
L’arquitecte Pere Santamaria va recollir a la població costanera de Tor San Lorenzo-Ardea (a uns 40 quilòmetres al sud de Roma) el primer premi de la categoria de ‘Disseny de paisatge en la transformació del territori’, cofinançat per la Comissió Nacional Italiana de la UNESCO, i justament va rebre el guardó de mans del secretari d’aquesta organització a Itàlia, Fabricio Calabresi. El premi reconeix dues categories més: Zones verdes urbanes i Jardins Privats. El jurat internacional estava format per remarcables professionals relacionats amb l’arquitectura i el paisatgisme provinents del Japó, EEUU, Brasil, Itàlia o Anglaterra.
El nou camí dels Corrals ha reordenat un antic vial situat sota la Seu al vessant sud del Puigcardener i que es trobava barrat des de feia anys a conseqüència d’unes esllavissades. La nova via permetrà establir un recorregut de vianants des de la plaça de la Reforma fins al camí de Sant Marc. El de Sant Marc, que també s’ha arreglat, connecta amb el carrer Codinella i amb l’entorn de la plaça Major i en el futur enllaçarà amb la passera de les Escodines. D’aquesta manera Manresa tindrà un camí de ronda paral•lel al Cardener que relligarà Escodines, plaça Major, Reforma, Jutjats i Conservatori de Música, a través del carrer dels Llops.
El Premi Internacional Torsanlorenzo - Projecte i protecció del paisatge, està promogut per Mario Margheriti i el Comitè Organitzador i compta amb el patrocini, entre d’altres, del Ministeri de Cultura italià, la Federació Europea d’Arquitectura del Paisatge (FEAP) i la Federació Internacional d’Arquitectes del paisatge (IFLA). Aquest Premi ha crescut en importància per l'alt nivell dels guanyadors, que provenen d'arreu del món: s’hi van presentar projectes des de diferents països europeus com França, Espanya, Portugal, Àustria, Eslovènia, Grècia, Suïssa, Holanda o Itàlia; des del continent americà com els Estats Units, Canadà, Costa Rica o Xile; des de l’Àsia com la Xina, Malàisia, Kuwait, Taiwan, Corea o el Kazakhstan; o des d’ Oceania com Nova Guinea o Austràlia.
El valor del premi rau en la construcció i la promoció de paisatge cultural, entès com un espai per a habitar i viure, al voltant del qual dissenyar la ciutat com un lloc que per si sol tingui la capacitat de reciclar ambients sovint degradats.
Pere Santamaria Garcia, arquitecte
Pere Santamaria és arquitecte per l’ETSAV des del 1989. Té despatx professional a Manresa. És professor associat de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. Ha dirigit i coordinat diversos cursos de formació a la delegació del Bages-Berguedà del COAC. És l’arquitecte redactor de projectes com la rehabilitació de la Torre de Sobrerroca de Manresa, la nova seu de la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa, reforma de despatxos a l’edifici de les Punxes de Barcelona entre d’altres projectes de rehabilitació i reforma, que representen bona part del volum de feina del seu despatx professional. També però, han redactat projectes d’obra nova, sobretot equipaments públics, com la Unitat Operativa de Serveis de Granollers, habitatges tutelats i hotel d’entitats al barri Mion de Manresa, el parc de bombers de Mollet i el de Valls, centre esportiu de Masquefa, Centre cívic i casal de joves a Cardona, nova biblioteca de Navarcles, reforma de l’hospital Arnau de Vilanova a Lleida, cobriment de pista poliesportiva a Olesa de Montserrat entre d’altres.