Fer la Transéquia per visibilitzar una síndrome desconeguda fins i tot pels metges

Fa set anys que el manresà Òscar Mendoza participa en curses i caminades amb la mateixa samarreta: la de la Fundació Dravet, una entitat que lluita per donar a conèixer una malaltia rara que apareix durant els primers mesos de vida

Publicat el 26 de febrer de 2024 a les 14:01
Actualitzat el 26 de febrer de 2024 a les 14:21
Era el diumenge 12 de novembre del 2017. Ho recorda perfectament. El manresà Òscar Mendoza havia anat fins al País Basc per participar en la mítica Behobia-San Sebastián, una cursa popular de 20 quilòmetres que fa més de cent anys que se celebra i que cada any reuneix desenes de milers d'atletes d'arreu. Ell sempre ha corregut per plaer ("no busco fer marques ni arribar el primer", puntualitza), i tenia ganes de prendre part d'un dels esdeveniments esportius amb més fama de tot l'Estat.

Aquell diumenge de novembre de fa set anys, quan li faltaven tres quilòmetres per arribar a la meta, va veure, a l'altra banda de les tanques que separen els corredors de la gent que anima, un grup de persones amb dessuadores liles que feien onejar banderoles i pancartes que encoratjaven els participants i es feien ressò d'una patologia el nom de la qual Mendoza no havia sentit mai: la Síndrome de Dravet. Hi havia atletes que duien una samarreta igual que la d'aquella gent, i que s'aturaven a fer-los una abraçada fugaç.

Encuriosit pel que havia vist, el protagonista d'aquesta història, un cop recuperat de la quilometrada, va entrar a Internet per saber més coses d'aquella malaltia. "El que més em va xocar va ser descobrir que es tractava d'una patologia súper desconeguda que afectava exclusivament a infants; i jo, que soc pare de dues noies de 14 i 18 anys i que per sort o per desgràcia tinc un grau d'empatia molt gran, vaig tenir clar que d'alguna manera o altra volia implicar-me en la causa", explica. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oscar Mendoza (@barrufet78)


El primer que va fer va ser esbrinar qui era aquella marea de dessuadores liles que l'havia sorprès en el quilòmetre 17. "Es tractava dels membres de la Fundació Síndrome de Dravet, una organització que van crear els mateixos pares i mares de les criatures afectades per donar a conèixer la malaltia i aconseguir-ne una cura". Perquè sí: a diferència d'altres patologies rares cròniques, la de Dravet, segons els experts, és possible guarir-la genèticament.

"El que passa és que perquè això succeeixi, és necessària molta investigació; i la investigació requereix recursos", emfatitza Mendoza, tot precisant que "per sort, en els darrers anys, s'han començat a fer estudis -sobretot als Estats Units- per mirar de treure l'entrellat de tot plegat". No obstant, la recerca és lenta, i mentrestant, 1 de cada 16.000 nounats seguirà sent diagnosticat d'aquesta malaltia.
 

Una epilèpsia molt severa

Però, què és la Síndrome de Dravet? Tal com la mateixa Fundació explica en la seva pàgina web, es tracta d'una "encefalopatia epilèptica del desenvolupament", d'origen genètic, que apareix entre el sisè i el dotzè mes de vida i que, inicialment, es caracteritza per atacs d'epilèpsia que poden perllongar-se fins a 40 minuts i que, en casos severs, poden acabar provocant la mort. A diferència de les convulsions per febres altes o de l'epilèpsia rolàndica -també coneguda amb el nom d'epilèpsia benigna de la infància, que desapareix al cap d'un temps- la que pateixen els nens i nenes amb Dravet no només no cessa sinó que va acompanyada de retards en el desenvolupament i de discapacitat intel·lectual

"El més fort de tot plegat és que com que és tan desconeguda, fins i tot per la comunitat mèdica, moltes vegades es confón per una epilèpsia rolàndica i es tracta amb qualsevol antiepilèptic". Això, alerta, "pot ser perjudicial per a aquests infants, perquè en la Síndrome de Dravet hi ha molts antiepilèptics que estan contraindicats". 
 

"L'amor que et donen t'atrapa"

Tot i no tenir cap familiar amb la malaltia, el coneixement que en té Oscar Mendoza és enorme. "Vaig informar-me'n molt fins que vaig decidir posar-me en contacte amb la Fundació per ajudar en el que calgués". Actualment, el manresà és el responsable de les xarxes socials de RetoDravet, una secció de l'entitat que s'encarrega de fer difusió de la malaltia en esdeveniments esportius i culturals. "Al principi les famílies al·lucinaven que m'hi involucrés tant, i fins i tot m'idolatraven una mica. Però jo els deia: «Si jo em trobés en la vostra situació, també m'agradaria que hi hagués un Òscar que m'ajudés»", somriu, mentre assegura que formar part d'aquesta comunitat de persones "m'ha fet créixer i aprendre molt: l'amor que et donen t'atrapa".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RetoDravet