Delgado: «El Bages és una zona molt conscienciada dels riscos que pot patir»

Publicat el 11 de juliol de 2015 a les 13:07

Sergio Delgado, subdirector general de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya. Foto: Protecció Civil


Una primavera seca, les pluges del juny i l'onada de calor que hem patit durant 13 dies, estan marcant tota la pauta dels riscos d'aquest estiu. Protecció Civil té en especial punt de mira la Catalunya Central. Conversem amb Sergio Delgado, subdirector general de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, sobre territori, incendis, coordinació d'agents i riscos per a la població.

Sergio Delgado, és llicenciat en químiques per la UB i expert en protecció civil. L'any 2015 va rebre la medalla al mèrit de Protecció Civil per la seva tasca al departament. Aquests dies el trobem  immers entre mapes i informes a la Direcció General de Protecció Civil de Catalunya , a la seu de la Conselleria d'Interior de la Generalitat. La seva funció, entre altres, és la direcció tècnica del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, CECAT, per a gestionar les emergències del país, i coordinar a tots els responsables territorials de protecció civil del Departament i de la Direcció General. 

 Com valoren des de Protecció Civil l'onada de calor que hem viscut?

Ha estat una onada de calor molt excepcional per la seva extensió i intensitat. Normalment tenen durades de pocs dies, per exemple l'any 2012, un any molt complicat, els cicles van ser de 2 o 3 dies, aquesta n'ha durat 13. A més a més, els valors de temperatura han estat molt alts. Temperatures rècord en molts punts del territori, on no és habitual arribar a màxims per sobre dels 40ºC. Cal dir també que és poc ordinari que aquestes onades de calor es produeixin tot just a l'inici de l'estiu, a principis del juliol. Les principals onades de calor que hem patit en els últims anys, s'han produït a l'agost. 

Com tenim el risc d'incendis?

L'onada de calor s'ha afegit a una primavera molt seca. Els mapes de pluviometria indiquen que en els últims mesos, les pluges han estat molt inferiors a les habituals. És la primavera més seca dels últims 6 anys, segons ens informa el Servei Meteorològic de Catalunya. Aquesta combinació fa que el risc d'incendi forestal s'hagi incrementat a molts punts de Catalunya, arribant a valors molt importants en algunes zones.  Diàriament ho recullen els mapes que ens informen els Agents Rurals. Per sort, les pluges del juny han evitat que el risc sigui extrem de forma generalitzada. 

En cas d'emergència, quin protocol es segueix i qui hi assisteix?

Primer fem una reunió tècnica de seguiment del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT, i després decidim quin pla aplicar. En aquestes reunions hi són presents el Conseller d'interior, el director general de Protecció Civil, el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, el subdirector general de Protecció Civil de la Generalitat, funció que ara exerceixo jo, el subdirector general dels Agents Rurals, el subdirector del CAT112, el comissari en cap de Mossos d'Esquadra, i tècnics i comandaments dels Bombers de la Generalitat, SEM, Agents Rurals, Servei Meteorològic de Catalunya, Agència de Salut Pública de Catalunya Bombers de Barcelona, Diputació de Barcelona, ADF, Agència Catalana de la Joventut, Creu Roja, ADIF, RENFE; Ferrocarrils de la Generalitat i Endesa. L'última reunió la vam fer el 29 de juny, davant l'onada de calor que vèiem.

Com es coordinen diàriament els cossos d'emergència i organismes col·laboradors a nivell català?

D'entrada, fem un seguiment acurat de l'evolució del risc, amb l'ajuda de la informació que faciliten les diferents organitzacions. En els casos puntuals en que es preveu l'augment del risc, des de Protecció Civil convoquem el comitè tècnic de seguiment del risc d'incendis forestals, del pla INFOCAT, per posar en comú la informació entre tots els implicats. Valorem la situació, i determinem si s'escauen mesures excepcionals de caràcter preventiu, com ara major vigilància o la limitació d'algunes activitats per evitar incendis greus.

Aquests dies, Bombers de la Generalitat com a cos d'extinció, Agents Rurals, Diputació de Barcelona, Mossos d'Esquadra, policies locals, ADFs, voluntaris municipals de protecció civil, tècnics municipals, ajuntaments i consells comarcals, en general, estan fent una tasca importantíssima. Una gran feina de prevenció i reforç de la vigilància a l'entorn forestal. Eviten que es realitzin activitats de risc, i agilitzen la detecció de columnes de fum.  L'objectiu comú és evitar un gran incendi forestal.

I en un àmbit territorial més reduït?

A la Catalunya Central es fan reunions de coordinació de forma molt habitual i es posen en comú les principals accions preventives. Es presta atenció i es posa en comú les zones on el perill d'incendi és més elevat segons Agents Rurals, i els àmbits que més preocupen als Bombers de la Generalitat, tant per extinció dels incendis com per la protecció de la població.

En el cas del Bages, destaco l'existència d'una protecció civil local molt important, tant a l'Ajuntament de Manresa com al Consell Comarcal de Bages. Afavoreixen molt la coordinació dels aspectes preventius conjuntament amb el Servei de Protecció Civil de la Generalitat a la Catalunya Central. A més a més, al Bages hi ha un nombre molt destacable d'ADFs.

Quines zones té Protecció Civil en el punt especial de mira?

D'acord amb les dades posades en comú al comitè tècnic, una àrea especial és la zona del litoral de Barcelona i Girona, on les pluges al juny van ser molt minses. Aquí, s'hi afegeix la presència d'urbanitzacions. Aquesta activitat humana incrementa la probabilitat d'incendis forestals, activitats com: barbacoes, vehicles a zona forestal... Les pròpies urbanitzacions són un factor de risc important, ja que en cas d'incendi, cal protegir a la població, i en molts casos no és gens fàcil. Els Bombers expressen la dificultat d'extinció i de protecció a la població en aquests àmbits. 

El Bages els amoïna?

La Catalunya Central és històricament una zona que preocupa molt per a possibles emergències derivades d'incendis forestals. Aquest any s'ha assolit el nivell de risc "molt important", i puntualment "extrem" a la zona de l'entorn de Montserrat. Allà va ser necessari activar el pla INFOCAT, fins i tot vam restringir amb caràcter preventiu els accessos a la muntanya de Montserrat, no al recinte de l'Abadia. Mesura que feia molts anys que no era necessari aplicar.

Per sort, el Bages, i l'entorn de la Catalunya Central, és una zona molt conscienciada dels riscos que pot patir, i per tant també dels incendis forestals. El territori bagenc ha patit grans focs i això condiciona a la mentalització de la població. 

Hi ha alguna actuació especial centrada en la població?

A part de la concentració poblacional en les urbanitzacions del prelitoral, ens preocupen especialment els menors i la gent gran.

En el cas dels més petits, tenim uns protocols específics en les activitats regulades per la Direcció General de Joventut. Disposem de les dades de cada grup: ubicació, rutes programades, contacte dels responsables in situ, del centre educatiu o de l'esplai organitzador. Això ens permet que en els casos de risc per incendis, onada de calor o per tempestes, els puguem informar. D'aquesta manera evitem que s'exposin a una possible emergència. Per altra banda, si hi ha una emergència, els podem localitzar de forma ràpida i facilitem l'arribada urgent dels equips d'emergència. 

Pel què fa als nostres grans, treballem amb Creu Roja i altres organitzacions i empreses de teleassistència. Elles s'encarreguen de tenir cura de la gent gran depenent, o que viu sola. A través de protocols específics, informem puntualment a aquestes empreses i organitzacions, de les diferents situacions de risc: onada de calor, incendis forestals... Ells un cop avisats, contacten amb les persones que estan al seu càrrec per comprovar que es troben bé. També els recorden consells a seguir, o simplement eviten que s'alarmin de forma innecessària.

Ens pot donar algun consell de Protecció Civil que puguem seguir?

Primer destacarem les petites accions. La col·laboració del ciutadà és bàsica. Cal prudència quan ens trobem a prop d'una zona forestal a l'estiu, i sobretot a les zones on es determini una prealerta o alerta del pla INFOCAT. Si veiem que una activitat, a prop d'una zona forestal, pot ser de risc i generar un incendi, és millor no realitzar-la: barbacoes, apagar malament una cigarreta, desplaçaments amb vehicles, l'ús de maquinària, deixar les deixalles a l'interior del bosc... Són elements que poden generar un incendi i que són evitables. A nivell preventiu, a les urbanitzacions cal mantenir en bon estat, net, l'entorn dels habitatges per evitar que arribi el foc a casa. També les parcel·les buides, on sovint s'acumulen restes vegetals i brossa. Seguir les normes de la Direcció General de Medi Natural, pel què fa a franges perimetrals de protecció de les urbanitzacions i les vivendes, són essencials per la nostra seguretat. 

En segon lloc, en cas d'incendi cal seguir ordenadament les indicacions de les autoritats. Si les mesures de prevenció de la llar estan ben implantades, el nostre habitatge pot ser un lloc segur per a protegir-nos del foc, tancant-nos a l'interior. Si no és així, el confinament dins de casa pot no ser segur, i requerir que siguem evacuats per indicació de les autoritats o dels equips d'emergència. L'evacuació és, per a qualsevol emergència, un element crític. Cal que es segueixin al peu de la lletra les ordres de Protecció Civil. I sobretot, cal evitar les evacuacions espontànies si no són ordenades per les autoritats o pels equips d'emergència. Si ens veiem obligats a fer-ho, cal comunicar-ho immediatament perquè se'ns pugui localitzar i atendre.
 

Detall dels consells de Protecció Civil



Instagram

Aquesta secció anirà publicant les millors fotografies que es publiquin a Instagram amb l'etiqueta #SomTerritori.

Twitter de la secció: [twitterfollow]somterritori[/twitterfollow]

Twitter de l'autora: [twitterfollow]MiriamSBrichs[/twitterfollow]