El bagenc Sebastià Catllà, Premi del Consell Català de Formació Professional

Ha ocupat càrrecs a la Cambra i a la Patronal Metal·lúrgica, i actualment és membre de la Fundació Sociosanitària, del patronat d'Ampans i president del Grup Oliva i Torras

Publicat el 06 de maig de 2016 a les 09:03
Actualitzat el 06 de maig de 2016 a les 09:08
La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, i la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, han presidit aquest dijous a la tarda el lliurament dels II Premis del Consell Català de Formació Professional. El president del Consell, Jordi Ficapal, ha acompanyat les conselleres durant l'entrega dels guardons, que ha tingut lloc al Palau de Pedralbes. Enguany els premis han reconegut la trajectòria de sis figures destacades en el camp de l'FP com són el bagenc Sebastià Catllà, M. Rosa Fortuny, Miquel Tallada, Josep Font, Francisco José Fernández i Carmelo Gómez.

El jurat, format pel president del Consell i els membres de la Comissió Permanent d'aquest òrgan, ha seleccionat aquestes sis persones per haver excel·lit en el món de l'FP a Catalunya. En concret, els premiats han col·laborat en l'impuls d'iniciatives d'èxit i innovadores en àmbits com la pedagogia, la gestió, l'assessorament, la qualitat, l'adequació a les necessitats del mercat de treball i la cooperació entre centres de formació i empreses, entre d'altres.

El Consell Català de Formació Professional, que ha convocat els premis, és l'òrgan de consulta i assessorament en matèria d'FP de la Generalitat de Catalunya. Així, a banda de l'administració catalana, compta amb la participació de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives del país (Foment, PIMEC, UGT i CCOO), així com de les entitats municipalistes (Associació Catalana de Municipis i Federació de Municipis de Catalunya) i el Consell de Cambres de Comerç. Vinculat als departaments d'Ensenyament i de Treball, Afers Socials i Famílies, aquest òrgan és complementari del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya i del Consell Escolar de Catalunya.

Sebastià Catllà i Calvet (Monistrolet de Rajadell, 1944) ha ocupat la vicepresidència de la Cambra de Comerç de Manresa i la presidència de la Patronal Metal·lúrgica del Bages. La seva trajectòria es caracteritza per la seva implicació i compromís amb nombroses entitats de l'àmbit sociosanitari i pel seu impuls en la creació del Centre de Formació Pràctica, adscrit a la Fundació Lacetània. Aquest centre, pioner a Catalunya, imparteix un mètode de formació especialitzada i qualificada per al sector del metall, vinculada a les àrees de disseny, manteniment, muntatge i fabricació. Entre d'altres reconeixements, el 2009 va rebre la Medalla al treball President Macià, atorgada per la seva vocació empresarial en la creació d'empreses i en la formació de persones treballadores en el sector del metall.

Actualment, Catllà és membre del Patronat de la Fundació Sociosanitària de Manresa, del Patronat AMPANS i president del Grup Oliva i Torras.

Des del Departament d'Ensenyament, Maria Rosa Fortuny Torroella (Barcelona, 1948) va crear l'any 85 el programa escola-treball, de pràctiques de formació professional a les empreses. Amb aquesta iniciativa, pionera a l'Estat, va iniciar un llarg recorregut amb la convicció que les empreses i els centres de formació professional haurien de convertir-se en el binomi indissociable per al desenvolupament adequat de la indústria i els serveis de Catalunya. L'any 2000 va ser nomenada directora General de Formació Professional, càrrec des d'on impulsà i contribuí a desenvolupar els organismes i les estructures del que avui és la Direcció General de Formació Professional. En destaca l'impuls del Consell Català de Formació Professional, l'Institut Català de Qualificacions Professionals i el Pla General de FP a Catalunya. La seva tasca va constituir l'embrió de la Llei de Formació i Qualificació Professional, aprovada el passat 4 de juny al Parlament de Catalunya.

Per la seva banda, Miquel Tallada Banal (Anglès, 1947) ha desenvolupat la seva trajectòria professional en el camp de l'educació amb especial dedicació a la formació professional. Concretament ha estat docent i director de les Escoles Professionals Salesianes de Sarrià.

En la seva etapa com a responsable de les escoles salesianes de Catalunya, Andorra, Balears i Aragó ha liderat diversos projectes, entre els quals destaca el disseny i desenvolupament de l'estructura de xarxa actual que tenen les 14 escoles i la xarxa de centres Salesians-FP Illa Tecnològica, innovadora en la seva concepció d'aglutinar en una única xarxa el subsistema d'FP inicial, formació ocupacional i formació contínua.

També ha estat membre i col·laborador en diferents associacions, organitzacions i entitats representatives lligades al món educatiu, legislatiu, econòmic i empresarial.

Josep Font Mañez (Tarragona, 1964) és director del Complex Químic de Repsol a Tarragona. Ha col·laborat i impulsat la formació professional, en col·laboració amb el Departament d'Ensenyament, concretament amb l'Institut Compte de Rius de Tarragona i del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través del Servei d'Ocupació de Catalunya.

Font ha contribuït a potenciar la formació professional en diversos àmbits d'actuació: processos, producció i manteniment, entre d'altres. Entre les iniciatives que ha liderat en aquest àmbit, destaca el Projecte de formació professional integrada, resultat de la col·laboració de la Generalitat i Repsol, amb el suport d'UGT i CCOO. Aquest projecte pioner de formació professional integrada en alternança i formació dual contribueix al talent de l'alumnat i l'enriqueix competencialment.

Francisco José Fernández Álvarez (Lleó, 1958) és el director de l'Institut Lacetània de Manresa i ha dedicat la seva trajectòria professional a la docència i a la gestió acadèmica. Ha potenciat i impulsat una formació de l'alumnat més propera amb el món del treball, facilitant la seva transició del món acadèmic al laboral, així com també la seva qualificació i requalificació adaptada al lloc de treball.

Fernández ha contribuït a crear i potenciar una oferta al territori que articula informació i orientació acadèmica i professional, des de la gestió d'un centre de referència en formació professional a Catalunya. L'èxit de la seva trajectòria rau en la implicació en el territori i una formació professional materialitzada en l'articulació d'una oferta integrada.

Carmelo Gómez Pascual (Villafruela, 1951) és director de l'Escola del Treball de Barcelona des del 1989 on va començar a treballar de professor l'any 1974. La seva implicació i esforç en aquest centre han fet de l'Escola del Treball un institut amb prestigi tant en qualitat com en gestió, i s'ha convertit en un centre de referència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i a tot Catalunya.

Gómez ha estat membre de diverses associacions lligades a l'àmbit de l'ensenyament, com el Consell Escolar del districte de l'Eixample o el Consell Superior d'Avaluació, entre d'altres. La seva participació en l'elaboració de nombrosos treballs d'innovació i d'investigació educativa posen de manifest el lligam de la seva carrera professional a l'ensenyament de formació professional.