
Isidre Fainé recollint la Creu de Sant Jordi de mans de José Montilla. Andrés Aznar
Un total de 32 personalitats i 13 entitats han rebut la Creu de Sant Jordi en un acte aquest dimecres al vespre presidit pel president José Montilla. Entre els guardonats, destaquen Isidre Fainé i Casas, president de la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, els fiscals José María de Mena Álvarez i Carlos Jiménez Villarejo, l'empresari ramader Jaume Alsina Calvet, la mecenes Montserrat Carulla i Font i l'educadora Maria Lluïsa Ferrer i Martínez. L'Il·lustre Col·legi de Notaris de Catalunya, la Llotja de Reus i el Memorial dels Treballadors de Seat, són algunes de les entitats guardonades. En l'inici de l'acte, el president Montilla ha demanat un minut de silenci en record de Juan Antoni Samaranch.
En l'àmbit polític, jurídic i financer, han rebut el guardó Alberto Aza Arias, cap de la Casa de Sa Majestat el Rei; Isidre Fainé i Casas, president de la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona; Agustí Maria Bassols i Parés, advocat i polític; Josep Fornas i Martínez, assessor fiscal, editor i polític; José Antonio González Casanova, polític, jurista i escriptor; Manuel López Lozano, jurista i polític; els fiscals José María de Mena Álvarez i Carlos Jiménez Villarejo, i David Moner Codina, advocat i dirigent esportiu.
En l'àmbit empresarial han recollit el distintiu Jaume Alsina Calvet, veterinari i empresari ramader; Carles Sumarroca Coixet, pèrit industrial i empresari, i Salvador Gabarró Serra, enginyer industrial i directiu d'empresa.
En l'àmbit cultural s'ha distingit Joaquim Díaz i Muntané, actor i director de doblatge; Maria Àngels Falquès Avril, activista cultural i política i editora; Tomàs Gil i Membrado, músic; Jordi Gumí i Cardona, fotògraf; Manuel Oltra i Ferrer, compositor; Helena Cambó i Mallol, mecenes; Montserrat Carulla i Font, empresària i mecenes; Jordi Porta Ribalta, promotor cultural; Maria Teresa Miralles, locutora de ràdio, i Joan Vila Grau, pintor i vitraller.
En l'àmbit de les lletres, s'han distingit Teresa Maria Castanyer i Bachs, lingüista; Francesc González Ledesma, escriptor, periodista i advocat; Teresa Juvé Acero, pedagoga i escriptora, i Manuel Pérez Bonfill, escriptor i professor de llengua i literatura. A més, ha pujat a recollir el guardó el religiós caputxí Joan Botam i Casals.
Pel que fa a les ciències, s'ha guardonat Josep Maria Codina i Vidal, físic; Joan Rosell Sanuy, geòleg; María Dolores Juliano Corregido, antropòloga social; Maria Pàrraga Escolà, educadora i experta en trastorns de l'aprenentatge, i Maria Lluïsa Ferrer i Martínez, educadora i directiva de serveis socials.
Les tretze entitats guardonades han estat l'Associació de Mestres Rosa Sensat, l'Associació del Via Crucis Vivent, la Casa Catalana de Saragossa, el Casino Unió Comercial, l'Esbart Català de Dansaires, l'Escola Valenciana – Federació d'Associacions per la Llengua, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, l'Il·lustre Col·legi de Notaris de Catalunya, la Llotja de Reus, el Memorial dels Treballadors de Seat, l'Orde de la Mercè, la Societat Coral La Badalonense i la Unió Catalana d'Hospitals.
Maria Lluïsa Ferrer i Martínez, educadora i directiva de serveis socials, ha parlat en nom dels guardonats i ha assegurat que han treballat durant la seva vida "sense saber que l'esforç se'ls seria reconegut, però amb amor". Ferrer ha afegit que en aquests moments "una mica agredolços", aquest premi és una "alenada d'aire fresc per seguir lluitant pels ideals".
La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat. El guardó, es va crear l'any 1981 per distingir les persones naturals i jurídiques en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.
Montilla es refereix a l'autogovern i la "dignitat" del poble
Durant el discurs de cloenda de l'acte, el president Montilla s'ha referit a les creus de Sant Jordi com "l'oportunitat per subratllar determinats valors del nostre tarannà col·lectiu". Ha dit que "més enllà de les conjuntures polítiques i el soroll interessat", hi ha una "realitat perenne d'un poble amb una història mil·lenària de cultura i llengües reconegudes" i d'una "voluntat d'autogovern expressada a través de la seva primera institució, la Generalitat".
Montilla ha afegit que el nostre poble i les nostres institucions "volen creure" que la seva "voluntat d'autogovern expressada democràticament amb un respecte escrupulós per l'ordenament jurídic" serà "respectada".
El president ha conclòs dient que el nostre és un poble que "sempre que ha caigut, ha sortit en defensa de la seva dignitat" i que "està disposat a tornar-ho a fer tants cops com faci falta" perquè són "els seus drets i perquè ha expressat prou clara i col·lectivament quines eren les seves aspiracions".