Aquest 2023 s'iniciarà una nova fase de restauració de la Basílica de la Seu de Manresa

Consistirà en la restauració el mòdul de façana entre els contraforts 2 i 3 de la nau, amb el finestral i els vitralls corresponents

Visita d'obra a la Seu dels representants de les institucions implicades
Visita d'obra a la Seu dels representants de les institucions implicades | Seu
Redacció
14 de juny del 2023
Actualitzat a les 12:16h
Aquest any 2023 s'iniciarà una nova fase de restauració de la Basílica de la Seu de Manresa consistent en restaurar el mòdul de façana entre els contraforts 2 i 3 de la nau, amb el finestral i els vitralls corresponents, com a seguiment de les obres iniciades amb la fase 1. Les intervencions que s'han anat realitzant per la restauració de la Basílica de la Seu els darrers anys es duen a terme sobre la nau central

La Basílica de la Seu és un Bé Cultural d'Interès Nacional, declarat Monument Històric Artístic el 1931 i un dels temples més emblemàtics de la Catalunya Central. És per això que el temple és objecte d'una intervenció integral que n'asseguri la seva conservació.

L'actual Pla Director de l'obra de restauració de la Seu va redactar-se l'any 2001 i, des d'aleshores, el Bisbat de Vic, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Manresa treballen de forma coordinada per executar les obres de restauració que es deriven d'aquest Pla.

Havent assolit amb èxit els objectius de la fase 2 corresponent a les actuacions de l'any 2022, el dia 13 de juny va dur-se a terme la visita d'obra oficial amb els representants de les diferents institucions implicades en el projecte de restauració.

Actualment, s'està tramitant el conveni anual per l'any 2023 entre el Bisbat de Vic, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Manresa. Aquestes tres institucions col·laboren per finançar conjuntament les intervencions que possibiliten la preservació de la Seu mitjançant una aportació econòmica de 60.000 euros cada una.

En paral·lel, el Bisbat també sol·licitarà a la Generalitat de Catalunya una subvenció triennal de concurrència pública per a la restauració d'immobles de notable valor cultural per valor de 180.000 euros.
 

La restauració de la nau central

Després de la intervenció prevista per a aquest 2023, per al 2024 s'ha projectat una intervenció sobre l'arc boterell doble superior corresponent al contrafort 2, ja que es va observar que presenta les mateixes patologies que l'arc boterell rehabilitat durant la segona fase.

Finalment, per a la fase 5 corresponent a l'any 2025, es proposa restaurar el mòdul de façana entre els contraforts 1 i 2 amb el finestral i els vitralls corresponents, sobre els mòduls de panys de paret de l'absis de la Seu.