
El Dr. Antoni Plasència durant la seva intervenció. FUB
El 13 d'abril es va celebrar la conferència "La Llei de salut pública i les seves implicacions per als professionals i per l'administració local", organitzada per la Fundació Universitària del Bages. L'acte, presentat per Marta Vilanova, professora de salut pública de la FUB, va comptar amb la presència del Director general de salut pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el Dr. Antoni Plasència.
El passat mes de d'octubre el Ple del Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat la Llei de Salut Publica de Catalunya, la llei més important en matèria de sanitat que ha aprovat el parlament des de l'any 1990. Amb aquesta Llei el Govern es compromet a fer de les accions i els serveis un dret dels ciutadans a l'hora que situa la salut pública al capdavant de les prioritats del govern i confirma la importància d'abordar la salut no només des de l'atenció a la malaltia, sinó treballar la salut des d'una visió integral, incloent la promoció de la salut, la prevenció, la salut laboral i la mediambiental.
En la conferència, el Dr. Plasència va posar en context la salut pública, explicant-ne els nivells i àmbits d'actuació que la determinen. Va apuntar la seva eficiència, en quant a la seva capacitat per promoure el creixement econòmic i per tant, l'enfortiment de la sostenibilitat financera dels sistemes de salut.
Amb la nova llei, la salut pública esdevé una prioritat en el pla del Govern, en termes de salut laboral, salut mediambiental i seguretat alimentària. Plasència va subratllar que amb la nova llei es vol donar visibilitat a la salut pública.
Per a la seva implementació cal una vinculació directa al territori, amb els municipis, els ciutadans i les entitats, els sectors econòmics i socials, els professionals i les universitats. La llei preveu una reforma organitzativa, amb major capacitat executiva, per a la cooperació i coordinació de recursos públics provinents de la Generalitat, ajuntaments i diputacions. Igualment s'executaran unes polítiques i unes prestacions individuals i col•lectives, per tal d'acomplir amb el seu objectiu prioritari, que és la promoció, la prevenció i la protecció de la salut pública.
La conferència va comptar amb la presència d'una vuitantena de persones, entre les quals hi havia professionals de la salut pública (tècnics, veterinaris, infermeres, metges, psicòlegs, farmacèutics...), gestors i responsables de l'administració local.