'Crònica de la independència' i 'El silenci', entre les obres en català més venudes en un Sant Jordi marcat pel bon temps

L'obra de Stieg Larsson 'L'home que no estimava les dones' i la del periodista Gaspar Hernández, 'El silenci', s'han convertit en els autors que més han venut en ficció en català, segons dades del Gremi de Llibreters de Catalunya.

Publicat el 23 d’abril de 2009 a les 19:41

L'obra de Stieg Larsson 'L'home que no estimava les dones' i la del periodista Gaspar Hernández, 'El silenci', s'han convertit en els autors que més han venut en ficció en català, segons dades del Gremi de Llibreters de Catalunya. En la categoria de no ficció, el llibre de Patrícia Gabancho 'Crònica de la independència' i 'El món sobre rodes' d'Albert Casals han estat els preferits entre els lectors. En castellà, el gran triomfador també ha estat Stieg Larsson i 'Anatomía de un instante', de Javier Cercas, en les categories de ficció i no ficció, respectivament. La intensa calor i el bon temps han marcat la Diada de Sant Jordi d'enguany arreu de Catalunya.

La Diada de Sant Jordi ha tornat a treure un any més centenars de milers de persones al carrer, que han vist com enguany la meteorologia ha acompanyat i les temperatures s'han enfilat als termòmetres. Els llibreters han fet un balanç 'molt positiu' de la jornada i calculen que en total hauran facturat uns 20 milions d'euros, xifra que representa el 7,5% del negoci de tot l'any.

L'escriptor Javier Cercas, amb 'Anatomía de un instante', la saga de Stieg Larsson, 'Millenium' o la del periodista Gaspar Hernández, amb 'El silenci', han estat només algunes de les obres més sol·licitades, junt amb un gènere que arrencat amb força aquest any: les obres dedicades a la crisi. Al mateix temps, els principals carrers de les localitats catalanes s'han omplert de vermell amb les més de cinc milions de roses que el gremi havia previst vendre per aquesta diada.

En un dia típicament primaveral, milers els barcelonins s'han acostat fins a les Rambles, Passeig de Gràcia i altres punts neuràlgics de la ciutat. Pel que fa les altres capitals catalanes, a Girona, Tarragona i Lleida, els llibres més destacats també han estat els de Cercas, Hernández o Larsson, entre d'altres, a més de les obres dels autors locals. En total, s'han aplegat 200 punts de venda de llibres instal·lats a la capital, la majoria al centre, mentre que els punt de vendes de roses s'han multiplicat a cada cantonada, amb preus a partir de dos euros i que s'han enlairat en funció de la seva presentació o espècie.

Altres obres destacades i força venudes han estat les novel·les d'intriga, que ha revifat en els últims mesos, amb la publicació de nous llibres de clàssics del gènere, com ara 'L'altra cara de la veritat' de Donna Leon, 'Foguerada d'agost' d'Andrea Camilleri o 'El silenci dels claustres', d'Alicia Giménez-Bartlett. També destaquen alguns títols portats al cinema, com són 'El lector', de l'alemany Bernhard Schlink, 'Revolutionary Road', escrita per Richard Yates o l'exitosa 'Gomorra' de Roberto Saviano.

Per entendre la crisi, també han proliferat molts llibres aquest any. Per exemple, 'La crisis Ninja y otros misterios' de Leopoldo Abadía, és un dels grans fenòmens editorials dels últims temps. Entre els títols per entendre una mica millor la situació econòmica actual, també destaquen 'No m'ho crec', de l'ex ministre d'Indústria i ex director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió Joan Majó; o 'La pilota no entra per atzar', de Ferran Soriano, ex vicepresident econòmic del Futbol Club Barcelona i actual president de la línia aèria Spanair.

Entre els milers i milers de visitants al centre de Barcelona aquest dijous hi ha hagut el president de la Generalitat, José Montilla, qui després de la recepció de Pedralbes s'ha acostat fins al Portal de l'Àngel amb la seva dona, Anna Hernández. Montilla s'ha emportat l'últim del Premi Nobel de Literatura, J.M.G. Le Clézio, titulat 'L'africà'; la darrera novel·la negra de Donna Leon, 'La otra cara de la verdad; la recent publicació de Joan B. Culla, 'La dreta espanyola a Catalunya 1975-2008', i un parell de novel·les infantils d'èxit, Geronimo i Tea Stilton. També s'ha acostat fins a les Rambles el preident del PPC, Mariano Rajoy, després d'assistir a la recepció de Pedralbes.

Tradicional esmorzar d'escriptors
Els escriptors que s'han passat hores signant exemplars de les seves obres als seus lectors s'han trobat aquest matí l'Hotel Regina de Barcelona, on per desena vegada s'ha celebrat el tradicional esmorzar que inaugura la festa del llibre, i dels llibreters.

En total, hi han assistit més de cinquanta escriptors, entre els quals hi havia la guanyadora del darrer Premi Nadal, Maruja Torres, el televisiu Boris Izaguirre, el mallorquí Baltasar Porcel, el recentment guardonat amb el Premi Serra d'Or, Joan Lluís-Lluís, l'hispanista Ian Gibson, la magrebina Najat el Hachmi, l'actor Joan Pera, la model Judit Mascó, la presentadora Núria Roca o el periodista Joan Barril.

En la Diada de Sant Jordi també hi ha hagut espai per la solidaritat. Per exemple, l'Ajuntament de Barcelona ha fet arribat una rosa aquest dia de Sant Jordi als 5.100 usuaris del servei de teleassistència i d'ajuda domiciliària perquè també puguin gaudir d'aquesta festivitat. En el marc de la campanya 'Sant Jordi ve a casa' l'ajuntament regala una rosa a les persones que per diferents motius no poden sortir de casa. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha destacat que aquesta iniciativa significa 'portar una mica de la festivitat de Sant Jordi a les seves llars'.

Diada de Sant Jordi a Girona, Tarragona i Lleida
Els principals carrers de les altres tres capitals catalanes també s'han omplert de vianants que han comprat la rosa i el llibre. A Girona, Segons han explicat els floristes, han 'ajustat' preus i miren que la rosa més cara 'no passi dels cinc euros'. En els llibres, les novetats editorials a nivell internacional i estatal s'han alternat amb les novetats dels autors gironins. Així, la saga d'Stieg Larsson ha compartit espai amb La història del bandoler Boquica escrita per Martí Gironell, el darrer Premi Bertrana 'Petons de diumenge' de la figuerenca Sílvia Soler o els darrers títols de Javier Cercas, Josep Maria Terricabras o Miquel Fañanàs estan entre els més sol·licitats.

A Tarragona, la Rambla Nova s'ha tornat a convertir des de bon matí en el centre neuràlgic del Sant Jordi Tarragoní, en el que els protagonistes d'aquesta celebració, els llibres i les roses, també s'han aliat amb el bon temps per oferir un any més una diada intensa amb més d'un centenar de parades. Enguany, la presència de llibres mediàtics s'ha reduït notablement, fet que ha pogut propiciar que els títols dels autors locals tinguin més sortida. A l'hospital Joan XXIII, es regalava un llibre a totes aquelles persones qui s'han acostat fins al centre per donar sang.

Pel que fa a Tortosa, la Diada de Sant Jordi ha mantingut el seu tradicional poder de convocatòria a les Terres de l'Ebre i centenars de persones han sortit als carrers de ciutats i pobles en busca de llibres i roses per regalar. Els llibreters, que han celebrat especialment la bonança meteorològica, han destacat que les amenaces de tancaments industrial i la crisi econòmica al territori no han afectat especialment el ritme d'afluència de compradors a les parades. L'última novel·la de l'escriptora xertolina, Francesca Aliern, 'Aigües Fondes', en l'àmbit territorial, i 'El Silenci', de Gaspar Hernàndez, o 'Anatomía de un instante', de Javier Cercas, s'han situat entre les obres més venudes de la jornada.

Per últim, a Ponent l'Eix Comercial de Lleida s'ha omplert els lleidatans a la recerca de la millor rosa (i la més barata) i el llibre estrella. Entre les obres que més s'han venut, hi ha 'El llibre de les Punxes', de Josep Ramon Correal, i 'El dietari del bisbe Josep Messeguer', de Carme Berlabé i Isidre Puig, tots dos de Pagès Editors.

D'altra banda, els carrers del centre de Palma han començat a omplir-se dels primers curiosos i també de turistes. Les paradetes de les diferents llibreries de la ciutat de Mallorca ho tenien tot a punt per començar un dia del llibre amb un sol esplèndid i una temperatura ben primaveral. Els termòmetres marcaven 23 graus a l'ombra. Llibreries emblemàtiques com Quart Creixent o Drac Màgic i editorials com Moll han fet acte de presència. Any rere any, senyeres, llibres i roses omplen els carrers del casc antic de Palma el 23 d'abril.

Sant Jordi a l'estranger
La Diada de Sant Jordi també s'ha celebrat entre la comunitat catalana que resideix lluny de Catalunya. Així, a Nova York i Washington s'han programat una sèrie d'activitats com una taula rodona amb corresponsals catalans a Washington, una lectura de poesia catalana i una degustació de productes gastronòmics catalans. A Nova York, l'Institut Cervantes ha programat una lectura multilingüe de 'Tirant lo Blanc' i de 'El Quixot', coincidint també amb el Dia del Llibre. La comunitat catalana de Nova York va celebrar-ho diumenge passat amb una xocolatada popular i un concert a la popular llibreria Barnes and Noble, a Manhattan.

A París, la celebració es va avançar dos dies, amb la presentació de 'La dernière rose' (L'última rosa), de la professora de literatura de la Universitat de Lleida, Marta Giné. Es tracta de la seva cotraducció de la primera antologia del poeta Màrius Torres al francès, a l'editorial L'Harmattan. L'antologia de l'escriptor lleidatà mort el 1942 és una edició bilingüe català-castellà, en la qual també hi ha participat com a traductor Norberto Gimelfarb, de la Universitat de Lausana. L'acte es va fer a la delegació de la Generalitat a París.

A més, a la plaça del Capitoli de Tolosa de Llenguadoc s'ha sumat als actes de celebració de la Diada de Sant Jordi. La Generalitat ha portat la festivitat a la ciutat francesa per promocionar Catalunya com a destinació turística. Durant tot el dia, a la plaça es repartiran 3.000 roses i llibres promocionals. A més, la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha aixecat un pilar de cinc enmig de la plaça i una orquestra amenitza l'ambient amb sardanes. L'acció a Tolosa de Llenguadoc dóna el tret de sortida al pla d'accions que ha dissenyat la Generalitat per atraure el turisme francès a Catalunya, un mercat que representa cinc milions de clients a l'any.

Pel que fa a la capital alemanya, Berlín, l'Institut Ramon Llull va presentar aquest dimecres a Berlín l'edició en alemany de la novel·la 'Mediterrània. Onatges tumultuosos' de Baltasar Porcel. Es tracta de la primera d'una sèrie d'activitats que l'Institut organitza a Alemanya per celebrar Sant Jordi. L'obra es va presentar al centre cultural Schwartzsche Villa, on  es van repartir roses i punts de llibre amb una breu explicació del que significa la Diada de Sant Jordi per a la cultura catalana.