Forum entrega les claus de Sant Ignasi

Lliurament de claus dels 12 habitatges de lloguer protegit de l'edifici de FORUM a la plaça Sant Ignasi

Publicat el 30 de març de 2010 a les 16:14

L'alcalde Camprubí entrega unes claus amb la regidora Mas al fons. Ajuntament Manresa

Avui dimarts, 30 de març, s'ha portat a terme l'acte de lliurament de claus dels habitatges de protecció oficial en règim de lloguer situats a l'edifici que l'empresa municipal FORUM ha promogut a la cantonada de la Via Sant Ignasi, la plaça Sant Ignasi i el carrer Montserrat. L'immoble inclou un total de 12 habitatges accessibles a preus assequibles, que es destinen a lloguer protegit. Els pisos són de 2 dormitoris, tenen una superfície aproximada de 55 metres quadrats i un preu de lloguer aproximat entre 230 i 265 euros mensuals, més despeses comunitàries.
 
Habitatges per a diversos perfils de sol·licitants
Per a l'adjudicació dels habitatges, FORUM va establir una reserva inicial en funció dels grups de sol·licitants següents. La distribució dels diferents grups s'ha configurat en base a les característiques dels habitatges, l'estructura de població del sector i les previsions de la Llei pel Dret a l'Habitatge:
  • 4 habitatges per a sol·licituds de persones de 65 anys o més que resideixin dins l'àmbit preferent
  • 4 habitatges per a sol·licituds de joves per emancipació (menors de 35 anys)
  • 2  habitatges per a sol·licituds de persones amb mobilitat reduïda
  • 1  habitatge per a sol·licituds de persones que han patit violència de gènere
  • 1 habitatge per a sol·licituds de persones amb famílies monoparentals
Procés d'adjudicació
El procés per a l'adjudicació dels pisos va iniciar-se el novembre passat, quan va estar obert el termini de presentació de sol·licituds a l'oficina de FORUM. Posteriorment, es va realitzar un sorteig per a cada grup davant de notari, que va determinar els adjudicataris provisionals i la llista d'espera. El resultat d'aquest sorteig va quedar exposar fins al 10 de desembre de 2009 al tauler d'anuncis de FORUM i a la pàgina web www.forumsa.cat.

Posteriorment, una vegada es va haver comprovat que les persones adjudicatàries complien els requisits per accedir als habitatges, es va realitzar un altre sorteig per determinar l'adjudicació de cada habitatge entre les diferents persones adjudicatàries.

Un edifici que incorpora mesures d'eficiència energètica punteres
L'edifici de FORUM a la plaça de Sant Ignasi s'ha construït amb materials preindustrialitzats i reciclables, i incorpora mesures d'eficiència energètica i sostenibilitat punteres en promocions públiques a Catalunya. Aquestes mesures també en les altres edificacions que FORUM està construint al sector Escodines, més avall de la via de Sant Ignasi.

Concretament, per primera vegada, a l'edifici s'ha instal·lat un sistema integrat i centralitzat de producció d'aigua calenta sanitària i calefacció. L'edifici disposa d'un únic comptador general per aigua i un altre per al gas. Però cada habitatge disposa d'un comptador individual que gestiona informàticament el consum d'aigua freda, d'aigua calenta sanitària produïda pels captadors solars de la coberta, i de gas. D'aquesta manera, es pot visualitzar i gestionar el consum a través d'una pàgina web. Amb aquest sistema de gestió integrada, és possible reduir de manera notable el consum.

Algunes de les característiques i avantatges més destacades del sistema són:
  • Independència: l'usuari utilitza la calefacció i programa l'aigua calenta quan ho creu convenient, sense sotmetre's a cap horari establert per la comunitat. Tot això des del quadre de comandament ubicat a l'interior de l'habitatge.
  • Consums: l'usuari disposa de dos comptadors que pot consultar des del quadre de comandament: un, que mesura la quantitat de calor utilitzat en calefacció i escalfament d'aigua; i un altre, que mesura l'aigua consumida, tant freda com calenta.
  • Confort: una gran producció d'aigua calenta, que permet la simultaneïtat de serveis i dutxes especials.
  • Tecnologia: es recolza en la electrònica per telegestionar tant la sala de calderes com cadascun dels habitatges.
  • Eliminació del risc de brots de legionel·la, en no disposar de dipòsits d'acumulació i de canonades de distribució d'aigua calenta sanitària. L'aigua calenta es produeix en el moment i lloc de consum.
  • Estalvi per simplificació d'instal·lacions, cosa que evita muntar dipòsits acumuladors, canonades de distribució i retorn i comptadors d'aigua calenta; una escomesa de canonada general fins als dipòsits a la sala de calderes; una sala de comptadors d'aigua freda; bombes de circuit primari, d'anti-condensats, de circulació i de recirculació d'aigua calenta.
  • Estalvi en el consum energètic: les bombes i calderes s'ajusten a la demanda de l'edifici; s'estableix prioritat de l'aigua calenta sobre la calefacció, amb la qual cosa es redueix la potència de calderes instal·lades al mínim; i la fàcil lectura dels consums sensibilitza a l'usuari dels increments de despesa.
  • Seguretat i ecologia: no hi ha cap combustible ni combustió dins de l'habitatge. Aquesta es realitza en un únic punt (la sala de calderes) per donar servei a tots els habitatges.
També s'ha utilitzat altres criteris sostenibles i d'eficiència energètica. Per exemple, a les façanes de llevant i ponent s'ha utilitzat una solució de façana ventilada, que evita els guanys tèrmics a l'interior dels habitatges a l'estiu (resguarda de la calor), i les fuites energètiques cap a l'exterior a l'hivern.

D'altra banda, totes les finestres tenen doble vidre amb cambra d'aire, per augmentar l'aïllament tèrmic. La façana de llevant es protegeix amb persianes enrotllables, mentre que a la de ponent s'utilitzen lames orientables.

Els pisos permeten la ventilació creuada, molt important per reduir el consum de l'aire condicionat de cada habitatge.

Igualment, la xarxa de sanejament s'ha dissenyat per tal de permetre la separació de les aigües brutes no reutilitzables de les que sí que ho poden ser. Així, l'aigua dels rentamans es depura i es reutilitza pel subministrament dels inodors. Igualment, una gran part de les necessitats d'aigua calenta dels habitatges es cobreix gràcies als captadors solars de tub buit instal·lats a la coberta.

Contribució a la millora del teixit urbà
El projecte de l'edifici és obra de l'equip d'arquitectes de Jordi Ros i Jordi Sutrias (Barcelona), que va guanyar el concurs convocat per FORUM. A banda de l'atenció als criteris de sostenibilitat mediambiental, destaca també la preocupació per contribuir a la millora del teixit urbà en què s'ubica.

En l'edifici es distingeixen tres façanes (la del vessant sud està adossada a la mitgera veïna), cadascuna de les quals amb unes característiques diferenciades:
  • La façana de la via de Sant Ignasi. El sentit ascendent del carrer accentua l'angle de percepció i intensifica la llum que ve de ponent. La façana es construeix amb una passera pública d'accés als habitatges, protegida del sol,  les vistes i el soroll, a través de làmines d'alumini. La seva dimensió facilita l'accés als habitatges de persones amb mobilitat reduïda i, a més, permet que els veïns utilitzin aquest espai exterior com un lloc d'interrelació.
  • El vessant nord del solar contribueix a la construcció dels tancaments de la plaça de Sant Ignasi. La seva situació urbana ofereix visions llunyanes d'interès especial. Els forats d'aquesta façana, en ombra, assumeixen relacions visuals de diferents escales. Per tant, s'ha construït una façana capaç de respondre, d'una banda, a l'escala urbana de la plaça i, de l'altra, a l'accés a les quatre plantes de l'edifici. La rampa / escala general de l'edifici es proposa com una continuïtat de l'escala que comunica les dues cotes d la plaça, oferint un recorregut ascendent continu, que finalitza a la coberta de l'edifici.
  • La façana posterior dóna al carrer de Montserrat. La peatonalització del carrer, sumada a l'eixamplament de les seves alineacions, afavoreixen les qualitats mediambientals d'aquesta façana de percepcions obliqües.