El 10% dels nois de Santpedor formen part cada curs del projecte Comenius

La darrera trobada europea del projecte es va realitzar a l'IES d'Auro dins la Comenius Week 2011

Publicat el 28 de juny de 2011 a les 18:17
Alumnes que han participat al projecte Comenius. Foto: IES d'Auro

L'IES Auro de Santpedor és un dels instituts que participa en el projecte Comenius, un projecte europeu centrat en projectes de tecnologia. Segons explica David Atzet, professor responsable del projecte a l'escola, "si mirem el prop de mig miler d'alumnat que en aquests anys ha passat i el gran grup que indirectament també ha pogut participar del projecte, per un institut com el d'Auro, estem parlant d'un impacte important. Concretant, cada curs han passat un 10% dels nois i noies que estan matriculats a l'Institut, és a dir, un 10%, més o menys, dels nois i noies del municipi".

El projecte Comenius es va crear l'any 1997 i està format per instituts, i per tant per professorat i alumnat, d'arreu d'Europa que treballen plegats en xarxa al voltant de projectes de tecnologia. La darrera de les trobades, amb dimensió europea, es va celebrar a l'institut d'Auro i va ser una trobada que va formar part de les activitats que va realitzar el centre dins la Comenius Week 2011, organitzada per la UE del 2 al 15 de maig, i les activitats realitzades dins de la 2a trobada anual d'alumnes del projecte en el qual participa l'institut.

El alumnes que formen part d'aquest projecte, junt amb el professorat, parteixen d'una proposta concreta acordada i consensuada per tothom i es desenvolupa un projecte a partir d'equips de treball internacional, és a dir, constituïts per, com a mínim, un o una alumna de cada país. Concretament, a l'IES d'Auro, s'han desenvolupat objectes simples com un posa notes o un porta retrats i d'altres més complexos com un "pimball" o un joc del laberint, cotxes solars, braços mecànics, jocs de taula tipus trivial, sistemes automàtics... Però, en tot cas, "sempre seguint el procés tecnològic i complementant-ho amb el coneixement de l'altre i de la seva realitat", remarca Atzet.

"Després de tots aquests anys de participar en el projecte, les ganes i la il·lusió per part de tothom d'engegar un projecte, de desenvolupar-lo, de trobar-nos per superar un repte de manera conjunta encara ens provoca un cert estat d'excitació. Segurament és l'adrenalina que produïm la que ens permet fer tot aquest treball i no defallir malgrat el cansament i les dificultats que anem trobant pel camí", diu Atzet. Segons ell, que un projecte d'aquestes característiques faci ja 15 anys que dura és gràcies a la implicació, a l'esforç, al treball i "sobretot moltes ganes de construir en comú" i assegura que "la gasolina, la veritable sang, que es renova a cada curs, són un bon grapat de nois i noies d'entre 14 i 16 anys de diferents racons d'Europa que a partir d'una projecte comú es troben, es relacionen i generen llaços d'amistat".

El projecte Comenius està format per un grup d'instituts d'arreu d'Europa que treballen en xarxa al voltant de projectes de tecnologia des del 1997. La xarxa es va iniciar el 1995-96 amb el Collège Paul Landowski (Boulogne-Billancourt, França) i el St Clement Danes School (Chorleywood, Regne Unit), aquest darrer fins a l'any 2005. Tot seguit s'hi van afegir la Gesamschule Krefeld-Hüls (fins al 2000) i l'IES d'Auro (Santpedor, Catalunya – Espanya). Des del 2000 el centre alemany és la Hermann-Runge-Gesamschule. Més tard, l'any 2003 s'hi va integrar el College Den Hulster (Venlo, Holanda), fins a l'any 2006. L'any 2009 hi ha entrat a participar el Knowsley Park, Center for Learning (Knowsley, Regne Unit).