
El vi del Bages és un dels emblemes del producte propi a la comarca. Un sector que va passar moments molt baixos durant gairebé tot el segle XX i que ha ressorgit amb força en els darrers anys. El Bages ha estat històricament una comarca vinatera que, en el passat, havia arribat a tenir fins a 27.000 hectàrees de vinya i, en conseqüència, molta producció. La plaga de la fil·loxera va matar gairebé totes les vinyes, tot i que després el seu conreu es va acabar recuperant. Va ser l'arribada de les industries i les colònies tèxtils, en què la gent va abandonar el camp per la fàbrica, el que va fer retrocedir el conreu de la vinya fins al límit de la seva desaparició. Però a partir dels anys 80 alguns cellers comencen a recuperar i potenciar la vinya i el vi a la comarca. Una feina que culmina l'any 1995 amb la creació de la Denominació d'Origen Pla de Bages.
La denominació d'origen va ser un nou punt de partida pel món del vi al Bages. Per Joan Francesc Baltiérrez, secretari de la DO Pla de Bages, la denominació ha significat l'elaboració de vins de diverses varietats amb una qualitat cada vegada més alta. Una evolució que es confirma en l'actualitat en que els vins de la DO tenen un nivell extraordinari. Paral·lelament ha crescut l'extensió de vinyes, la producció de vi i el nombre de cellers, que ha passat dels 5 inicials als 11 actuals. La recuperació de la producció de vi de Picapoll, varietat de raïm pròpia de la comarca, ha estat un dels projectes clau dins l'evolució de la DO Pla de Bages. Una varietat que s'ha millorat amb aquests anys, fent una selecció natural entre diversos ceps de Picapoll de la comarca. Un procés, de 8 anys de durada, que ha fet guanyar en qualitat el Picapoll, fent-se un lloc entre el cultiu de les varietats foranies a la comarca.
El moment actual de crisi afecta la majoria de sectors, també el del vi tot i que de manera menys acusada gràcies a l'exportació i a la mida dels cellers. Un vi comarcal que resisteix i que no va patir pels boicots de productes catalans de fa pocs anys, tot i que l'índex de vendes a l'Estat Espanyol generalment ja no és gaire alt. Segons el secretari de la DO, la majoria de petits cellers de la comarca comercialitzen el vi directament o en punts de venda pròxims, un fet que els ajuda a vendre unes produccions més aviat modestes. En canvi, són els cellers més grans els que han trobat l'exportació com un antídot a la crisi. Malgrat que continuen prioritzant la venda al mercat comarcal i català, diversos productors ja estan introduint els seus vins en diversos mercats europeus, d'Estats Units i d'Àsia.
El coneixement dels vins en indrets llunyans que coincideix amb l'augment del coneixement del vi del Bages arreu de Catalunya. El sector vinater a Catalunya ha tingut sovint els seus referents populars en indrets com el Penedès o el Priorat, un fet que segons Baltiérrez ara està canviant gràcies a noves campanyes de promoció. L'INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi) ha impulsat campanyes en que es promocionen conjuntament les diverses denominacions d'origen de Catalunya. Això ha fet créixer la distribució de vins catalans en general a botigues especialitzades i a la restauració. Aquest interès pels vins catalans ha fet que els distribuïdors s'hagin espavilat per tenir una oferta diferent que vagi més enllà dels vins més coneguts com els del Penedès o els del Priorat, oferint vins d'altres denominacions entre les quals s'hi pot comptar la del Bages.
L'evolució positiva encoratja la DO Pla de Bages a continuar amb nous projectes de futur. Uns projectes que passen per potenciar i recuperar altres varietat autòctones de la comarca. És per això que actualment s'estan estudiant les varietats pròpies del Picapoll Negre i el Mandó per a produir, de cara al futur, vi de qualitat a partir d'aquest tipus de raïm. Unes especies autòctones que havien quedat arraconades en el passat perquè, tot i produir vi de qualitat, feien poca producció de raïm.
En l'etapa passada del vi al Bages es prioritzava la quantitat. El moment actual basat més en la qualitat que no en la quantitat, ha portat entre d'altres coses a la recuperació de les varietats autòctones. Per Joan Francesc Baltiérrez, tot això busca aconseguir una gamma de vins cada vegada més amplia per acontentar tots els paladars, però també retornar als orígens recuperant l'autenticitat de les coses de la pròpia terra.