Ampans lliura els Premis d'Investigació i d'Innovació sobre discapacitat intel·lectual i altres trastorns

Iniciatives en tecnologia, emprenedoria i gamificació al servei de les persones es troben entre els treballs guanyadors

Publicat el 03 de maig de 2022 a les 19:23
Ampans ha lliurat aquest dimarts el IXè Premi d'Investigació i d'Innovació sobre discapacitat intel·lectual i trastorns del desenvolupament, que convoca de forma biennal i a escala internacional. Es tracta d'un reconeixement a la feina de persones, entitats i equips que dediquen el seu treball a la investigació i al foment de pràctiques innovadores per a la millora en l'atenció i la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional.

Aquesta novena convocatòria ha atorgat sis premis en dues modalitats, tres d'investigació i tres d'innovació, tots ells dotats econòmicament: 5.000 euros pels dos primers premis, 3.000 euros pels segons premis i 1.000 euros pels tercers. Aquests reconeixements són possibles gràcies a la col·laboració d'ICL Iberia, Esteve i Control Group, que donen suport al premi des de fa anys.

L'acte ha comptat amb la presència de Sebastià Catllà, president de la fundació Ampans, i de Jordi Mir, secretari del jurat i coordinador del Premi, així com de la tinenta d'alcalde i regidora d'Acció Social i Inclusió, Mariona Homs. La vetllada ha comptat amb una ponència de la pedagoga Anna Esclusa, Premi Talent de la Cambra de Comerç de Barcelona i Coordinadora del projecte de Modulació Pedagògica. S'ha gaudit, també, de l'actuació musical de la bagenca Anaïs Vila.

El primer premi en categoria d'Innovació l'ha recollit Cristina Santamarina, pel seu projecte realitzat juntament amb Vicente Cloquell i la Cooperativa Valenciana Koynos. Han dissenyat i provat una polsera vibro estimulatòria per tractar els comportaments estereotipats de persones amb trastorn de l'espectre autista.

En la categoria d'Investigació, el primer premi l'ha recollit Cristina Mumbardó, que, juntament amb quatre investigadores més, ha creat un programa de desenvolupament d'habilitats d'autodeterminació dirigit a persones amb TEA.

El segon i tercer premi d'Innovació se'ls han endut, respectivament, la iniciativa Café Crear Unidos, que ofereix una solució innovadora en la generació de llocs de treball per a persones amb discapacitat, i l'elaboració d'un joc que exemplifica la generació de nous models d'aprenentatge i desenvolupament de competències professionals.

En el cas de la categoria d'Investigació, els dos premis restants s'han atorgat a un estudi al voltant de la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual internes a la presó (2n Premi), i a un estudi de l'efecte de l'activitat formativa sobre els coneixement i actituds sexuals i afectives de persones amb discapacitat intel·lectual (3r Premi). Acompanyant aquests reconeixements en la categoria d'Investigació, enguany el jurat ha decidit atorgar una menció especial per a un treball que plasma la situació i les necessitats dels avis d'infants i joves amb Síndrome de Down.

En el seu discurs, el president d'Ampans, Sebastià Catllà, ha destacat que “tirar endavant projectes, investigar, compartir, animar els equips, liderar iniciatives, creure que l'esforç val la pena per millorar el futur de les persones... Sens dubte, és el camí de l'èxit, que farà que les persones puguin tenir una vida millor”.

Mariona Homs, tinenta d'alcalde i regidora d'Acció Social de l'Ajuntament de Manresa, ha tancat l'acte reconeixent la labor de les entitats que treballen en el sector de la discapacitat, en especial a tots aquells equips que dediquen esforços a innovar socialment i fer millor la vida de les persones.