El govern porta al Ple el Pla Director de Participació Ciutadana

El text planteja sis àmbits d'actuació amb vint estratègies per desenvolupar adreçades a reforçar els processos d'implicació dels ciutadans en la vida política

Publicat el 18 de juliol de 2012 a les 17:55

L'equip de govern de l'Ajuntament de Manresa portarà al ple de dijous l'aprovació del Pla Director del Participació Ciutadana, un instrument que permetrà analitzar, reordenar i planificar els canals, espais i processos que conformen la política de participació i de qualitat democràtica de la ciutat, proposant estratègies i accions. Un text que respon a un model de participació que es basa en la proximitat, la transparència, el contingut, la flexibilitat, el diàleg permanent amb els ciutadans i el seguiment constant dels temes.

El Pla arriba després que la regidoria de Participació Ciutadana hagi posat en marxa les noves directrius per reforçar durant aquest mandat la implicació dels ciutadans en la vida pública de Manresa. Ho va fer presentant els eixos de treball que inclouen la presentació d'un model de participació ciutadana, que va ser aprovat per resolució del 15 d e maig passat; d'aquest pla director, que se sotmetrà dijous a la votació del Ple; i de la revisió del reglament actual de participació ciutadana –en fase de tràmit- amb l'objectiu d'adequar-lo a les necessitats de la participació de la ciutat.

El govern ha buscat el màxim consens possible entre els grups municipals a l'entorn d'aquest pla director amb l'objectiu d'avançar en la millora de la qualitat democràtica de la ciutat. Aquest Pla és un text on s'hi plantegen sis àmbits de treball amb vint estratègies a desenvolupar i amb accions encaminades a treballar per la qualitat dels processos participatius que s'hi realitzen. És també una eina que busca consolidar els espais de participació existents, aportar efectivitat a les sessions del consells, i obrir nous canals de comunicació i participació, entre molts altres objectius.

El Pla Director de Participació Ciutadana
El Pla Director de Participació Ciutadana és un document on es defineix un model que es basa en un diàleg permanent entre govern i ciutadans amb corresponsabilitat en tot allò que passa a la ciutat, i on el govern municipal impulsa i posa a disposició dels ciutadans òrgans de participació estables (Consell de Ciutat, consells de districtes i consells sectorials).

A més a més, és un pla per desplegar uns processos de participació puntuals amb objectius definits i potenciar uns canals de comunicació per vetllar i assegurar la funció informativa, comunicativa i consultiva; amb voluntat de garantir eficiència i qualitat en les actuacions públiques.

El text del pla director explica els objectius, els detalls del seu proc&eacut e;s d'elaboració, un recull dels òrgans de participació desenvolupats en els darrers any amb les seves potencialitats i debilitats, i la necessitat de crear un nou model basat en noves estratègies i actuacions.

El Pla defineix sis àmbits de treball: l'organització municipal de la participació, els processos i canals de participació ciutadana, els espais de participació ciutadana com els consells i els òrgans estables, l'aportació de la ciutadania individual, la informació i comunicació relativa a la participació, i l'àmbit de l'Associacionisme i polítiques de suport al teixit associatiu.

Els sis àmbits de treball definits tindran un total de vint estratègies a desenvolupar en diferents actuacions que es poden resumir així:

L'organització municipal de la participació

  • Revisió del Reglament de Participació Ciutadana (RPC)
  • Definir els criteris de la política municipal de participació des d'un plantejament estratègic.
  • Planificar la participació, tècnicament, des de i per a tots els departaments.
  • Revisar anualment els Pla Director de Participació amb la informació recollida durant la seva execució.

Processos i canals de participació ciutadana

  • Treballar per la qualitat dels processos participatius que es realitzen.
  • Consolidar els espais de participació existents com a eix estable del model de participació de Manresa.
  • Garantir un model de participació inclusiu en els processos participatius.

Espais de participació ciutadana, Consell i òrgans estables

  • Incrementa r el valor dels Consells de participació municipals, tant per als seus membres com per a l'òrgan municipal que el crea o que n'és responsable.
  • Fer els consells més útils i eficients: facilitar eines, tècniques, habilitats, organització i planificació, que aportin afectivitat a les seves sessions.
  • Afavorir que els diferents òrgans de participació col•laborin i es complementin entre ells.

L'aportació de la ciutadania individual

  • Estendre a la ciutadania no organitzada la possibilitat d'exercir aquells drets que el vigent Reglament de Participació limita i només permet a les entitats ciutadanes.
  • Fomentar l'assistència de persones a títol individual (no representants de cap organització) tant als consells com als processos de participació ciutadana.
  • Crear nous canals completament diferents per fer arribar la informació i promoure la participació de persones que actualment participen.
  • Promoure la consulta ciutadana i la iniciativa com a mecanismes que prioritzen la capacitat ciutadana de forma part de la presa de decisions.

Informació i comunicació relativa a la participació

  • Millorar l'ús de la pàgina web municipal.
  • Millorar la informació que es transmet actualment dels consells i altres mecanismes de participació en el web municipal i/o en altres canals de comunicació.
  • Diversificar els mitjans d'informació que s'utilitzen per difondre les experiències participatives per tal d'arribar a un públic més ampli.
  • Ampliar l'ús ciutadà dels mecanismes de participació fent-ne una divulgació adequada.

Associacionisme i polítiques de suport al teixit associatiu

  • Crear un servei integral d'assessorament a les entitats i voluntariat. Donar suport a l'enfortiment de les entitats, més enllà de suport econòmic i d'infraestructura.
  • Promoure la coordinació entre entitats.

"Volem fomentar la implicació dels ciutadans"
La regidora de Participació Ciutadana, Àuria Caus, assegura que l'objectiu del govern en aquest àmbit és "consolidar la participació i fomentar la implicació dels ciutadans en la vida pública de la ciutat", i afegeix que ‘'ho farem reforçant la participació ciutadana en els òrgans de participació estables; potenciant processos participatius puntuals, amb finalitats concretes, i començant a engegar una nova línia de participació virtual."

La regidora afirma que "la voluntat és potenciar la informació que, des de l'Ajuntament, es proporciona als ciutadans, i promoure el diàleg i el debat amb els ciutadans", i que amb l`aplicació del nou model de participació ‘'volem generar una relació contínua de comunicació i confiança entre Ajuntament i ciutadans".