Per al curs 2014-2015 el CAE ha programat una quarantena de cursos i monogràfics amb més de 1800 hores de formació en els àmbits de l'educació en el lleure, el joc, l'animació i dinamització d'activitats, l'educació per la salut, el voluntariat i la gestió associativa. Aquesta oferta formativa es complementa amb una completa programació d'activitats socioculturals.
Pel que fa a la formació, s'han programat 36 activitats, entre cursos i monogràfics, amb un total de 1832 hores de formació, repartides en els àmbits de l'educació en el lleure, el joc, l'animació i dinamització d'activitats, l'educació per la salut, el voluntariat i la gestió associativa.
D'aquesta programació destaca la presència de 7 cursos de monitors i monitores d'activitats de lleure, dos d'ells en format intensiu - al juliol i al setembre de 2015- i 2 cursos de directors i directores d'activitats de lleure. Aquests cursos permeten obtenir la titulació oficial de Monitor/a i de Director/a que expedeix la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya.
També s'ofereixen 2 cursos de premonitors/es adreçats a nois i noies majors de 16 anys que vulguin iniciar-se en l'àmbit de l'educació en el lleure i que permeten obtenir una titulació del Pla de Formació del Voluntariat de Catalunya.
L'oferta formativa inclou un mòdul de monitor/a de menjador escolar, un curs de vetllador/a escolar; i una àmplia oferta de monogràfics en temàtiques relacionades amb el joc i tècniques, tallers i recursos per animar i dinamitzar activitats de lleure –guitarra, tallers, manualitats, contes...-, educació per la salut, manipulació d'aliments, etc.
També s'han programat diversos monogràfics en l'àmbit del voluntariat i de la gestió associativa –iniciació al voluntariat cultural, curs de gestió bàsica d'associacions i taller d'elaboració de memòries-.
Tota la programació formativa es pot consultar al web del cae www.cae.cat. La inscripció als cursos es pot fer a través de la mateixa web o bé presencialment a la secretaria de l'entitat, a la plaça Milcentenari, s/n, de Manresa, de dilluns a divendres, de 9 a 2 i de 4 a 7 de la tarda.
El CAE és una entitat de formació amb trenta anys de trajectòria i que està reconeguda com escola d'educadors en el lleure per la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya; com a escola de formació de voluntariat pel Departament de Benestar Social i Família i com a centre col·laborador del Servei d'Ocupació de Catalunya.
Una activitat setmanal i una desena d'activitats rellevants
A tota aquesta oferta formativa cal sumar-hi una àmplia programació d'activitats impulsades dels del CAE.
Al llarg de tot el curs escolar –des del 2 d'octubre fins al 25 de juny de 2015- es desenvolupen les Nits de Joc, un punt de trobada setmanal per a totes aquelles persones interessades en gaudir d'una estona de pràctica o d'aprenentatge de jocs. Les Nits de Jocs es faran tots els dijous, a partir de 2/4 de 10 del vespre i fins passada la mitjanit, i aquest curs estrenen una nova ubicació: el Cafè del taller, al carrer Sobrerroca, 14, de Manresa.
Coincidint amb les Nits de joc, es celebraran tres tornejos de diferents jocs de taula: Torneig de Saboteur –el 6 de novembre-; el 7è Torneig de Carcassonne de la Llum –el 19 de febrer- i el 4t Torneig de Colons de Catan –els dies 21 i 28 de maig-, celebrant el dia Internacional del Joc.
Al novembre es farà una xerrada i un taller per potenciar el joc de taula en família, al març el Tast de Jocs tornarà a ocupar el Centre Cultural el Casino durant tot un cap de setmana i finalitzada la Festa Major de Manresa es programarà una nova edició de la Setmana de Jocs al Carrer.
A més a més de les activitats relacionades amb els jocs s'han programat diverses activitats adreçades als esplais –un Geocaching i una matinal esportiva- i a tota la població -la 17a Moguda a l'Agulla, que es farà el 9 de maig, i el Joc de Ciutat de la Llum.
Per al desenvolupament de totes aquestes activitats i de la programació formativa, el CAE compta amb el suport econòmic de l'Ajuntament de Manresa, de la Direcció General de Joventut i de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya i del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad.
Un nou format de difusió
A diferència d'anys anteriors, aquest curs s'ha modificat el format de la difusió que es passarà a fer per períodes. D'aquesta manera es vol oferir una programació més propera en el temps i, també, poder adaptar activitats o incorporar noves propostes. Aquests dies ja s'ha començat a difondre el fulletó divulgatiu del període setembre 2014-Gener 2015. Tot i així, ja hi ha tot el curs planificat i les persones interessades en conèixer tota la programació ho poden fer a través del web www.cae.cat, on també hi trobaran més detall dels cursos i monogràfics (dates, continguts, etc.) i de les activitats.
30 anys de formació i activitats
Aquest curs 2013-2014 es complirà el 30è aniversari de la creació del CAE. Va ser el 30 de gener de 1984, quan l'Ajuntament de Manresa va prendre l'acord de crear el Centre d'Animació i Esplai, un escola municipal d'educadors en el lleure. L'11 de maig de 1984, la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya va reconèixer el Centre d'Animació i Esplai com a escola d'educadors en el lleure. Entre els mesos de febrer i maig de 1984 es van fer a Manresa els dos primers cursos de monitors/es reconeguts oficialment i al 1985 es va fer el primer curs de director/es.
L'any 1987, l'escola municipal es va transformar en l'actual associació CAE, que impulsa i organitza totes les activitats descrites anteriorment.