és de 69%-31% en la majoria de comarques.

La tendència que s'observa pel que fa a l'ESO, segons Ramírez, és "a l'alça" ja que en els propers anys arribaran a l'ensenyament secundari grups molt nombrosos que ara fan cinquè o sisè de Primària.

Pel que fa al Batxillerat, les matriculacions registren 5742 alumnes. Mentre que a l'Anoia hi ha 1145 alumnes inscrits, el Bages en registra 1883, el Berguedà 505, Osona 2037 i el Solsonès 172. Així, en comparació al curs 2010-2011 es dóna un increment de 10 grups i 67 alumnes. La relació de matriculats entre l'ensenyament públic i concertat és de 84%-15%, amb algunes variacions per comarques.

El Departament aposta clarament per la formació professional
Josep Ramírez ha assenyalat que el Departament ha decidit apostar "decididament" per consolidar l'oferta de cicles formatius tant de nivell mitjà com superior. El director ha destacat que "en aquests moments es té consciència que no tots els alumnes no accediran a Batxillerat i que l'oferta del món laboral ja no és la que era". És per aquesta raó que han augmentat les ràtios i els cursos en aquells cicles on hi havia més demanda.

Aquest curs s'han implantat tres nous cicles formatius a Moià, Centelles i Torelló. A l'Institut Moianès s'ha projectat un Grau Mitjà d'atenció sociosanitària en la modalitat de formació professional en zones de baixa densitat de població. A l'Instiut Pere Barnils de Centelles es començarà un Grau Mitjà de conducció d'activitats fisicoesportives en el medi natural. Per últim, a l'Institut Cirviànum de Torelló es desenvoluparà un Grau Superior de desenvolupament d'aplicacions web.

Segons ha explicat el director dels Serveis Territorials, els Programes de Qualificació Professional (PQPI), destinats a alumnes que no han assolit el graduat escolar, també han vist incrementades les places pel que fa l'any anterior. Enguany hi haurà 46 grups amb 704 alumnes.

Escoles de nova creació, instal·lacions modulars i personal docent
S'estrenaran dos centres educatius a la Catalunya Central amb l'inici del nou curs. Es tracta de l'Escola Xoriguer de Centelles i l'Institut-Escola Sant Jordi de Navàs. A més, també es començarà una nova secció a l'Institut de Manlleu.

Segons Ramírez, l'import total adjudicat per l'any 2011 té un muntant de gairebé 1,6 MEUR amb què es materialitaran obres d'arranjament, ampliacions d'aules o reformes. Tot i que enguany hi haurà 18 mòduls nous, Josep Ramírez ha destacat que se n'han retirat 24. En total, la Catalunya Central disposa de 140 instal·lacions modulars.

Pel que fa al personal docent, Ramírez ha destacat que hi ha un augment de 74 professionals respecte el curs anterior. Mentre que Infantil i Primària disposaran de 2.856 mestres, l'Ensenyament Secundari Obligatori en gestionarà 2.337. El professorat destinat a altres serveis suma un total de 109 persones.

Pel que fa a les aules d'acollida, de les 27 que hi havia el curs anterior, se n'ha concedit 22,5 a Primària. A Secundària n'hi havia 26 i el curs 2011-2012 n'hi haurà 24,5.

Sisena hora i digitalització de les aules
Tot i la desaparició de la sisena hora, hi haurà 215 centres educatius tant públics com concertats a la Catalunya Central que mantindran aquest servei. Per comarques, a l'Anoia n'hi haurà 38, al Bages 68, al Berguedà 26, a Osona 67, al Solsonès 13 i a les escoles del Vallès Oriental que formen part del territori d'acció n'hi haurà 3.

D'una banda, les escoles que mantenen aquesta sisena hora és perquè responien a contextos socialment "desafavorits", ha apuntat Ramírez. "En aquest sentit aquesta hora de més és un element per ajudar a la cohesió i a augmentar l'èxit escolar, un dels objectius del Departament", ha afegit.

De totes maneres, dels 72 centres d'ensenyament Infantil i Primari públics amb ampliació horària, 46 formen part de les anomenades escoles rurals.

Segons ha explicat el director dels Serveis Territorials de la Catalunya Central, "el Departament aposta fermament per continuar amb la digitalització de les aules".