Des de fa uns temps és molt habitual trobar a les nostres poblacions una practica de promoció o venda a "porta freda", on s'ofereix una millora de les condicions dels contractes dels subministraments bàsics (gas, electricitat,..). Aquesta pràctica que va lligada amb les comissions als venedors, fa que algunes vegades, aquests promotors utilitzin tècniques de venta agressives que superin el límits ètics.
Durant aquests dies la policia local de Santpedor ha rebut diverses queixes d'aquest tipus de pràctiques a veïns de la nostre població. Per aquest motiu es important informar de quin són els drets que tenim davant d'aquest intrusió coactiva i de competència deslleial, informació que s'ha donat a través de web i twitter.
El primer que ens solen demanar aquests promotors és un rebut de la companyia, això ens comporta deixar a unes persones que desconeixem, a la porta de casa nostra, i aquesta quedi oberta, mentre nosaltres perdem una bona estona buscant el rebut. Aquesta acció permet que si la persona que tenim davant no té una bona intenció de venda, aprofiti el nostre descuit i accedeixi a la vivenda. Per tant, es recomana tancar la porta i un cop tinguem el que ens han demanat obrir i atendre a les seves explicacions.
En relació als contractes, no hem de signar cap contracte i millora del mateix sense llegir abans totes les condicions. S'ha de tenir clar que els prestadors de serveis bàsics, en aquest cas les persones que ofereixen un canvi d'empresa de subministrament per una millora de les condicions del contracte, han de lliurar a la persona consumidora la informació rellevant de la prestació, per escrit o d'una manera adaptada a les circumstàncies de la prestació.
L'empresa intermediària, abans de prestar qualsevol servei, ha d'informar dels aspectes següents:
- La seva identitat i la seva adreça, les dades d'inscripció en el registre corresponent si s'escau, l'abast de les seves competències, la indicació de si treballa en exclusiva o de manera independent, el preu real i determinat de la seva activitat d'intermediació (no en el cas de la mediació d'assegurances), les informacions previstes per a la contractació a distància si s'escau, la informació de les garanties i els sistemes extrajudicials de solució de conflictes en matèria de consum. Aquesta informació s'ha d'indicar en els documents que l'intermediari o intermediària lliuri a la persona consumidora.
- La persona consumidora ha de poder conservar la informació en suport documental. S'entén que aquest dret se satisfà si es lliura un exemplar de la informació en paper o en un altre suport que en permeti l'emmagatzematge electrònic i la reproducció posterior. Correspon a l'intermediari o intermediària acreditar el compliment d'aquestes obligacions.
- Per evitar sorpreses hem de demanar que abans de contractar qualsevol canvi de l'empresa subministradora de serveis, ens lliurin un model de contracte amb les condicions generals previstes. En la documentació contractual han de constar, si escau, les condicions generals, el dret de desistiment i les condicions i el termini d'exercici, l'existència de garanties addicionals i l'adhesió a codis de conducta o mitjans alternatius de resolució de conflictes.
- El prestador del servei ha de facilitar, en el moment de la contractació, una adreça física a Catalunya, on la persona consumidora pugui ésser atesa de manera ràpida i directa respecte a qualsevol queixa o reclamació sobre el servei, sempre que l'atenció a la persona consumidora no es faci al mateix establiment on s'hagi contractat. També ha de disposar d'un servei telefònic d'atenció d'incidències i reclamacions, que ha d'ésser de caràcter gratuït.
- En els contractes s'ha d'informar del lloc on els usuaris poden tramitar les queixes o les reclamacions davant del prestador o prestadora del servei bàsic i del procediment per a fer-ho. També s'hi ha d'informar de si el prestador o prestadora del servei està adherit a una junta arbitral de consum i de la possibilitat de la persona consumidora d'adreçar-se a aquests organismes per a resoldre els conflictes.
- Les empreses que prestin serveis bàsics han de vetllar perquè els contractes d'adhesió es facilitin, a petició de les persones amb discapacitat, per mitjà d'un suport que els sigui accessible.
Les persones consumidores no tenen perquè atendre les visites comercials i si aquestes insisteixen, hem de saber que, d'acord amb l'article 29 de la Llei de la competència deslleial, es consideren pràctiques agressives per persecució i en concret, es considera deslleial per agressiu fer visites en persona al domicili del consumidor o usuari, ignorant les seves peticions perquè l'empresari o professional abandoni casa seva o no torni a personar-s'hi.
Davant de qualsevol dubte, tracta vexatori, o coacció per part de les persones que ofereixen aquests serveis la policia local de Santpedor aconsella que es truqui directament als telèfons de la policia 112 / 686 140 000, i agents de la policia local de Santpedor es desplaçaran fins al domicili a fi i efectes de poder comprovar les pràctiques abusives per part dels promotors o la idoneïtat del servei que ofereixen.