
Foto de grup del Consell d'Infants. Ajuntament Manresa
El Consell d'Infants de Manresa posa en marxa aquest dimecres 14 d'abril el Cacòmetre, una acció cívica decidida pels propis nens i nenes per recordar als propietaris de gossos que tenen l'obligació de recollir els excrements dels seus animals de la via pública. Els infants de 5è i 6è de les deu escoles que participen en el Consell d'Infants el curs 2009-2010 posaran unes banderetes amb el logo del Consell i la frase Manresa neta! a les caques de gos que trobin pels carrers de la ciutat entre els dies 14, 15 i 16 d'abril.
L'arrencada d'aquesta acció s'ha fet coincidir amb la celebració del tercer plenari del Consell, que ha tingut lloc aquest mateix dimecres al matí al Museu Comarcal de Manresa i que ha tractat sobre les barreres arquitectòniques de la ciutat. Cada escola ha analitzat un seguit de carrers del seu voltant per veure si estan adaptats, i ha plasmat els resultats en un plànol. Per fer-ho, han tingut en compte l'amplada dels carrers, si aquests estan en bones condicions, i si hi ha rebaixos. Les conclusions del Consell d'Infants es tindran en compte per acabar de perfilar les accions per millorar l'accessibilitat a escoles i instituts que es portaran a terme pròximament amb el finançament del Fons Estatal del 2010. La regidoria de Via Pública fa mesos que està treballant per perfilar aquestes accions, i el treball del Consell d'Infants completarà la seva tasca.
Campanya de la Policia Local
La posada en marxa del Cacòmetre reforçarà la tasca que porta a terme la Policia Local per detectar les infraccions relacionades amb la tinença d'animals de companyia, especialment gossos, a la via pública. En aquest sentit, el passat mes de febrer la Policia Local va portar a terme una campanya específica, i aquest mes d'abril n'iniciarà una altra.
Els objectius d'aquestes campanyes són contribuir a eradicar certs hàbits molestos per la resta de ciutadans i que estan recollits com a infracció a l'ordenança municipal de tinença d'animals domèstics, com serien dur gossos deslligats, gossos catalogats com a perillosos sense morrió i, principalment, la no recollida per part dels propietaris de les defecacions efectuades a la via pública per part dels animals. Aquesta problemàtica ha estat tramesa a la Policia Local per part de diferents entitats i agents socials que han fet palès l'incivisme de certs ciutadans a l'hora de treure a passejar els seus gossos.
Les zones de vigilància en la campanya que s'iniciarà aquest mes seran les més sensibles a aquesta problemàtica, com parcs públics, zones d'esbarjo i parcs infantils. Tot i estar encara en fase de desplegament la Policia de Districte, s'actuarà en tots aquells llocs on hi hagi o no aquesta.
El sistema de treball que durà a terme la Policia Local serà a través d'agents no uniformats, els quals poden observar la infracció in situ, imprescindible per poder denunciar a la persona infractora, cosa que amb agents amb uniforme presenta força dificultat.
Aquest sistema va donar resultats força positius en la darrera campanya duta a terme en aquest sentit durant el mes de febrer. Llavors, les vigilàncies es van centrar en diversos parcs i llocs de la ciutat com la Plaça Catalunya, el parc dels Panyos, el parc de Sant Ignasi i d'altres zones properes a llars d'infants. Els agents actuaven en dies alterns i hores diverses.
El resultat d'aquests actuacions es va concretar en l'obertura de 6 expedients sancionadors, un per dur el gos deslligat, un altre per dur un gos perillós sense morrió i quatre per no recollir les defecacions dels animals. També en un nombre elevat de casos es van corregir conductes més lleus.
S'ajorna la inauguració de les millores del parc de Sant Ignasi
Un cop acabat el plenari, la vintena d'infants membres del Consell s'havia de traslladar fins al parc de Sant Ignasi, on s'havien d'inaugurar les millores que s'hi han fet a partir de les seves aportacions. Per motius meteorològics, però, la inauguració s'ha suspès i es portarà a terme en una nova data, encara per determinar.
Recordem que al curs 08-09 el Consell d'Infants va participar en la projecció d'una àrea de jocs infantils a la coberta dels Dipòsits Vells, que es va inaugurar en acabar el curs escolar, i es van encarregar la confecció d'una maqueta per escola d'una zona de jocs del parc de Sant Ignasi. Els infants van haver de pensar en l'ordenació de tot l'espai: accessos, jocs infantils, bancs, fanals, fonts, etc. Les maquetes, que van formar part de l'exposició Noves visions del Parc de Sant Ignasi, van ser valorades pels tècnics municipals i entre totes les aportacions es va elaborar el projecte definitiu. Els infants van haver de tenir en compte que el pressupost màxim d'inversió era de 18.000 euros. Les escoles que van participar en aquesta acció el curs passat van ser Ave Maria, El Pilar, Joviat, La Font, La Salle, Oms i de Prat, Pare Algué, Puigberenguer, Renaixença, Sant Ignasi, Santa Rosa de Lima, Sèquia, Vedruna, Jeroni Moragas i Pare Ignasi Puig.
Altres accions cíviques
Durant aquest curs escolar, el Consell d'Infants també té previst sortir al carrer a posar multes simbòliques als vehicles mal aparcats i que entorpeixin el pas dels vianants i de les persones amb dificultats de mobilitat i fer un toc d'alerta a la ciutadania que deixa les deixalles i els residus fora del seu lloc corresponent.
Les escoles que formen part aquest curs del Consell són: Bages, Jeroni Moragas, Joviat, La Renaixença, La Salle, La Sèquia, Pare Algué, Pare Ignasi Puig, Sant Ignasi i Santa Rosa de Lima.
Funcionament del Consell
El Consell d'Infants és un espai de participació pensat perquè els nens i nenes de Manresa puguin expressar les seves idees i proposar accions que ajudin a millorar la nostra ciutat, que es va constituir el novembre del 2007.
D'on surt
La creació del Consell d'Infants és una de les propostes sorgides dels debats del Projecte Educatiu de Ciutat (PEC) i de les escoles participants en el PEC dels Infants. El projecte s'inspira en l'experiència participativa que es va iniciar el 1991 a la ciutat italiana de Fano amb el nom de La Ciutat dels Infants (Francesco Tonucci).
Parlar, escoltar, fer
La creació del Consell d'Infants implica el compromís de l'Ajuntament d'escoltar les opinions i idees dels nens i nenes i de dur a terme alguna de les seves propostes.
Objectius
- Tenir en compte l'opinió dels infants a l'hora de decidir quina Manresa volem.
- Fer una ciutat integradora, que atengui les necessitats i els desitjos dels nens i nenes.
- Contribuir a desenvolupar en els infants capacitats que els ensenyin a dialogar, escoltar, pactar, col·laborar...
- Afavorir el coneixement dels valors democràtics i que aprenguin a ser ciutadans actius i compromesos amb la ciutat.
Funcionament
Formen part del Consell els alumnes de 5è i 6è de primària de les escoles de Manresa. Els representants són triats a l'aula i es reuneixen al llarg del curs escolar per tractar temes relacionats amb el municipi. De cada escola hi participa un alumne de 5è i un de 6è. La participació de les escoles és voluntària.
Formen part del Consell els alumnes de 5è i 6è de primària de les escoles de Manresa. Els representants són triats a l'aula i es reuneixen al llarg del curs escolar per tractar temes relacionats amb el municipi. De cada escola hi participa un alumne de 5è i un de 6è. La participació de les escoles és voluntària.