
Vaques pasturant al Parc Natural de Montserrat. Mar Martí
L'Obra Social de Caixa Catalunya ha presentat aquest dimecres el projecte "Guardabosc - Montserrat" de pastura de boví en extensiu a l'espai natural de Coll de Can Maçana (El Bruc), situat a la muntanya de Montserrat. El projecte fa vuit anys que va iniciar-se a diferents finques de la cara nord de Montserrat i amb la incorporació de la finca de Caixa Catalunya s'espera obtenir una zona de prop de 900 hectàrees de prats i pastures que funcionaran com una franja de seguretat en cas d'incendis forestals i que quedarà inclosa dins dels límits del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. El ramat que pastura varia entre els 45 i 60 exemplars segons l'època de l'any i és de la raça bruna dels Pirineus.
El projecte pilot s'executarà durant tres anys, fins al 2012, i l'objectiu és mitjançant l'aprofitament de l'alimentació dels animals fer una gestió natural del paisatge i permetre controlar de forma "natural" i "econòmica" l'excés de sotabosc, segons ha explicat Miquel Rafa, director de medi ambient de l'Obra Social de Caixa Catalunya.
Com ha explicat Ramon Solé, president de l'ADF de Marganell, a les zones on ja fa temps que es desenvolupa aquest tipus de pastura el sotabosc "ha canviat" i ja és una zona "de pastura". Segons Solé amb aquestes zones d'obertura s'aconsegueix "frenar molt la violència dels incendis".
L'animal que s'ha triat per al projecte és la vaca de raça bruna dels Pirineus, una raça rústega que "s'ho menja tot", ha expressat Rafa. A més, la vaca fa una acció "doble" que és la de "menjar" i també "trepitjar i obrir el sotabosc".
La pastura s'ordena mitjançant vailets elèctrics mòbils que es van desplaçant un cop la zona ha estat suficientment pasturada i trepitjada. A més, segons ha explicat el president de l'ADF de Marganell, a banda d'ajudar en el tema de la prevenció d'incendis aquest projecte també aporta que "la gent del territori es quedi a la zona" i "es puguin arribar a guanyar la vida".
Un dels ramaders que pasturen les vaques per Montserrat, Jordi Marimon, ha explicat que l'experiència "no és tan fàcil com sembla", ja que es tracta d'animals que "han vingut de la muntanya" que "s'han hagut d'aclimatar" i que se'ls ha d'"ajudar amb complements alimentaris". A més, els animals també "corren perill", ja que la zona és "perillosa".
El cost econòmic d'aquest tipus de pastura és "baix" en comparació al cost que suposaria fer-ho de forma mecànica. Amb maquinària, el cost d'aquesta tasca seria aproximadament de 1050 euros per hectàrea i amb la ramaderia extensiva es reduiria als 230 euros per hectàrea.
Vedella ecològica de Montserrat
Amb el projecte també es vol impulsar la vedella ecològica de Montserrat, ja que la pastura de les vaques permet criar vedells per comercialitzar-ne carn ecològica. La Societat Agrària de Transformació Bages i els propietaris de les finques estan fent tràmits per donar una major sortida comercial a aquest producte per obtenir una Indicació Geogràfica Protegida que identifiqui la vedella ecològica de Montserrat.