
Actualment el 70% dels Consells Comarcals de Catalunya donen suport i assistència en matèria de Protecció Civil als ajuntaments. Així ho ha explicat Noemí Fosas, cap tècnica de l'àrea de Territori i Medi Ambient del Consell Comarcal del Bages durant la II Trobada de polítics i tècnics de Protecció Civil de Catalunya que s'ha celebrat a Manresa. Fosas ha destacat que aquest ajut va des del suport en la redacció dels plans d'emergències municipals fins a l'organització de simulacres o accions de sensibilització. La taula rodona 'La Protecció Civil als municipis i el suport dels Consells Comarcals' ha comptat amb la participació de tècnics dels consells del Bages, el Solsonès i l'Alt Empordà.
La taula rodona 'La Protecció Civil als municipis i el suport dels Consells Comarcals' ha donat veu als tècnics de Protecció Civil dels Consells Comarcals del Bages, el Solsonès i l'Alt Empordà qui han exposat les actuacions de suport que duen a terme als municipis de les seves comarques relacionades amb aquest àmbit.
La tècnica de Protecció Civil del Consell Comarcal del Bages, Sònia Oliver, ha explicat que en el seu cas han apostat perquè siguin els mateixos municipis qui redactin els plans d'emergència perquè si els redacta una persona externa a l'Ajuntament "es corre el risc que acabi anant a un calaix". Oliver ha ressaltat que un tècnic del Consell Comarcal assessora en tot allò necessari la persona responsable de cada ajuntament.
Tanmateix, Oliver ha manifestat que els municipis de més de 5.000 habitants sí que tenen una persona dedicada a la Protecció Civil però els consistoris inferiors a aquesta xifra "només compten amb un administratiu i els càrrecs polítics". En aquests casos "és molt complicat que una persona es dediqui a la redacció dels plans" i , al final, "la majoria els hem acabat redactant des del consell".
D'altra banda, Alícia Herrera, tècnica de Protecció Civil de l'Alt Empordà, ha qüestionat la importància que els petits municipis d'entre 100 i 500 habitants hagin de disposar de tots els plans d'emergència, ja que "pràcticament diuen el mateix, a excepció de l'anàlisi dels riscos o l'operativitat".
Per la seva banda, l'alcaldessa de Santpedor, Laura Vilagrà, ha manifestat que és "impossible" estar al dia de tots els plans de Protecció Civil que exigeix la normativa vigent, tant des del punt de vista dels terminis com també econòmicament. Segons Vilagrà, "de vegades, quan es legisla, amb els deures que es posen al món municipal no es té en compte que la majoria no els podem assumir".
En aquest sentit, Vilagrà ha afirmat que el que acaben fent els consistoris és "tenir les esquenes cobertes perquè no ens pugui passar res des del punt de vista penal" i "fer els plans dels temes més delicats". Vilagrà també ha expressat que els municipis petits i mitjans "no tenen gent especialitzada en Protecció Civil".