El futur de les pensions depèn de la voluntat política

El professor universitari Luís Recuenco va una conferència organitzada per la Plataforma de Defensa de les Pensions

Publicat el 13 de juny de 2013 a les 16:38
Luís Recuenco durant la conferència. Foto: Sussi Garcia

Luís Recuenco va participar dimecres en una conferència organitzada per les entitats i partits que formen la Plataforma de Defensa de les Pensions sobre el futur de les pensions a l'auditori de la Plana de l'Om de Manresa. El professor va destacar diversos punts sobre el sistema actual de pensions i el seu futur. Espanya es gasta entre 3 i 4 punts menys del PIB per les pensions, comparant-ho amb la mitjana de la UE 15 i la pressió impositiva a Espanya està en uns 10 punts menys que la de la UE 15. Qui és beneficia d'aquesta menor pressió és fonamentalment els bancs, les grans empreses i les grans fortunes. Els impostos per la gent treballadora i classe mitjana són similars als altres països. Recuenco va destacar que les pensions a diversos països no es paguen solament amb les cotitzacions a la Seguretat Social, sinó també amb els pressupostos dels estats.
 
A nivell de política domèstica, el professor va destacar que la Comissió d'experts creada pel PP per estudiar la sostenibilitat de les pensions estava molt desequilibrada: de les 12 persones que les composaven, 8 pertanyien a bancs i asseguradores. Molts d'aquests experts és van equivocar de llarg en les previsions que pronosticaven per ja fa anys el col·lapse del sistema de pensions.
 
Recuenco defensa avançar cap un sistema econòmic i productiu, i un estat del benestar com els dels països del nord d'Europa. És fonamental la incorporació de la dona al treball, això vol dir més cotitzacions, i per això defensa la creació d'escoles bressol públiques i de sistemes d'atenció a la dependència. També va destacar que els fons de pensions privats depenen de l'evolució de les inversions i de la borsa i moltes vegades tenen pèrdues i no garanteixen ni l'increment de l'IPC. A més comporten que una part dels recursos han de destinar-se a la gestió del sistema. Són sistemes pels que poden pagar-los, són insolidaris i no redistributius.
 
El professor de la Universitat Pompeu Fabra considera fonamental la mobilització dels pensionistes i del conjunt de la ciutadania per influir en l'adopció de mesures positives sobre el sistema de pensions.