El 1r Fòrum de Balsareny demana una església més plural i oberta

Prop de 200 persones han assistit aquest dissabte al matí a l'arrencada de les jornades

Publicat el 13 d’octubre de 2012 a les 15:13
Quim Collado, Hilari Ragués i Josep M. Nogué. Foto: Fòrum Balsareny

Prop de 200 persones han assistit aquest matí a l'arrencada del Primer Fòrum de Balsareny que tracta les causes del bisbe Pere Casaldàliga i que se celebra, en aquesta primera edició, amb motiu dels 50 anys de la inauguració del Concili Vaticà II i dels 40 anys del camí com a bisbe de Pere Casaldàliga.

Aquest és un fòrum organitzat "des de la Base", com ha recordat un dels seus organitzadors, Quim Collado i que se celebra en el poble de Balsareny "del que en Pere Casaldàliga n'és fill predilecte", segons ha recordat en el seu parlament de presentació l'alcalde de la població, Jaume Rabeya.

Vídeos emotius
El Congrés s'ha iniciat amb un emotiu vídeo de Loris F. Capovilla, que va ser secretari del Papa Joan XXIII del que ha lloat la seva figura. Capovilla, en el seu missatge registrat en vídeo, ha animat a tots els presents a treballar per una església plural i oberta. En un vídeo posterior s'han recordat les imatges de la nit de torxes al Vaticà durant la celebració del Concili Vaticà II i una entrevista al cardenal recentment desaparegut Carlo Maria Martini en la que mostra la seva decepció per la involució de la jerarquia eclesiàstica a les consignes conciliars.

Recuperar una església oberta
Les intervencions que s'han anat succeint durant tot el matí seguit la línia de qüestionar l'actual jerarquia, que s'ha arribat a definir com "una monarquia absoluta", segons el monjo de Montserrat,  Hilari Ragué. En aquesta línia l'escolapi i biòleg Ramon M. Nogués ha afirmat que  "aquest sistema absolutista no s'aconsegueix posant un bon dictador. El que s'ha de fer és canviar el sistema". Nogués ha explicat però que malgrat el moment els cinquanta anys de concili han servit per posar molts temes importants de debat a l'església.

En el debat posterior a les intervencions molta gent ha participat per reclamar que s'escoltin les seves reivindicacions i es construeixi una església més plural i oberta.

A la sessió de la tarda se celebraran diferents tallers i es presentaran imatges inèdites de la pel·lícula "Descalç sobre la terra vermella" autobiogràfica de Pere Casaldàliga. L'acte finalitzarà amb un concert del pianista Carles Casas i de la Coral Sant Esteve de Balsareny.