El Consell Comarcal edita un atles per a la gestió de les emergències al Bages

L'atles detalla camins, carreteres, punts d’aigua, zones inundables i parcs de bombers

Publicat el 12 de novembre de 2009 a les 16:03

Moment de la presentació de l'atles d'emergències del Bages. Catpress

El Bages disposa, per primera vegada, d’un gran atles, amb informació cartogràfica de detall, que facilitarà que els serveis que treballen en l’àmbit de la protecció civil i les emergències disposin d’informació sobre el accessos a zones afectades per alguna emergència. A més de la xarxa de comunicacions, l’atles inclou també la ubicació d’elements situats en el territori que cal considerar en la resolució de l’emergència, tant perquè l’emergència els pot posar en perill, com perquè poden esdevenir d’utilitat per fer-hi front. Així, per exemple, es poden localitzar a l’atles els habitatges aïllats que, en cas d’incendi forestal, caldrà valorar si convé evacuar, o les construccions que poden estar amenaçades per la crescuda d’un riu en cas de produir-se inundacions. A més d’aquests elements vulnerables, l’atles permet localitzar els elements que poden esdevenir un recurs, és a dir, que poden ser d’utilitat en la resolució de l’emergència. En aquest sentit, a l’atles s’ubiquen els punts d’aigua contra incendis forestals, els hidrants i els parcs de bombers, per exemple.

La iniciativa d’editar aquest nou atles correspon al Consell Comarcal del Bages, institució que lidera destacades iniciatives relacionades amb la protecció civil i que generen interès arreu del país.

El Consell Comarcal del Bages es va dotar d’un rigorós Pla d’Assistència i Suport en matèria de Protecció Civil que contempla la necessitat de disposar d’eines molt útils per als serveis d’emergència com pot ser aquest atles que es distribuirà a tots els ajuntaments de la comarca, així a les diferents organitzacions que integren la Comissió de Protecció Civil del Bages.

Un atles amb carreteres, camins, punts d’aigua, zones inundables...
L’atles està composat per un mapa índex, un mapa general comarcal de carreteres amb la localització real dels punts quilomètrics i la cartografia de detall de tota la comarca a escala 1:10.000. La cartografia de detall inclou dades com:
  • Inventari de camins: Tots els camins de mes de 2 metres d’amplada amb la seva amplada mitjana, funcionalitat, el tipus de ferm, possibles giradors i sobreamples per als vehicles i les cadenes i trams de camins amb pendents superiors al 45%.
  • Els punts d’aigua per a la lluita contra incendis forestals i hidrants de les zones urbanes.
  • Ubicació dels parcs de bombers de la comarca.
  • Zones inundables amb un període de retorn de 50 anys.
Com a cartografia de referència s’ha emprat la base topogràfica 1:10000 de l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC). A fi de facilitar la indicació de zones afectades per part dels agents que poden intervenir en les emergències, s’ha afegit la quadrícula SOC ( Sistema d’Orientació Cartogràfica). Aquest és un sistema de lletres i números que permet localitzar un punt sobre el mapa de manera simple i ràpida.

L’objectiu és poder anar incloent en aquest atles tota aquella informació que es puguin representar cartogràficament i que pugui tenir interès per a les emergències.

A banda de poder ser emprat en emergències com poden ser recerques de persones, inundacions, etc. també es preveu que sigui una referència per als municipis en l’elaboració de la planificació de protecció civil.

Difusió de mesures d’autoprotecció per sensibilitzar a la població
Per altra banda, i en relació amb el treball de sensibilització a la població sobre l’aplicació de mesures d’autoprotecció, la Unitat de Protecció Civil del Bages en col•laboració amb la Direcció General de Protecció Civil, ha editat d’un fulletó dirigit a la ciutadania on es reflecteixen unes mesures d’autoprotecció a tenir en compte davant dels principals riscos als que estem sotmesos: incendis forestals, foc a casa, festes i revetlles, inundacions, nevades, sismes, risc químic, transport de mercaderies perilloses i risc nuclear.

Aquest fulletó es troba a disposició de tots els municipis de la comarca amb l’objectiu que sigui distribuït a la població a través de punts estratègics del municipi (centres cívics, biblioteques,...).

La distribució del fulletó es complementarà amb una exposició itinerant formada per uns panells informatius on s’hi exposen aquests mateixos consells o pautes a tenir en compte davant les emergències. Aquesta col•lecció està formada per 13 panells amb unes dimensions de 2,00 x 0,95 m. Aquesta, pot ser una eina interessant per aquells ajuntaments que han homologat recentment algun pla de protecció civil ja que poden aprofitar-la per fer difusió a la població del que suposa disposar d’aquest pla, de la organització municipal enfront les emergències i dels mecanismes de resposta que disposa l’ajuntament davant de situacions de greu risc col·lectiu.