Aprenent a atendre les urgències de pediatria

Els 30 alumnes del Màster d'Emergències Extrahospitalaries de la FUB aprenen a actuar en urgències pediàtriques

Publicat el 19 de desembre de 2010 a les 15:42

 

Un nen que rellisca a la banyera i que s'ha d'atendre de forma urgent al domicili; com actuar en el cas d'una aturada respiratòria d'un infant en ple carrer; o com subministrar medicaments a través del cordó umbilical a un nadó acabat de néixer fora d'un hospital. Són tres casos d'emergències extrahospitalàries de l'àmbit pediàtric a les quals possiblement s'hagin d'enfrontar professionalment els 30 alumnes, metges i infermeres, que des del mes d'octubre participen en el Màster d'Emergències Extrahospitalàries de l'Escola de Formació Contínua de la Fundació Universitària del Bages (FUB).

Precisament, aquests trenta alumnes participen des d'aquest dijous en un mòdul del màster especialitzat en l'atenció a aquest tipus d'emergències que tenen els infants com a protagonistes. Tot i que dins del màster és un mòdul formatiu, tots els alumnes que el facin rebran l'acreditació internacional Pediatric Prehospital Care (PPC) que s'atorga a les persones que superen un curs que a Espanya acredita PPC i PHTLS Spain, amb seu a Leoia (Biscaia).

Durant els tres dies que es duu a terme el mòdul, un dels quatre mòduls intensius i simulacres pràctics dels que consta el màster, els alumnes combinen les sessions teòriques amb les pràctiques. En primer lloc repassen quina ha de ser l'actuació en diferents tipus d'emergència i posteriorment ho duen a la pràctica en tallers d'una hora de durada  i que es realitzen en escenaris de simulació amb la utilització de simuladors i amb la participació de voluntaris que simulen malalts pediàtrics.

Per dur a terme aquesta simulació, els alumnes constitueixen equips com els que es mobilitzarien en  una ambulància en el cas d'una urgència fora d'un hospital: un metge, un infermer i un tècnic. Als alumnes se'ls plantegen casos simulats que representen dos nens  per donar més realitat a aquesta pràctica. Posteriorment es fa una anàlisi de quina ha estat l'actuació i de si l'abordatge s'ha fet correctament.

El mòdul d'emergències extrahospitalàries pediàtriques és el primer dels quatre que formen part del màster. Els alumnes participaran també en un mòdul d'actuació en grans catàstrofes, en un de rescat de muntanya i en un d'atenció al pacient politraumàtic. Aquest darrer mòdul servirà també per acreditar els alumnes amb el títol internacional del curs Prehospital Trauma Life Support (PHTLS).

Segons la directora de l'Escola de Formació Contínua de la FUB, Carlota Riera, aquest màster i tota la seva part pràctica és un exemple de la "línia de treball que ens hem marcat per potenciar la formació a través de la simulació clínica". En aquest sentit, el nou edifici de la FUB, que s'ha de començar a construir el mes de febrer i que acollirà les instal·lacions de la Clínica Universitària, ja s'ha dissenyat pensant uns espais que permetin fer simulacions d'aquest tipus.

El primer màster de la FUB
El d'Emergències Extrahospitalàries és el primer dels màsters que imparteix la Fundació Universitària del Bages. És l'evolució d'un postgrau que la FUB ha ofert en els darrers dotze cursos i evidencia l'especialització de la institució en l'àmbit sanitari, especialment pel que fa a la formació de l'atenció a les urgències i les emergències. L'èxit del postgrau i l'elevada demanda que ha tingut  ha decidit l'Escola de Formació Contínua a transformar-lo en un màster amb els continguts ampliats.

Tant el postgrau com el Màster responen a la voluntat de cobrir el buit formatiu que hi ha en l'especialitat d'urgències i emergències, tant en l'àmbit de la medicina com de la infermeria. En aquests moments no hi ha ni formació reconeguda ni oficial en aquest camp, buit que el Màster intenta pal·liar.

L'objectiu del Màster és que professionals sanitaris disposin de la formació necessària per desenvolupar coneixements, habilitats i actituds per oferir una atenció integral a les víctimes de situacions d'emergència que es puguin produir fora d'un àmbit hospitalari. Per això, la metodologia es basa en la pràctica, l'estudi de casos i simulacions reals d'emergències.