Jordi Vila Gutiérrez, Cap de la Regió d'Emergències Centre. Foto: Reyes Fortó
Malgrat que de sobte, com és la seva feina, a mitja reunió va començar el foc a Tor de Querol que va suposar un seguit d'entrebancs durant l'entrevista, però deixant palesa una correcció i una exquisida educació alternava les respostes a Manresainfo.cat amb les ordres que havia de donar cada dos per tres i atenia al telèfon que li treia fum, mai millor dit.
Nascut a Berga el 4 de Febre del 1965, malgrat viure a Manresa fa deu o onze anys, va cursar estudis de Psicologia a la UNED, casat i pare d'una nena i un noi, fruit d'una primera relació, es reconeix un virtuós de la responsabilitat i com a defecte diu que té la necessitat constant de motivació. Diu no tenir cap fòbia a res, religiosament es qualifica de catòlic no practicant, las política no és una de les seves aficions, malgrat estar al dia, i a l'hora de buscar una inclinació a la dreta o a l'esquerra diu anar sempre pel mig.
- La Regió d'Emergències Centre dirigeix només l'actuació dels bombers o també inclou als agents rurals, forestals, protecció civil, etc.?
- Simplement als bombers. Hi ha una direcció General de Protecció Civil, un cos d'Agents Rurals etc. Tot i ser dins el mateix departament d'Interior, són diferents direccions generals.
- El càrrec de Cap de la Regió és evidentment executiu, però no te certa connotació política?
- Bé, ets el representant de la Direcció General i aquesta direcció no deixa de ser un càrrec polític, però jo sóc un professional i un funcionari dels cos de bombers. Per sobre meu si que són càrrecs polítics.
- Quantes regions hi ha?
- N'hi ha set. El que passa és que controls, com aquesta sala que has vist aquí al costat, només n'hi han sis. Tarragona fa el control de les terres de l'Ebre que, administrativament és una Regió però el control és a Tarragona.
- La Regió Centre controla disset parcs de bombers...
- Exactament vint-i-un. Deu de funcionaris i onze de voluntaris.
- Tot plegat deu moure un nombre molt elevat de persones, vehicles, material, etc.
- Aquí som uns cinc-cents bombers, als qui s'hi ha d'afegir tot el personal administratiu, comandaments, tot el personal contractat, que varia segons l'època de l'any, però a l'estiu són uns cent i escaig més. A l'estiu ens movem als voltants d'unes set-centes persones i a l' hivern unes cinc-centes cinquanta, aproximadament.
- Vehicles, helicòpters, etc. tot això suma...
- Els helicòpters només els tenim a l'estiu, ben bé per la campanya forestal. Avui n'has vist dos, normalment en tenim tres, però un ja ha acabat contracte, s'està acabant l'estiu. Dels dos que queden un és del comandament i l'altre és d'aquests que veu la gent tirant aigua en cas d'incendi. Respecte al personal, el parc de Manresa és el més gran de la regió i sempre hi ha, com a mínim, vuit bombers de guàrdia cada dia, com a mínim, a vegades són dotze i a l'estiu poden arribar a vint, depèn. De vehicles permanents n'hi poden haver una desena, però no nomes parlem de camions d'aigua, hi ha els vehicles per atendre accidents de trànsit, que naturalment no porten aigua, però sí tot el material necessari per fer l'excarceració de les víctimes. El vehicles escala, per a rescats, que no porten aigua tampoc, malgrat que amb un mecanisme especial també en poden tirar, però no és la seva primera finalitat, també hi ha vehicles lleugers per als comandaments o transport de personal, etc.
- Quina diferència hi ha entre un bomber professional, o funcionari, i un de voluntari, apart del sou, m'imagino.
- Bé professionals ho són tots dos. Tenen una preparació molt similar, un equipament igual. Podríem dir que la diferència bàsica és que dintre els parcs de bombers funcionaris, sempre es fan guàrdies permanents de vint-i-quatre hores els tres-cents seixanta cinc dies de l'any. Dins del parc sempre hi ha personal disposat a realitzar qualsevol servei a qualsevol hora. Mentre que els parcs de bombers voluntaris no hi tenen una dedicació exclusiva. Molts tenen la seva feina apart i en cas de succeir alguna emergència en el seu àmbit d'actuació ens hem de posar en contacte amb ells, mitjançant el telèfon o les emissores i han d'anar al parc a vestir-se i sortir per resoldre l'emergència. Evidentment que amb el sou també es nota la diferència. Tenen unes compensacions per la roba, per hores de dedicació però no és el mateix sou que el d'un funcionari.
- Avui dia la crisi se'n porta totes les culpes, però abans de la crisi, des de molt abans, de sempre, la gent li agradava i li agrada ser bomber. Per ser funcionari no ho crec, és més còmode estar assegut davant una màquina d'escriure, per què creus que hi ha tanta vocació de bomber? som altruistes de mena?
- Aquesta és una opinió personal, però crec que dins els cos hi ha les dues vessants. Hi ha el que ho ha volgut ser sempre, des de petit, el que significa un bon nivell d'altruisme, ja que per molt que t'ho compensin et poses en perill, i de gent que pensa així n'hi ha molta, la majoria. Per altra banda també ha propiciat que d'altres vinguessin aprofitant l'horari que fem i que permet dedicar molt de temps a la família i a les teves aficions. És un mínim de persones que han entrat per això però no els hi resta gens de professionalitat. L'avantatge del nostre horari és que fas una guàrdia de vint-i-quatre hores i després tens tres dies de festa, de repòs. Això ha significat que algunes persones s'hagin fet bombers per tenir més temps lliure, però, insisteixo, a l'hora de la professionalitat tots ho són per igual.
- Hi ha hagut algú que després de determinats serveis com accidents de trànsit, obrir un pis i trobar un cadàver de dies, etc., hagi decidit plegar superat pels escrúpols o el que sigui?
- Personalment et diria que no n'he vist cap cas, desconec si n'hi ha hagut algun, però jo porto trenta anys de bomber i no he vist mai cap cas com el que comentes. El que sí he vist alguna vegada es assistir a algun accident de trànsit i la víctima ser un conegut o familiar del bomber, aleshores ja som nosaltres mateixos, els comandaments, els que separem a la persona perquè no li afecti tant i fins i tot els fem plegar de la guàrdia perquè aquell dia quedin desconnectats. Si el cas és greu aquí a la casa tenim un psicòleg que en cas de necessitat pot ajudar al bomber a alliberar la sensació i tornar a estar al cent per cent per seguir treballant.
Jordi Vila, durant l'entrevista de Joan Soler per a Manresainfo.cat. Foto: Reyes Fortó
- Quan es veu passar un vehicle d'emergències, per què es mira amb admiració si la llum és vermella o taronja i amb cert recel si és blava?
- La feina de la policia ve emmarcada dins el criteri de que van a renyar a algú en canvi si veus una ambulància o un bomber se suposa que van a ajudar al qui sigui o estigui necessitat d'aquest ajut. A vegades ens avisen que hi ha un incendi en un carrer, originat voluntàriament, però d'una manera il·legal, i nosaltres anem i l'apaguem, no obstant si hi va la policia a més d'apagar-lo els hi imposa una sanció. Es pot concloure que un uniforme de policia ve a renyar i un de bomber ve a ajudar.
- Si mai enxampeu un piròman, el podeu detenir o simplement retenir fins a l'arribada de la policia?
- Nosaltres no el podem ni retenir, això es potestat del grup d'ordre, la policia, i si és a dins del bosc igual, hem d'avisar al grup d'ordre i ell s'encarregarà de la seva detenció, cas de ser necessària.
- Quina diferència hi ha entre un agent rural i un bomber?
- L'agent rural, en principi, estaria a mig camí entre la prevenció i l'extinció dels incendis, no obstant ells tenen un grup més tècnic dedicat a la investigació dels sinistres, a més, juntament amb el grup d'ordre, participen en les propostes de sanció.
- El piròman és un malefactor conscient o un malalt?
- Depèn, hi ha de tot. Se n'han vist de totes les maneres, des de el que està malalt i els que estan motivats per uns interessos que hi ha al darrera.
- Quan entreu en un pis perquè s'ha avisat d'una absència evident d'una persona o hi ha símptomes d'una tragèdia, podeu entrar directament o heu d'esperar l'ordre judicial?
- Normalment, i si es volen fer bé les coses, sempre hi ha d'haver el grup d'ordre. Si hem d'entrar en un pis per mostres evidents d'una tragèdia, esperem a la policia i, sense ordre judicial, entrem i actuem segons el que s'escaigui.
- La jerarquia dins els cos de bombers és tant estricta com la militar?
- Nosaltres tenim el bomber, el caporal, el sergent, l'oficial, el sotsinspector i l'inspector. Aleshores, dintre d'això i segons el lloc de treball, hi ha condicions que et donen més jerarquies dintre del servei, per exemple jo mateix són sotsinspector però sóc Cap de Regió, com a tal estic per damunt dels inspectors que tinc a la Regió. Sembla complicat però no ho és. Si tens una diplomatura només pots ser sotsinspector i si tens una llicenciatura pot ser inspector, i si parlem de la base l'inspector està per damunt del sotsinspector, però segons el treball que tenen poden estar els sotsinspectors per damunt dels inspectors.
- Quins són els requisits per entrar a formar part del cos de bombers?
- S'ha de ser major d'edat, nacionalitat espanyola, tenir el graduat escolar o equivalent, s'ha de tenir el carnet per poder conduir camió, i amb tots aquests requisits et pots presentar quan surten les proves per a bomber. Tampoc se sap exactament cada quan hi ha convocatòria, tot depèn de les necessitats i dels pressupostos. També et puc dir que l'any passat, hi va haver una convocatòria per a cent o dues-centes places i els aspirants eres quasi tres mil. Els afortunats van a l'Escola de Seguretat Pública de Catalunya, no solament de Mossos ni de Policia Local, hi ha el tros destinat a bombers que també formem part de la seguretat
- Ja em disculparàs però vull fer-te una pregunta masclista: hi ha dones dins els cos de bombers?
- Sí que n'hi ha, en un percentatge molt baix, però n'hi ha. Sembla que hagi de ser complicat el fet de cohabitar però no és així. Els parcs estan preparats per a la convivència dels dos sexes i a l'hora de l'operativitat, no hi ha cap diferència entre un home i una dona.
- Si mai feu un informe negatiu sobre l'obertura d'un local però l'administració no us fa cas i dóna el permís, de qui seria la culpa en cas d'una emergència impossible d'atendre?
- Ara ha sortit una nova llei de prevenció en la que els nostres informes són vinculants. Si nosaltres diem que davant el perill d'un suposat incendi s'han d'efectuar algunes variacions, això vincula l'obligatorietat de complir-ho, sí és cert que sempre s'ha buscat l'equilibri del que nosaltres volem o necessitem o està escrit i intentem acomodar-ho al màxim sense perdre la legalitat.
- Ja sé que enguany encara no s'ha acabat la temporada d'estiu, i avui potser no sigui el dia més apropiat, a més de que encara no tens dades definitives, però, des de lluny, des del carrer no em negaràs que ha estat un estiu molt plàcid, amb poques incidències, oi?
- A la Regió Centre sí. Exceptuant avui que tenim aquest incendi a la Cerdanya, una excepció, podem considerar que a la Catalunya central nostre ha estat realment un estiu molt tranquil.
TEXT: JOAN SOLER i GOLOBART
FOTOS: REYES FORTÓ i GARCIA