Clam per salvar el Pla Comunitari

PSC, ERC, PP i la CUP van presentar una moció al ple de l'Ajuntament de Manresa instant el govern a buscar els 60.000 euros que no arriben de la Generalitat i que podrien suposar la suspensió d'aquest pla veïnal

Publicat el 17 de maig de 2013 a les 18:30
Enric Martí i Valentí Junyent signant el conveni de col·laboració de l'any passat. Foto: AjM

La no aprovació del pressupost de la Generalitat de Catalunya d'aquest 2013 està portant molts efectes col·laterals que es noten no només en les grans partides pressupostàries sinó també en aquelles accions més esmicolades i de proximitat. En el cas de Manresa, fins ara tenia aturats els plans comunitaris de la Federació d'Associacions de Veïns i de les Escodines ja que dels 90.000 euros que havia pressupostat el govern municipal per a aquest efecte, dues terceres parts han d'arribar de l'administració autonòmica, i, per tant, "després d'esperar mes a mes" l'aprovació dels números de la Generalitat, s'ha decidit finalment signar el conveni amb els veïns, només per la quantitat compromesa per l'Ajuntament, o sigui, 30.000 euros.
 
A efectes pràctics, això significa deixar el programa d'acció dels plans comunitaris sota mínims, i dues jornades i mitja de treball que hauran de deixar-se de fer a finals d'aquest mes de maig. Per aquest motiu, i a través d'una proposició d'urgència, PSC, ERC, PP i la CUP van signar una moció per a que el govern refaci el conveni amb els 90.000 euros acordats i avanci una bestreta de 30.000 euros a finals de juny per a què la FAVM pugui fer front a les liquidacions dels compromisos socials i laborals que ha contret.
 
El debat entre els representants polítics es va centrar en la importància del pla comunitari per arribar allà on l'Ajuntament li és impossible d'incidir per la seva estructura, la formació de proximitat, les aules de repàs per a infants, el suport a les famílies amb problemes des del mateix barri... Per la seva part, el regidor de Barris, Joan Calmet, va posar sobre la taula el problema que suposa que la Generalitat encara no hagi pogut aprovar els pressupostos, que es trasllada en la impossibilitat de poder garantir aquestes dues terceres parts del conveni amb els veïns. De fet, els mateixos nacionalistes es van abstenir en la votació de la moció prenent el compromís d'arribar als 90.000 euros del pla comunitari fent canvis en les partides pressupostàries.
 
La FAVM agraeix la urgència de la tramitació de la moció
Enric Martí, president de la FAVM ha volgut transmetre "l'agraïment als grups municipals per la urgència en la tramitació de la moció i en posar-se d'acord" amb un tema tant important com el pressupost del pla comunitari i de la xarxa de biblioteques veïnals que és pal de paller de la majoria d'activitats que porten a terme des de les associacions de veïns. Martí ha recordat que aquest pla comunitari afecta directament 13 barris de la ciutat que tenen associades 6.300 famílies i que dóna servei a més de 63.000 persones.
 
El president de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa ha volgut reconèixer la seva part de culpa: "potser ja el març o l'abril hauria d'haver fet cas a la junta i haver plantejat el tancament del pla comunitari" però va confiar que en breu s'arreglaria. "El fet que no hi hagués cap vot en contra [en el ple] demostra la importància del pla comunitari per a la vertebració de la ciutat i per a la xarxa de col·laboració entre entitats veïnals i de caràcter social, assistencial o cultural", ha rematat.
 
Finalment, Martí, ha destacat que la voluntat és que "el pla comunitari no desaparegui". Ara mateix la FAVM deu uns 16.000 a les associacions de veïns ja que des de gener no es cobra. "No cal tenir tots els diners de cop", segueix, "només que cada mes vagi entrant una quantitat per anar podent cobrir les despeses i no haguem de fer fora cap treballador". "Segur que finalment arribaran els diners de la Generalitat i es podrà quadrar el pressupost municipal", s'ha mostrat convençut.
 
Martí no ha volgut deixar passar l'oportunitat per reconèixer la feina dels dinamitzadors veïnals "que no miren les hores que treballen, i que amb dues jornades i mitja fan la mateixa feina que es feia abans amb 7 jornades".