
Representants de les diverses entitats que participen en la Manresa Solidària. Foto: AFT.
El Consell Municipal de Solidaritat i l'Ajuntament de Manresa, amb la participació indispensable de les ONGD i el suport econòmic de la Diputació de Barcelona duran a terme per vint-i-unè any consecutiu la campanya Manresa Solidària, una iniciativa de sensibilització que enguany sembla que té més sentit que mai tenint en compte la repercussió que està tenint el conflicte sirià. De totes maneres, però, i tal com ha explicat la Regidora d'Acció Social i Cooperació, Mercè Rosich "hi ha altres conflictes que no podem oblidar", tot posant èmfasi en el lema de la campanya, que en aquesta edició és "Atreveix-te! És possible!" i que pretén, segons Rosich, "donar a conèixer les realitats del món que estem vivint així com també ser conscients de l'aportació que fan les entitats solidàries de Manresa per construir un món millor".
Dintre del Manresa Solidària hi haurà dos actes que en destacaran. Seran els que es duran a terme el proper dissabte 26 de setembre, que serà la ja tradicional Fira d'ONGD, de caire més popular i festiu, i el que se celebrarà una setmana més tard, el 3 d'octubre, que tindrà una vessant més reflexiva i estarà més enfocat a persones vinculades o amb especial interès cap a les entitats solidàries.
Ajudar els refugiats, un projecte de ciutat
Tenint en compte la reunió que hi va haver el passat 7 de setembre on el col·lectiu Tots Fem Bages, juntament amb partits polítics i diverses entitats de la ciutat van unir-se sota el lema "Manresa Acull" per remar junts a l'hora de prendre decisions i actuar en relació amb el tema dels refugiats sirians, la Fira d'ONGD serà un dels punts on més incidència tindrà el conflicte. I és que durant tota la tarda, a la Plaça Sant Domènec hi haurà un punt d'informació que explicarà quina és la situació en la qual es troba la població refugiada així com també donarà algunes directrius sobre com s'anirà definint la seva acollida.
Tal com ha avançat el president de Creu Roja Manresa, Miquel Riera, "actualment molts refugiats són als Balcans i com és comprensible d'aquí dos mesos serà impossible que hi puguin seguir vivint, pel fred que farà". Riera també ha dit que de moment les diverses entitats d'arreu de Catalunya s'estan reunint amb la Generalitat per planificar com ha de ser l'arribada de les persones refugiades a Barcelona: "un cop allà seran ateses de manera individual per mirar les condicions en les quals arriben i per valorar com s'han de distribuir a les diverses ciutats acollidores", ha explicat, afegint que les distribucions es faran en petits grups de gent i de mica en mica.
En aquesta mateixa línia el president de la Creu Roja ha estat clar i contundent quan ha dit que "es necessita la participació de tothom: això és un projecte de ciutat i si la gent no s'hi sent implicada difícilment el podrem tirar endavant". Sobretot ha fet especial esmena al fet que no és recomanable fer un registre de les famílies disposades a acollir refugiats a casa "perquè estem parlant d'estades de 3 o 4 anys, o més", ha declarat, recomanant que "el que es podria fer seria obrir una llista de persones interessades en participar de l'arribada dels nouvinguts ajudant-los a trobar feina, acompanyant-los al metge, sortint amb ells a passejar...".
Una Fira d'ONGD amb format innovador
La Fira d'ONGD, que es durà a terme aquest dissabte 26 de setembre a partir de les cinc de la tarda i com és habitual es realitzarà a la plaça Sant Domènec, vol ser un punt de trobada de les ONGD de la ciutat. Un punt de trobada per mostrar la feina i convidar a la ciutadania a sumar-se a bones pràctiques. Així, de forma amena i participativa, es combina l'explicació de les causes de les desigualtats i l'origen dels conflictes, amb exposar projectes que estan treballant en positiu per minorar les conseqüències d'un món amb recursos suficients, però mal distribuïts.
La Fira arriba amb la novetat important d'un nou format que ofereix activitats durant la tarda i permetrà gaudir d'un sopar intercultural amb concert de cloenda. La tarda estarà plena de música, tallers, exposicions, productes de comerç just... L'objectiu és motivar les famílies de Manresa a passar la tarda compartint experiències de les entitats, per això hi haurà un espai còmode per seure, consultar materials i amb activitats específiques per a infants. Tot plegat acompanyat de diferents llenguatges artístics perquè els missatges siguin amens i propers.
Durant la Fira la música tindrà un paper especial durant tota la tarda, ja que la inauguració anirà a càrrec de la batucada de l'Associació Gueto amb arrels al Brasil i continuarà amb la participació de músics locals com Damià Olivella i Celeste Alias.
El concert del conjunt Esclat Gospel Singers clourà una fira molt renovada, on no faltarà el manifest del Consell Municipal de Solidaritat convidant a la ciutadania a "atrevir-se" a dibuixar un més just i amb espai per a totes les persones.
El Fòrum de la Solidaritat
L'altre acte central de la programació de Manresa Solidària és el Fòrum de Solidaritat, que se celebrarà el dissabte 3 d'octubre a la Casa Flors Sirera. Aquest espai, que s'ha incorporat novament en aquesta edició, recupera l'esperit de crear una espai de formació, intercanvi i reflexió que aporti eines pràctiques per reforçar el treball que es realitza des de diferents institucions i entitats per avançar cap a models de societats més inclusives i harmòniques.
En aquesta ocasió i sota el lema general d'"Eines per a una societat transformadora", la Casa Flors Sirera acollirà diferents xerrades i tallers participatius per fer del món local un "laboratori" de canvi.
Durant el Fòrum, l'activista Martí Olivella, amb un llarg recorregut amb la dinamització del teixit associatiu i en els processos de treball per la no-violència, acompanyarà els reptes i oportunitats del moment actual per construir amb els participants un "full de ruta" que enforteixi el treball que ja es realitza des de diferents espais de la ciutat.
La Xarxa per la Sobirania Energètica mostrarà una experiència concreta de com el treball de base pot oferir alternatives a models que no tenen un bon impacte en el medi ambient i en la qualitat de vida de les persones. Després d'un espai per dinar, el Taller d'"Emocions i moviments socials" a càrrec de l'Equip Kolam aportarà eines per facilitar la tasca dintre de les entitats. L'equip Kolam està format per professionals de la comarca com són Maria Navarrete, educadora, animadora sociocultural i emocional, i Albert Bover, psicòleg i Màster en Ecologia Emocional per la fundació Àmbit de Barcelona.
Les activitats es complementaran amb una exposició que recull el sentir de tota la campanya: només la "Pau és el camí" (Gandhi). L'exposició porta el títol "Els murs de la vergonya: destruïm barreres, construïm pau", material elaborat pel Grup Eirene que es podrà visitar del 16 al 29 d'octubre ala Biblioteca del CC Casino.