
Luís Recuenco va participar dimecres en una conferència organitzada per les entitats i partits que formen la Plataforma de Defensa de les Pensions sobre el futur de les pensions a l'auditori de la Plana de l'Om de Manresa. El professor va destacar diversos punts sobre el sistema actual de pensions i el seu futur. Espanya es gasta entre 3 i 4 punts menys del PIB per les pensions, comparant-ho amb la mitjana de la UE 15 i la pressió impositiva a Espanya està en uns 10 punts menys que la de la UE 15. Qui és beneficia d'aquesta menor pressió és fonamentalment els bancs, les grans empreses i les grans fortunes. Els impostos per la gent treballadora i classe mitjana són similars als altres països. Recuenco va destacar que les pensions a diversos països no es paguen solament amb les cotitzacions a la Seguretat Social, sinó també amb els pressupostos dels estats.
A nivell de política domèstica, el professor va destacar que la Comissió d'experts creada pel PP per estudiar la sostenibilitat de les pensions estava molt desequilibrada: de les 12 persones que les composaven, 8 pertanyien a bancs i asseguradores. Molts d'aquests experts és van equivocar de llarg en les previsions que pronosticaven per ja fa anys el col·lapse del sistema de pensions.
Recuenco defensa avançar cap un sistema econòmic i productiu, i un estat del benestar com els dels països del nord d'Europa. És fonamental la incorporació de la dona al treball, això vol dir més cotitzacions, i per això defensa la creació d'escoles bressol públiques i de sistemes d'atenció a la dependència. També va destacar que els fons de pensions privats depenen de l'evolució de les inversions i de la borsa i moltes vegades tenen pèrdues i no garanteixen ni l'increment de l'IPC. A més comporten que una part dels recursos han de destinar-se a la gestió del sistema. Són sistemes pels que poden pagar-los, són insolidaris i no redistributius.
El professor de la Universitat Pompeu Fabra considera fonamental la mobilització dels pensionistes i del conjunt de la ciutadania per influir en l'adopció de mesures positives sobre el sistema de pensions.