El Consell d’Infants de Manresa estrenarà aquest dissabte, dia 20 de juny, el parc infantil dels Dipòsits Vells, una zona que s’ha remodelat enguany amb la col•laboració d’aquest òrgan de participació.
L’acte consistirà en una festa d’estrena de la zona de jocs que començarà a les 6 de la tarda amb una visita guiada al Museu de la Tècnica i que és oberta als alumnes de totes les escoles i a les seves famílies. A les 7 de la tarda, l’acte continuarà amb la presentació del parc. És previst que intervingui el president de l’Associació de Veïns de la Carretera de Santpedor, Carles Boix; representants del Consell d’Infants; i l’alcalde de Manresa, Josep Camprubí. A continuació, es lliurarà un diploma a tots els nens i nenes que han participat durant el darrer curs escolar en el Consell d’Infants i hi haurà un berenar.
Amb aquest acte es vol celebrar la instal•lació del parc infantil, la reconstrucció de la coberta del Museu de la Tècnica i la urbanització d’aquesta coberta com a espai públic. Aquestes obres han estat dirigides per l’empresa municipal Aigües de Manresa.
Durant aquest curs, les escoles del Consell d’Infants han estat convidades a participar en la projecció d’una àrea de jocs infantils a la coberta dels Dipòsits Vells, i a fer un projecte de remodelació d’un sector del Parc de Sant Ignasi.
Un total de tres escoles –La Salle, Pare Algué i Mare de Déu del Pilar– van presentar les seves idees pel parc dels Dipòsits Vells. La proposta resultant, elaborada per la unitat de Manteniment de la Via Pública de l’Ajuntament, és un recull de les tres propostes presentades. L’única variació que forçosament té el projecte definitiu és la incorporació d’un element de motricitat per a persones adultes. Els infants van tenir a la seva disposició un catàleg de jocs amb els seus respectius preus, l’assessorament tècnic de l’Ajuntament i comptaven amb un pressupost de 18.000 euros.
Pel que fa al parc de Sant Ignasi, la missió més important per a les escoles participants en el Consell d’Infants per aquest curs ha estat la confecció d’una maqueta d’una zona de jocs en aquest parc. L’Ajuntament de Manresa va organitzar una visita d’obres al sector pendent de reformar i al qual s’hi accedeix per l’entrada del carrer de Viladordis. A diferència del parc dels Dipòsits Vells, en aquest indret els infants havien de pensar en l’ordenació de tot l’espai: accessos, jocs infantils, bancs, fanals, fonts, etc.
Cada escola havia de plasmar les seves idees en una maqueta per formar part de l’exposició “Noves visions del Parc de Sant Ignasi”, que es va poder visitar durant el mes de maig a la biblioteca del Casino. Aquestes maquetes han estat valorades pels tècnics municipals i entre totes les aportacions s’elaborarà el projecte definitiu el qual s’executarà durant aquest any. Els infants han hagut de tenir en compte que el pressupost màxim d’inversió és de 18.000 euros.
Reforma de la coberta dels Dipòsits Vells
La instal•lació del parc infantil als Dipòsits Vells ha arribat després de les obres de reconstrucció de la coberta. Recordem que, per tal de garantir la impermeabilització total de l’edifici, va caldre reconstruir la coberta. Es va buidar tots els materials que hi havia des de les voltes dels Dipòsits. Es va col•locar una nova làmina impermeable, es va recol•locar les capes de grava i es va refer el sistema de drenatge de l’aigua de la pluja. Un cop complementada la pavimentació del sostre, es va edificar la plaça, de 3.000 m2. El paviment és de sauló i està diferenciat amb dos colors (gris i rogenc).
L’espai en què es va intervenir també inclou el sostre de la glorieta de despatxos i els passatges que delimiten la plaça. La suma total és de 3.600 m2. El pressupost de l’obra és de 800.000 €.
La renovació de la coberta va coincidir, en part, amb la reordenació dels espais d’un dels dipòsits de què està format l’edifici dels Dipòsits Vells, que avui és el Museu de la Tècnica.
Concretament, aquesta part del recinte, que ocupa 800 m2, acull la primera exposició monogràfica permanent dedicada a la cinteria, el nom amb què es coneixen els anomenats teixits estrets, una especialitat tèxtil relativament poc coneguda però amb una gran importància i un fort arrelament al país, sobretot a Manresa, on encara avui es produeixen una quarta part de les cintes que es fabriquen a l’estat espanyol. Les obres en aquesta part del Museu de la Tècnica van consistir en redistribuir aquests 800 m2 per exposar-hi totes les facetes de la producció del teixit de mida estreta o cinteria. El cost de les obres va ser a l’entorn de 250.000 €.