El Pare Abat de Montserrat amb els 50 anys de Joviat

Inclou text íntegre de la conferència del Rdm. P. Josep M. Soler

Publicat el 26 de març de 2010 a les 17:31

El Rdm. P. Josep M. Soler amb Jordi Vilaseca durant la seva intervenció. Escola Joviat

Aquest dijous, 25 de març, a l'auditori de la Fundació Caixa Manresa va tenir lloc la conferència "Els valors de l'educació avui", a càrrec del Rdm. P. Josep M. Soler, Abat de Montserrat. Conferència oberta a tothom i emmarcada dins dels actes del 50è aniversari de la fundació de l'Escola Joviat que es celebra durant tot l'any 2010.

El pare abat va començar la conferència fent referència a l'escut de l'Escola i va seguir amb l'oratòria que seguidament teniu:

Conferència
"L'escut de l'escola Joviat és un llibre obert sense text amb una brúixola que indica el nord, símbol i programa de futur de l'escola, les especialitats, les capacitats, els mestres, els alumnes, les matèries… cada a l'alumne que la segueix ha d'anar omplint les pàgines en blanc d'aquest llibre, tot orientat cap al nord, cap a uns valors, cap a un codi ètic que faci créixer a les persones a nivell intel·lectual i de coneixements tècnics i artístics, i també ajudant a la seva maduració moral, en aquest cas el nord són uns valors que en aquesta escola arrelats a d'humanisme cristià que deriva del missatge de Jesús de Nazaret en el seu evangeli.

Joviat dóna una importància de primera ordre a aquets valors i s'esforça a posar-los en pràctica.

Els valors a l'escola ha experimentat una crisi important i l'educació del nois i noies del nostre país se n'ha ressentit molt.

La catedràtica de filosofia moral de l'UAB i exsenadora, Victòria Camps, va escriure "l'educació ha perdut el nord" ha caigut en la indefinició hi ha oblidat el seu objectiu Fonamental "la formació de la personalitat, molt important és tornar als valors".

Aquestes paraules comparteixen una situació força general, i no s'ha donat en tots els centres, alguns amb més o menys grau.

L'escola és una transmissora important de valors, ambdues no exhaureixen la responsabilitat de la societat. Tant la família com l'escola han perdut el monopoli. El paper de la societat en el seu conjunt és decisiu en l'educació dels valors, depèn cada vegada més del clima moral que es respira socialment.

Aquesta transmissió no és fàcil, perquè la societat no hi ajuda massa a fer-ho, sinó més aviat al contrari.

Adela Cortina, catedràtica d'ètica de la Universitat de València escrivia "qui es proposi educar per fer que els nens, adolescents i joves siguin persones preocupades per  construir una vida solidaria preparades per reclamar els seus drets i assumir les seves responsabilitats la societat valora l'espectacle, temps lliure, el joc, l'esport, el consumisme..." una societat que dóna l'esquena a l'esforç, al treball constant, al compromís assolit responsablement i es pregunta, a llarg termini com es poden forjar amb aquests elements uns ciutadans preocupats perquè la seva societat sigui justa, -aquesta radiografia continua sent vàlida i de mica en mica portar una correcció a aquest panorama- no cal descoratjar-se i cal continuar treballant.

Davant dels reptes de la societat, família i escola s'ha de treballar conjuntament i els que tenen la responsabilitat en el lleure, els esports, els esplais, etc. hi ha una part que depèn també dels mitjans comunicació, dels gestors d'Internet i dels fabricants dels vídeojocs, etc. per això cal que les administracions públiques i els creadors d'opinió també exerceixin la seva responsabilitat.

L'educació dels pares és decisiva per la formació dels fills i no ho poden traspassar tot a l'escola, els pares han de treballar amb els professors amb tot el que fa a l'educació dels fills, educar no vol dir satisfer sempre el desig de l'alumne, cal establir una relació sovintejada i fluida basada en la cooperació i el diàleg.

Cal ensenyar aquells valors que els catalans, europeus compartim: la dignitat de tota persona ha de ser respectada, la tolerància és una virtut i la discriminació s'ha de rebutjar, dir la veritat és èticament millor que dir una mentida...

Silenciar els valors ètics a les escoles és fer que els més joves estiguin exposats a altres valors que no són els dels seus educadors.

L'escola ha de discernir els béns que donen sentit a la vida, i en aquest aspecte és important l'aportació de les humanitats perquè l'escola neutre no existeix, el professorat transmet una educació relacionada amb l'ètica.

L'escola té una funció específica en la revitalització ètica de la societat, l'educació de la voluntat i dels sentiments arrelen en el caràcter de la persona i segons els principis ètics tindran uns valors o uns altres.

Valors esmentats autors recents són: honestedat, hàbit de l'esforç, la constància, la responsabilitat, el goig per la feina ben feta, la utilització raonable de la llibertat, la tolerància, el respecte mutu, la solidaritat, amabilitat, amistat, convivència, civisme, la pau, cultura pel medi ambient… valors transversals que sintonitzen amb l'evangeli cristià.

A l'escola una atenció tutorial personalitzada, l'autoritat ajuda a créixer, a desenvolupar-se, ha de tenir en compte tota la realitat de la persona, creixement personal i fer-los descobrir les seves aptituds, qualitats i limitacions.

L'escola ha d'ensenyar a pensar i afavorir la reflexió i s'ha de redescobrir l'humanisme per no perdre el nord i la qualitat d'un país depèn de la qualitat dels seus habitants
".