
La Fundació Universitària del Bages (FUB) ha lliurat aquest dimecres l'onzena edició dels Premis de Recerca de Batxillerat. Uns premis que tenen com a finalitat promoure i incentivar l'esperit i la pràctica investigadora entre els alumnes de batxillerat i reconèixer i posar en valor el treball que fan durant aquesta etapa educativa. Aquest any s'hi han presentat 60 treballs.
En la modalitat de Ciències de la Salut, el treball guanyador ha estat "Estudi del comportament cardiovascular i respiratori en adolescents esportistes i no esportistes", de Joan Morales i Sergio Peña de l'IES El Cairat d'Esparreguera. En la seva recerca, aquests dos joves han intentat demostrar els canvis que produeix la pràctica esportiva tant en el funcionament com en l'anatomia del cos humà. El premi està dotat amb 700 euros i amb la docència gratuïta durant un any per als guanyadors en un dels estudis de grau que ofereix la FUB. A més, l'IES El Cairat rebrà un premi de 150 euros.
També s'ha atorgat un accèssit al treball d'Alba Creus, de l'IES Alexandre de Riquer de Calaf, titulat "Anàlisi microbiològica de probiòtics làctics". El treball ha analitzat la viabilitat dels probiòtics de tres productes diferents que es poden trobar al mercat, ha comparat la qualitat entre les marques blanques i les comercials, ha analitzat l'etiquetatge i la publicitat que es fa de cada producte i ha comprovat si el servei d'atenció al client proporcionava els estudis que avalen la qualitat probiòtica. L'accèssit està dotat d'un premi de 300 euros.
El Premi de Recerca en Economia i Empresa ha estat per al treball titulat "Viabilitat d'un hotel a Queralt", de Cristina Trincado de l'IES Guillem de Berguedà de Berga. Trincado ha estudiat els paràmetres que permeten determinar la viabilitat de posar en funcionament un hotel de tres estrelles amb cafeteria i restaurant al Santuari de Queralt de Berga. Segons l'autora del treball, un projecte d'aquestes característiques seria viable, tot i que no començaria a generar beneficis fins a 20 anys després de fer la inversió. El premi està dotat amb 1.000 euros, la docència gratuïta per un any i 150 euros per a l'institut.
En la modalitat més nova del Premis de Recerca de Batxillerat, el Premi al millor treball de l'àmbit de l'Educació, ha estat per a la recerca "Treball per projectes. L'aventura d'ensenyar i aprendre" de Marta Udina de l'Institut La Salle Bonanova de Barcelona. Es tracta d'un treball que exposa la fonamentació del treball per projectes que segueixen a l'escola El Puig d'Esparraguera. A l'hora de premiar aquest treball, el jurat ha valorat l'esforç que ha fet Marta Udina per situar-se i entendre un model educatiu actual molt valuós i ben justificat i per seguir la seva concreció a la pràctica en les quatre aules d'infantil. La dotació del premi també és de 1.000 euros, més un any de docència gratuïta en un grau de la FUB i 150 euros per a l'institut.
El lliurament dels premis s'ha fet després de la conferència que ha ofert el catedràtic emèrit d'Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona, Claudi Mans, que ha parlat de "Madame Curie, 101 anys després".
Consolidació en el nombre de treballs
La xifra de treballs presentats a aquesta edició ha estat molt similar a la de l'anterior convocatòria. S'hi han presentat alumnes d'instituts de les comarques centrals, però també de centres d'altres municipis de Barcelona, Tarragona i Lleida. En total, 73 alumnes de 32 instituts d'arreu de Catalunya han participat en aquesta onzena edició. Els premis estan patrocinats per Catalana Occident, Pirelli i el col·lectiu Tertúlies a la Cuina.