Els Mossos desallotjaran els membres de la PAHC que estan tancats a CX

Els agents han arribat amb una ordre judicial de desallotjament i els activistes s'han negat a abandonar l'oficina de la Ben plantada

Publicat el 29 de gener de 2015 a les 17:10

Mossos d'Esquadra a la porta de l'oficina de CX, mentre a l'interior informaven als tancats. Foto: Pere Fontanals


La desena de membres de la PAHC que aquest dijous al matí han ocupat l'oficina de CatalunyaCaixa de la Ben plantada a Manresa seran desallotjats les properes hores pels Mossos d'Esquadra. Aquesta tarda els agents han anat a l'oficina amb una ordre judicial de desallotjament per informar els activistes que si es negaven a sortir del banc, cometrien un delicte per desobediència judicial. Tot i l'avís de la policia, els tancats s'han negat a sortir, i els agents han marxat advertint que, a partir de llavors, podien anar-hi a qualsevol hora a desallotjar-los.

A fora de l'oficina hi ha una trentena d'activistes més que s'han conjurat per aguantar fins a l'arribada dels Mossos per al desallotjament. "Oferirem resistència pacífica. L'objectiu de la dació no l'aconseguirem avui, però hem de fer que es vegi qui són els opressors i qui els oprimits", deia un dels seus membres a la resta després de saber que els companys seran desallotjats.

Cal recordar que una quarantena de membres de la PAHC han portat a terme aquest dijous al matí una acció en aquesta oficina de CatalunyaCaixa per reclamar la dació en pagament de l'habitatge d'una família amb dos fills de 5 i 8 anys. Una desena d'aquests activistes s'ha quedat a l'interior del banc després que els responsables de CX hagin decidit tancar l'oficina al públic a causa de l'ocupació. La PAHC ha anunciat que no es mourà fins que no s'aconsegueixi la dació sobre l'import pendent d'uns 182.000 euros.

Poc després han arribat quatre patrulles dels Mossos d'Esquadra que han identificat els ocupadors i que han intentat fer de mitjancers entre la PAHC i els responsables de l'oficina de CX. Els responsables de l'oficina han presentat denúncia als jutjats, i el jutge ha dictat ordre de desallotjament.

Durant tot el dia, els membres de la PAHC que es troben a l'interior de l'oficina denuncien que el vigilant de seguretat no els deixa anar al bany ni fer-se entrar menjar ni beguda des de fora.

Un inconvenient en plena operació de compra de CX per part de BBVA
"No ens mourem d'aquí fins que no aconseguim la dació en pagament per a Mohamed i Sanae, i els seus dos fills de 5 i 8 anys", comentaven dos portaveus de la PAHC a Manresainfo.cat. La família, que viu a Manresa, es va començar a trobar amb dificultats per pagar la hipoteca "fa 1 any i mig, quan la Sanae va perdre la feina". "A partir de llavors -continuen explicant els membres de la PAHC- van començar a negociar una sortida amb el banc que els deia que una dació en pagament era factible". La demanda de papers i comprovants va allargar la situació "fins que el passat mes de desembre, CatalunyaCaixa els va demanar que tinguessin tots els papers a punt per signar l'acord".

El problema va arribar llavors quan, segons les explicacions de la PAHC, els responsables de l'entitat els van proposar "un acord d'espera de tres mesos". Això vol dir que durant tres mesos el banc no els exigiria els 182.000 euros de deute ni demanaria seu desallotjament, i la família es comprometia a no portar a terme cap acció reivindicativa davant de l'oficina. "Aquest acord que proposava el banc buscava donar-se temps per acabar l'operació de compra de CatalunyaBanc per part del BBVA, i que aquest cedís la gestió dels seus actius tòxics a Blackstone Real Estate", expliquen des de la PAHC. Després que la família es negués a signar l'acord, els membres de la PAHC també es van reunir amb els responsables de l'oficina que els van assumir el que ja imaginaven: "no us podem assegurar a que Blackstone respecti el pacte sobre la dació". "O sigui, era patir tres mesos més, i començar una nova negociació de zero amb una empresa que ni té oficines ni té seu física coneguda", expliquen.

L'ocupació continuarà fins que no s'arribi a un acord, han explicat els activistes. "El matí, la tarda i la nit, si cal", han conclòs.