
Manresa tornarà a viure la Setmana de la Mobilitat Segura i Sostenible del 22 al 29 de maig amb la novetat d'incorporar en aquesta edició un programa educatiu adreçat als estudiants de 1r d'ESO. També hi haurà altres activitats obertes al públic: repeteixen la Gimkabús (24 de setembre) i la Pedalada (25 de setembre), i s'hi afegeix la Gran Eixelabrada (24 de setembre).
Els detalls s'han conegut aquest migdia en una roda de premsa en la que han participat el regidor de Mobilitat, Ramon Bacardit; la cap de secció de Mobilitat, Queralt Torres, i els representants de les entitats que hi col·laboren: Jove Cambra Internacional de Manresa (Lourdes Magan), MBici (Josep Tomàs i Víctor Maeso) i Outcat (Marc Ribas).
El regidor Bacardit ha explicat durant la presentació que l'equip de govern municipal proposarà en el Ple de l'Ajuntament que el futur circuit ciclista de Manresa porti el nom de Pere Llort Carreras , activista i referent històric del ciclisme manresà que va morir diumenge als 79 anys a causa d'una fallada cardíaca mentre participava en una prova ciclista. A més a més, el seu record estarà molt present en la celebració de la Pedalada, que li retrà un sentit homenatge aquest diumenge.
Programa de promoció del transport urbà "Viatjo amb tu" de l'Agrupació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU)
Els destinataris d'aquest programa seran els alumnes de 1er d'ESO dels cinc instituts públics de Manresa. Del 19 al 23 de setembre, els nens i nenes treballaran a classe en grup amb dos o tres educadors -personal de la Casa d'Oficis i de la regidoria de Mobilitat de l'Ajuntament de Manresa- que visiten les aules i desenvolupen diversos exercicis a partir del visionat d'un vídeo.
Els nens i els adolescents fins als 18 anys d'edat representen una mica més del 21% de la població de la Unió Europea, amb variacions nacionals que poden anar del 15% al 24%. La mobilitat d'una cinquena part de la població europea depèn totalment dels desplaçaments a peu o en bicicleta, dels transports públics o dels cotxes familiars.
Els nens i els joves (5-18 anys) fan entre el 15% i el 20% del total de desplaçaments de la població. Entre setmana, anar al col·legi és la causa de set desplaçaments de cada deu.
Cada vegada és més freqüent que els nens es desplacin amb la companyia d'un adult o en automòbil. El costum d'acompanyar els nens a l'escola o a d'altres destinacions habituals i, especialment, el fet d'acompanyar-los en cotxe té repercussions sobre el seu desenvolupament psicomotor. En cotxe, els infants tenen actituds apàtiques, perden el dinamisme i l'atenció.
Els hàbits que s'adquireixen de nen o de jove perduren en general en l'edat adulta. Si se'ls "entrena" per a que la seva mobilitat estigui condicionada pel cotxe o en un entorn en què la prioritat es doni als automòbils, aquests ciutadans futurs tendiran a considerar el cotxe com a referència.
Aquest "entrenament" juntament a la falta d'educació envers a altres maneres de desplaçar-se dins de la ciutat, com per exemple en autobús, fan que molts nens i joves no utilitzin altres mitjans per a moure's.
És per això que des de l'AMTU s'ha creat un programa educatiu adreçat amb el qual es vol apropar la utilització del transport urbà als nens i nenes que per l'edat comencen a desplaçar-se sols i soles, ja sigui per anar a l'escola o en el seu temps lliure i, alguns d'ells, el curs vinent hauran de desplaçar-se cap a un nou centre al qual potser només hi podran accedir amb transport urbà o cotxe.
Objectius del "Viatjo amb tu"
L'objectiu principal del programa és acostar la utilització del transport urbà als nens i nenes proporcionant-los així, un major grau d'independència en la seva mobilitat.
L'objectiu concret és la realització d'una acció de suport d'educació per la promoció del transport urbà en el marc escolar.
a) Objectius generals
- Reflexionar sobre l'ús dels mitjans de transport públics, concretament l'autobús.
- Fomentar el transport urbà, concretament l'autobús.
- Estimular l'interès per desplaçar-se amb autobús de forma autònoma.
- Promoure l'ús dels autobusos per moure's per dins del poble o ciutat.
b) Objectius d'aprenentatge orientat a l'usuari
- Reconèixer el carrer com a espai comú.
- Valorar les actituds de civisme i seguretat a l'hora de desplaçar-se.
- Donar a conèixer les característiques dels diferents autobusos urbans.
- Mostrar els elements bàsics per poder viatjar amb autobús (parada, horari, termòmetre, etc.).
- Reforçar i ensenyar nou vocabulari relacionat amb els desplaçaments en autobús.
- Apreciar i valorar la mobilitat com a fet important tant per a l‘individu com per al conjunt de la societat.
Gimkabús (24 de setembre)
Incentivar l'ús del transport públic entre la ciutadania i donar a conèixer el servei de bus urbà de Manresa d'una manera lúdica. Aquests són els objectius de la III Gimkabús, la gimcana del transport públic, que se celebrarà el dissabte dia 24 de setembre en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. La iniciativa està organitzada per Jove Cambra i l'Ajuntament amb la col·laboració de Manresa Bus, Sagalés, Forn Jorba, Sielu i Expert Juanola Paintball.
Aquest serà el tercer any que es porta a terme una iniciativa d'aquestes característiques a la ciutat de Manresa. La idea és que els participants a la gimcana completin un recorregut que els portarà a diferents punts de la ciutat mitjançant transport públic.
En cada un dels punts els participants hauran de passar diferents proves, portar objectes, serà una gimcana a contrarellotge, només els més ràpids , els més originals, els més hàbils seran els guanyadors. La superació de les proves farà que els participants sumin uns punts. Al final, el temps en què es faci el recorregut i els punts obtinguts determinarà el guanyador.
Aquest any i en motiu de l'any de la Química us demanem que vingueu disfressats relacionats amb aquest tema. L'equip amb la disfressa més original tindrà premi de 8 tickets per anar a gaudir d'un dia de paintball.
La Gimkabús començarà a les 9 del matí a la plaça Sant Domènec i finalitzarà a les 14 a la mateixa plaça. La gimcana està pensada perquè es faci en grups de quatre persones. Tots els interessats s'han d'inscriure entre el 12 i el 23 de setembre a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) o a l'estació d'autobusos de Manresa.
El preu de la inscripció és de 5 euros per participant. La inscripció inclou un tiquet multiviatges del bus urbà i material divers per cada participant. Al final de la gimcana, hi haurà un premi per l'equip guanyador, que consta d'un viatge valorat en 600 euros.
Pedalada (25 de setembre)
La Pedalada de la Setmana de la Mobilitat se celebrarà el diumenge 25 de setembre. El punt de trobada serà a la plaça Major a les 10 del matí. Es recorrerà un circuït apte per a tots els públics, majoritàriament a través d'itineraris per a bicicleta.
Es tracta de la cinquena edició de la convocatòria de pedalada de l'Ajuntament de Manresa i el grup Manresa en Bici. Una de les principals novetats é s la primera edició d'una exposició de novetats sobre la bicicleta que pren el nom de "Bicimostra", que començarà a partir de 2/4 d'11 del matí a la plaça de Sant Domènec.
Hi haurà un servei d'ITB (inspecció tècnica de bicicletes) dirigit pel conegut cicloturista Maties Sala. Es podran provar bicicletes elèctriques i un passeig amb tricicle per als més petits. També hi haurà un servei especial de foto-tàndem. Les persones que ho desitgin podran provar un tàndem i ser retrats per passar a formar part d'una galeria de fotos de parelles ben avingudes.
Enguany les activitats del Bicimostra seran a càrrec d'MBici, una nova cooperativa que oferirà serveis relacionats amb la bicicleta a Manresa. Bicimostra també compte amb la col·laboració de Decathlon Manresa.
Un a altra novetat és la llargada de l'itinerari. Fer un recorregut més llarg ha estat un suggeriment dels participants de les edicions anteriors. De la plaça Major es connectarà amb l'itinerari per a bicicletes en direcció al Congost. Es passarà pel passeig del Riu i es recorrerà el parc del Cardener per les dues ribes. Es retornarà pel passeig del Riu, la plaça de la Reforma i la plaça de Sant Domènec.
A la plaça Sant Domènec es podrà visitar la primera edició de la Bicimostra. Els participants que ho vulguin podran acabar la volta en aquest punt i els que vulguin continuar pedalant, ho faran seguint l'itinerari per a bicicletes fins al Parc de l'Agulla.
El retorn del parc de l'Agulla es farà aplicant l'operatiu de circulació que la cooperativa MBici ha acordat amb la regidoria de mobilitat per protegir els participants. Els participants de la pedalada que vulguin circular protegits es distribuiran en grups que aniran senyalitzats i tancats per membres de l'organització. El recorregut serà el més directe: avinguda dels Dolors, carretera de Vic i plaça de Sant Domènec, on s'uniran a les activitats del Bicimostra.
La Gran Eixelebrada (24 de setembre)
La Gran Eixelebrada és una nova activitat que es farà el dissabte 24 de setembre, a partir de les 8 del vespre, amb l'objectiu de potenciar un retrobament de la ciutadania -en especial de la gent jove- amb la ciutat. Es tracta de redescobrir el centre històric de Manresa, caminant, coneixent els seus carrer estrets, el seu patrimoni cultural i també entorns naturals i saludables dins la ciutat, d'una forma lúdica i divertida.
La Gran Eixelebrada és una cursa atlètica de 4 Km de recorregut al llarg del nucli antic de Manresa. Els participants en la cursa hauran de ser equips de com a mínim 2 persones i com a màxim 3 persones.
S'establiran tres categories, equips femenins, equips masculins i equips mixtes. Els equips aniran lligats per la cintura amb una corda dinàmica. Al llarg del recorregut s'aprofitarà el mobiliari urbà per establir diferents proves. També s'aprofitaran els espais naturals per on passa la cursa ( parc de la Seu) per instal·lar un pont tirolès.
L'itinerari urbà de la Gran Eixelebrada combina diferents espais d'interès arquitectònic, històric, social i cultural de Manresa com són els carrers sinuosos de la Manresa medieval al Barri Vell,la Seu, la Casa Torrents (ca la Buresa), El Passeig de Pere III,el Teatre Kursaal i el Casino amb entorn naturals com el parc de la Seu i el recuperat camí dels Corrals.
Els destinataris d'aquesta activitat organitzada per Outcat, el CECB i la regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Manresa (Casal de joves la Kampana) són els nois i noies a partir de 14 anys, però preferentment, gent jove. Aquesta activitat també compta amb la col·laboració del Consell Esportiu del Bages, les regidories d'Esports i de Mobilitat, la Policia Local i voluntaris.
Què és la Setmana de la Mobilitat Segura i Sostenible?
Del 22 al 29 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Sota el lema "Estalvia combustible, regala aire net", la Setmana del 2011 proposa una cerca de noves formes de mobilitat, allunyar-nos del domini absolut del cotxe particular, cap a un transport més sostenible.
Canviar el nostre mode de transport pot significar viure en una ciutat millor i respirar un aire de més qualitat i més saludable. Agafar el transport públic col·lectiu per anar a la feina, moure's en bicicleta per la ciutat o caminar per anar de compres en comptes d'agafar el cotxe pot jugar un paper molt important en la salut.
Els objectius principals de la Setmana són els següents:
- Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l'ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l'aire, la prevenció d'emissió de gasos que provoquen l'efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
- Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
- Impulsar l'ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
- Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
- Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l'ús irracional del transport motoritzat.
Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física. Agafar el transport públic col·lectiu per anar a la feina, moure's en bicicleta per la ciutat o caminar per anar de compres en comptes d'agafar el cotxe pot jugar un paper molt important en la salut.
A nivell europeu, l'any passat, es van adherir a la Setmana més de 1.900 ciutats i pobles, dels quals 139 eren catalans. Des de l'organització es convida la població a adherir-se enguany amb el desig que el compromís dels municipis catalans amb aquesta campanya garanteixi que Catalunya continuï essent un referent a escala europea en la promoció de la mobilitat sostenible i segura.