En marxa un programa per combatre el fracàs escolar

El projecte “Voluntariat per l’aprenentatge”, desenvolupat com un treball conjunt entre l'Ajuntament de Manresa i diverses entitats ciutadanes, s'iniciarà el dilluns 22 d'abril amb un grup d'alumnes de 6è de primària de la ciutat

Publicat el 04 d’abril de 2013 a les 16:46
Presentació del programa contra el fracàs escolar. Foto: AjM

La regidoria de Serveis Socials, Acollida i Cooperació de l'Ajuntament de Manresa i les entitats i institucions que integren la Xarxa d'Inclusió Social de Manresa posaran en marxa el programa "Voluntariat per l'aprenentatge", que té per objectiu donar suport a alumnes per millorar el seu rendiment acadèmic i evitar el fracàs escolar. El projecte començarà el dia 22 d'abril amb una prova pilot sobre un grup d'alumnes de 6è de primària de la ciutat.
 
Així, en una primera etapa, aquest projecte es desenvoluparà en el districte de Llevant amb la participació del CEIP La Font, l'IES Guillem Catà, l'Associació de veïns de la Font dels Capellans i Serveis socials de la Zona de Llevant. I en el districte Nord hi treballaran conjuntament el CEIP La Sèquia, l'IES Pius Font i Quer, l'Associació de veïns de la Carretera Santpedor i els Serveis socials de la Zona Nord.
 
El projecte &ldqu o;Voluntariat per l'aprenentatge" ha estat presentat avui per la regidora de Serveis Socials, Acollida i Cooperació, Mercè Rosich; el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM), Enric Martí; la representant de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (FAMPA), Marta Flotats; i la presidenta de l'Associació Pigmalió, Sònia Farelo. També els ha acompanyat Montse Gómez, educadora social de serveis socials de l'Ajuntament de Manresa.
 
La regidora Mercè Rosich ha destacat que la importància del "Voluntariat per l'aprenentatge" és que "és un sistema que ajuda en l'aspecte social de l'alumne i que es basa en la unió d'esforços entre diferents entitats que conformen el món interactiu de l'infant, des de la família a l'escola i als educadors socials, entre d'altres".
 
Treball conjunt de tots els agents implicats
Tant la regidora Mercè Rosich com Marta Flotats, la presidenta de la FAMPA, han destacat que es tracta d'un projecte integral que concep l'alumne com un tot que forma part d'un sistema educatiu, d'un sistema familiar i d'una comunitat i que necessita la implicació de tots els agents per lluitar contra el fracàs escolar.
 
Montse Gómez, educadora social de l'Ajuntament de Manresa, ha explicat la metodologia d'aquesta campanya d'ajut que es basa en oferir un sistema d'acompanyament de voluntaris a aquells alumnes triats pels centres o els serveis socials municipals en funció del seu risc de vulnerabilitat social, i donar-los un suport en les tasques acadèmiques i/o aspectes personals, així com proporcionar orient ació a les famílies per tal que ajudin als nens en el procés educatiu.
 
Per desenvolupar aquesta tasca, els educadors socials tindran un paper molt actiu basat en donar suport tècnic als voluntaris que acompanyin als alumnes i coordinar les diferents institucions que hi participen. En aquest sentit s'ha triat alumnes de 6è de primària per ajudar-los a passar a secundària sense que el canvi sigui traumàtic.
 
Paral·lelament es treballarà amb les famílies que vulguin rebre una orientació per ajudar en aquesta tasca educadora més quotidiana. Aquestes sessions seran en grup, i es donaran eines per tal que pares, mares, o tutors, puguin realitzar millor la seva tasca educadora a casa (planificació d'agendes escolars, hàbits d'estudi...) i d'aquesta manera fer-los també corresponsables en el procés educatiu dels seus fill s i apoderar-los.
 
El paper primordial de la família
Per la seva banda, Enric Martí, president de la FAVM, ha manifestat que aquest projecte de voluntariat "neix de la necessitat que tothom s'hi impliqui per tal que els nens creixin lliures però organitzats". Així, Martí ha ressaltat el paper principal de la família en l'educació dels infants, ja que "és en el si del nucli familiar en les primeres etapes de vida dels infants que aquests aprenen conductes, actituds. Per tant, la participació dels pares en aquest sistema d'ajut és imprescindible."
 
Al seu torn, Marta Flotats ha assegurat que aquest projecte es basa en "tres eixos; el primer format per l'AMPA i la FAVM; el segon és l'eix integrat pels serveis socials d l'Ajuntament de Manresa i el tercer és la Xarxa d'Inclusi&o acute; Social", que s'han implicat en el programa per millorar el rendiment dels alumnes, donant als pares eines necessàries per fer el seguiment escolar dels seus fills.
 
Evitar la exclusió social dels infants
La regidora Rosich ha explicat que el programa "Voluntariat per l'aprenentatge" va sorgir en el marc d'unes jornades de formació, durant el primer trimestre de 2012, organitzades per la Xarxa d'Inclusió Social sobre la creació d'aliances entre els membres de la Xarxa.
 
En aquestes, ha continuat explicant la regidora de serveis socials, es va palesar que el fracàs escolar era una de les problemàtiques prioritàries pels diferents membres que integren la Xarxa d'Inclusió Social i a la vegada hi havia més entitats i institucions amb voluntat per implicar-s'hi.
 
El grup motor encarregat de portar a terme el programa, format per l'Ajuntament de Manresa, Associació Pigmalió, Associació de Veïns Escodines, Associació de Veïns la Font dels Capellans, AMPA Guillem Catà, AMPA Pius Font i Quer, Espai Social, la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (FAMPA) i la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM), han treballat conjuntament durant un any per trobar un sistema que potenciï l'èxit acadèmic a través del treball en xarxa i la implicació de tota la comunitat.
 
Per aquest motiu la Xarxa d'Inclusió Social de Manresa, que té com objectiu principal potenciar projectes que fomentin la inclusió social dels col·lectius més vulnerables de la ciutat, va decidir desenvolupar el projecte de "Voluntariat per l'aprenentatge" després de contemplar altre s problemàtiques i llistar un seguit de temes que podien ser tractats per aquest organisme.
 
El fracàs escolar com un greu problema social
Sònia Farelo, presidenta de l'Associació Pigmalió, ha esmentat que "és important realitzar tasques preventives per evitar el fracàs escolar". Farelo considera que aquest "pot comportar la inadaptació de l'alumne en el seu entorn i en conseqüència la seva exclusió social".
 
Farelo ha explicat que "el fracàs escolar pot esdevenir la causa i també la conseqüència de diversos problemes afectius-emocionals, socials i ambientals en l'infant. Com a causes del fracàs escolar, la presidenta de l'Associació Pigmalió, ha esmentat la falta d'estructura en les activitats quotidianes, com són els horaris irregulars d&r squo;àpats i d'estudi, els ambients sorollosos, l'amuntegament a l'habitatge, la falta de supervisió pels adults i situacions de pobresa i falta de recursos".
 
Algunes de les conseqüències més negatives que pot provocar el fracàs escolar són, segons Farelo, l'absentisme escolar; la degradació de la pròpia imatge del nen, afectant greument la seva autoestima, originant una gran angoixa i problemes emocionals; i l'afectació de l'estructura familiar, provocant sentiments de culpa i d'hostilitat en els pares que veuen trencades les seves expectatives envers el fill.
 
Des dels serveis socials de l'Ajuntament de Manresa s'ha agraït la col·laboració de tots els implicats en el projecte i a més han fet una crida a persones que vulguin ser voluntàries en aquesta tasca d'ajut als infants que necessiten d'un suport extra per tirar endavant el seu procés educatiu.
 
Els interessats en rebre informació per la participació del projecte com a persona voluntària pot fer-ho a través del correu electrònic info@manresainclusio.cat o venint a l'Edifici Infants de l'Ajuntament de Manresa. Carretera de Vic, 16.