
El director del diari Ara, Carles Capdevila, va omplir dijous el saló de sessions de la Casa de la Vila, en una xerrada que tancava el programa de la Festa de Sant Sebastià. L'acte va ser organitzat per la revista surienca El Salí amb motiu del seu vintè aniversari, que se celebra enguany.
El conegut periodista osonenc va parlar sobre comunicació i país en un to planer, il·lustrant la seva dissertació amb nombroses anècdotes i comentaris irònics sobre els mitjans de comunicació i l'actualitat política. També hi van intervenir l'alcalde Josep Maria Canudas, el president de l'Associació Cultural El Salí, Jaume Vilanova, i la periodista surienca Núria Balaguer, col·laboradora de la revista i presentadora de l'acte.
En una xerrada que va ser molt aplaudida, Carles Capdevila va fer un elogi de "la gent que fa coses, que ara en diuen emprenedors", i del periodisme local, que és "el més difícil de fer" per la seva proximitat als temes informatius. Segons el director del diari Ara, els mitjans locals són una expressió del "millor que té el país, que és l'associacionisme" i de "la Catalunya amateur, que funciona molt bé".
Segons Capdevila, la societat actual és "més complicada" perquè "tot es discuteix" i per tot arreu s'ha estès una sensació d'"incomoditat". Malgrat això, va convidar tothom a ser optimista i adoptar una actitud positiva per tal que aquesta difícil situació ens porti cap a una societat més forta i més madura. "No ens podem permetre el luxe de desanimar-nos", va assegurar.
En relació amb l'actual procés polític cap a la sobirania nacional, el conegut periodista i escriptor es va mostrar confiat que "a Catalunya podrem tenir el que volem", però que cal "saber guanyar-s'ho" i ser "resistents, persistents, pacients i no desanimarse". Tot i les dificultats, Carles Capdevila va assegurar que "mai no ho hem tingut tan a l'abast de les nostres mans".
En el seu parlament, l'alcalde de Súria va felicitar El Salí per haver arribat al vintè aniversari "mantenint uns criteris de qualitat informativa i respecte a la pluralitat que enriqueixen el debat públic i contribueixen a l'articulació de la vila". Josep Maria Canudas va afegir que la revista surienca "s'ha convertit per mèrits propis en un referent de premsa local ben feta a la nostra comarca".
L'alcalde de Súria també va fer referència a la llarga tradició de premsa local a la vila, un fet que "reflecteix el dinamisme del nostre teixit social". Segons Josep Maria Canudas, "tots plegats ens n'hem de congratular perquè uns mitjans sòlids, independents, plurals i exigents amb les institucions i amb sí mateixos, són l'expressió d'una societat civil forta, cohesionada i compromesa".
Per la seva banda, el president de l'Associació Cultural El Salí va recordar els orígens i evolució de la revista, a més d'animar tothom a col·laborar-hi. Entre els assistents, hi eren presents representants de tots els grups polítics municipals, membres de la redacció d'El Salí i col·laboradors antics i actuals de la publicació.
Acaba una Festa de Sant Sebastià molt participada
Amb la xerrada de Carles Capdevila es va cloure el programa de la Festa de Sant Sebastià, que ha tornat a registrar una alta participació, consolidant la tendència de les darreres edicions. L'espectacle ‘Pell de Poble, en concert' i la inauguració de l'exposició ‘Potassa a Súria, 100 anys' han estat enguany dos dels actes més destacats d'una celebració que s'ha perllongat durant tota la segona quinzena de gener.
A més del director del diari Ara, altres personalitats rellevants de món cultural català han participat en diferents actes de la Festa de Sant Sebastià, com el director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, i el periodista i escriptor Martí Gironell.
La mostra sobre la història de la mineria de potassa a Súria es podrà visitar a la sala Cal Balaguer del Porxo fins al proper 17 de març, en el següent horari:
- De dimarts a diumenges i festius, d'11.00 a 14.00 h.
- Dissabtes, també de 16.00 a 18.00 h.