La comissió de nomenclàtor estudiarà el canvi de nom del carrer Alfons XII

La CUP retreu a CDC i ERC "com es poden dir Esquerra Republicana i votar a favor de mantenir el nom d'un rei, i com poden dir ser independentistes i tenir la seva seu en un carrer amb aquest nom"

20 de maig del 2016
Actualitzat a les 0:39h
La regidora de Cultura, Anna Crespo, ha assegurat aquest dijous en ple que una comissió sobre les nomenclatures a la ciutat "estudiarà, junt amb altres, el possible canvi de nom del carrer Alfons XII", sempre, però, "després de consensuar-ho amb els veïns i triar entre les propostes de nous noms que tenim per als carrers de la ciutat". D'aquesta manera la regidora justificava el vot negatiu del govern municipal, format per CDC i ERC a la proposició de la CUP per canviar el nom del carrer Alfons XII pel de República Catalana. El representant de la formació rupturista Jordi Masdeu responia, més com a lament que com a atac "com es poden dir Esquerra Republicana i votar a favor de mantenir el nom d'un rei, i com poden dir ser independentistes i tenir la seva seu en un carrer amb aquest nom".

Abans, Democràcia Municipal s'havia mostrat d'acord amb el canvi, però preferia que el nou nom es consensués amb els veïns, i el PSC anunciava la seva abstenció emperant-se en les incomoditats que un canvi de nom del carrer podia suposar en gestions per als veïns. Masdeu responia a tots dos detalls amb el mateix exemple: el canvi dels noms de carrer franquistes que s'havia fet després de la Transició en que no s'havia consultat als veïns per fer-lo, ni tampoc no es va pensar en les incomoditats que els podia suposar.

Segons va apuntar el regidor socialista Felip González, malgrat que el carrer no va adoptar el nom d'Alfons XII fins a la dècada dels 60, la decisió de posar-li aquest nom es va prendre el 1901. També González va assenyalar que diversos historiadors apunten als dubtes que, sanguíniament, Alfons XII fos, realment, Borbó.

Tot i el compromís del govern d'estudiar el canvi de nom en una comissió on, a més a més de polítics, hi hagi historiadors, la moció, tal i com la presentava la CUP no ha prosperat amb els vots en contra de CDC, ERC i C's, i l'abstenció del PSC.