La nova comarca del Lluçanès arrenca amb el dubte de Sant Feliu Sasserra

Haurà de votar en ple abans del 2026 si decideix tornar al Bages o quedar-se a la nova unitat territorial

Publicat el 21 de març de 2023 a les 20:03
El Govern ha aprovat aquest dimarts el Projecte de llei de creació de la nova comarca -la número 43 de Catalunya- del Lluçanès, una nova organització territorial que estarà formada per nou municipis: Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Prats de LluçanèsSant Martí d'AlbarsSobremunt i Sant Feliu Sasserra.

Aquest últim, però, podria caure. I és que a Sant Feliu Sasserra va guanyar el "no en el procés participatiu", però el ple del municipi ha d'avalar abans del 31 de març del 2026 si vol tornar al Bages. En el mateix procés participatiu, van votar quedar-se fora de la nova comarca Santa Maria de MerlèsSant Boi, Sant Agustí i Sant Bartomeu, ja que va guanyar el "no" en la votació del 2015.

El text aprovat per l'executiu defineix el Lluçanès com "un espai geogràfic natural de transició entre la Plana de Vic i el Berguedà" i que comprèn territoris de les comarques del Bages, el Berguedà i Osona. En aquest sentit, la nova capital de comarca serà Prats de Lluçanès, municipi a on s'establirà la seu oficial dels òrgans del govern.

[noticiadiari]1/69611[/noticiadiari]
Tal com va avançar fa unes setmanes el secretari d'Administracions Locals, David Rodríguez, el Consell Comarca del Lluçanès s'haurà de constituir passades les eleccions municipals del 2027. Fins a aquesta data, els municipis implicats, i de forma voluntària, hauran de crear una Mancomunitat de municipis –abans del 31 de desembre de 2023-, un òrgan de caràcter "transitori" que servirà per representar i gestionar els interessos de la comarca, i que es dissoldrà tan bon punt es constitueixi el Consell Comarcal.

El projecte del Govern també contempla dotar de recursos econòmics a la Mancomunitat del Lluçanès per garantir-ne el funcionament. En aquest sentit, el projecte preveu que en les futures lleis de pressupostos corresponents de 2024 a 2027 s'incorporaran partides amb l'objectiu de garantir la implementació de la nova estructura territorial. D'aquesta manera, pel 2024 està previst destinar-hi 200.000 euros, pel 2025 seran 250.000 euros, el 2026 un import de 300.000 euros i el 2027, 350.000 euros.

La creació de la comarca del Lluçanès "dona resposta a unes reivindicacions comarcals manifestades des de fa temps", ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, afegint que es tracta "d'una solució política i administrativa" a la voluntat majoritària expressada pels ciutadans del territori amb la consulta del 2015, on el "sí" es va imposar en vuit dels tretze municipis implicats en el procés amb un 70,73% dels vots.