La Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central ha donat llum verda aquest divendres a l'aprovació definitiva del POUM de Castellgalí. El document preveu que en un futur el municipi, que actualment té 2.000 habitants, pugui arribar als 4.790 habitants amb la construcció d'un miler d'habitatges nous. Amb tot, el cap del Servei Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central, Ricard Torras, ha apuntat que el POUM "no proposa nous creixements", sinó que vol "relligar els diferents nuclis de població perquè hi hagi un continu urbà". El document també preveu millores en la mobilitat i accessibilitat. Fins ara, el municipi es regia amb les normes subsidiàries que daten del 1981.
El municipi de Castellgalí té actualment 2.000 habitants i el POUM que aquest divendres ha aprovat definitivament la Comissió d'Urbanisme preveu que en un futur pugui arribar fins als 4.700 amb la construcció d'un total de 1.100 habitatges nous. El cap del Servei Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central, Ricard Torras, ha explicat que el document no proposa nous creixements al municipi, sinó que allò que fa és "millorar les condicions dels creixements actuals que ja es contemplen a les normes subsidiàries".
Un dels fets destacats del nou POUM és que intenta "lligar" les set diferents implantacions urbanes que hi ha. El director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha apuntat que el document intenta "crear un ordre al voltant de cada nucli" i "fer operacions de lligam dels teixits urbans", principalment entre el nucli principal de població i el barri de La Fàbrica.
D'altra banda, el nou planejament també contempla les previsions de desdoblament de la C-55 entre Manresa i Castellbell i el Vilar al seu pas per Castellgalí. El projecte de desdoblament preveu desviar el traçat actual -que travessa el nucli del Raval -la Fàbrica- i construir una variant per fora el municipi. Segons Torras, això implicarà que aquesta carretera es converteixi "en un carrer més del municipi". A més, Torras ha explicat que també es milloraran els accessos als nuclis industrials de la banda del riu.
Llum verda a l'informe ambiental del POUM de Sant Salvador de Guardiola
D'altra banda, la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central, que s'ha reunit aquest divendres a Igualada, també ha donat llum verda a l'informe per al procediment d'avaluació ambiental del POUM de Sant Salvador de Guardiola. Es tracta del pas previ perquè el consistori pugui fer l'aprovació provisional del planejament urbanístic.
Segons ha explicat Agustí Serra, el fet més destacat d'aquest document és l'intent de posar ordre a les urbanitzacions. Sant Salvador de Guardiola té tres urbanitzacions en sòl no urbanitzable i una en sòl urbà. "És un clar exemple de la problemàtica de les urbanitzacions amb dèficit", ha ressaltat Serra, qui ha explicat que a tot Catalunya n'hi ha prop de 1.500 amb aquestes característiques. Per això, el document pretén "donar algun tipus de sortida" a aquestes urbanitzacions, tot i que "no es pot fer gaire cosa perquè l'actual legislació no ho permet".
Serra ha explicat que en aquests moments s'està redactat una nova llei de territori i uns dels seus objectius serà "donar algun tipus d'alternativa a les urbanitzacions perquè l'actual legislació les deixa en una situació de bloqueig". El director general d'Urbanisme ha explicat que el POUM "possibilitarà a aquelles parcel·les que ja estan urbanitzades millorar-se o ampliar-se", tot i que en els terrenys que no estan urbanitzats no s'hi podrà fer res, ja que "la llei no ho permet".
El document també preveu que els dos nuclis històrics de població -Sant Salvador de Guardiola i Salelles- puguin construir 390 habitatges nous i passar dels 3100 actuals als 3.490. Serra ha explicat que fa vint anys el municipi tenia moltes segons residències però que en qüestió de vint anys aquests habitatges s'han convertit en primeres residències i el municipi ha passat dels 1.060 habitats als 3.120.